Nemocnice v neistote. Union a Dôvera im ponúkajú menej

Ďalšie zadlžovanie, prepúšťanie zdravotníkov alebo rušenie nemocníc? Už od mája to môže byť realitou. Dve súkromné zdravotné poisťovne totiž avizovali, že ak štát nenaleje do systému viac peňazí, začnú krátiť nemocniciam platby za výkony aj hospitalizácie.

04.04.2016 12:00
Tomáš Drucker Foto: ,
Na chýbajúce peniaze už zástupcovia nemocníc ministra zdravotníctva Tomáša Druckera upozornili.
debata (53)

Ak sa tak stane, pre nemocnice to bude katastrofa. Peniaze chýbajú hlavne na platy. Tie by podľa zákona mali v tomto roku rásť, nemocnice však na ne nemajú.

„Súkromné zdravotné poisťovne nám avizovali, že ak nenastane dofinancovanie alebo presun peňazí v zdravotníctve, k prvému máju tohto roka dostaneme zmluvy s nižšími platbami za hospitalizácie a za výkony,“ povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko s tým, že to môže byť menej aj o desať percent, čo by znamenalo pre nemocnice obrovský problém. V najbližšom čase asociácia, ktorá zastupuje 71 nemocníc, plánuje stretnutie s oboma poisťovňami. Petko upozornil, že na to, aby bolo zdravotníctvo v tomto roku stabilné, je potrebných ešte 95 miliónov eur. Viac peňazí treba najmä na vyššie platy, ktoré zdravotníkom garantuje zákon.

Denník Pravda oslovil súkromné poisťovne Dôvera a Union s otázkou, či sa chystajú škrtiť na platbách. Odpovedala len Dôvera. Tá očakáva, že v tomto roku bude v zdravotníckom systéme približne rovnaký objem financií ako v minulom. „Štát rozhodol, že platby za svojich poistencov nezvýši, napriek tomu, že je známe, že nemocniciam budú chýbať peniaze na uspokojenie mzdových nárokov,“ reagoval PR manažér Branislav Cehlárik.

S Dôverou a Unionom majú nemocnice uzavreté zmluvy do konca apríla tohto roka, so štátnou Všeobecnou zdravotnou do konca septembra. Ak sa tento mesiac súkromné poisťovne s nemocnicami nedohodnú, budú musieť podľa Petka pristúpiť k nepopulárnym opatreniam, napríklad k deleným úväzkom, ktoré tu už boli za ministrovania Zuzany Zvolenskej. „Všetci vieme, aký bol z toho cirkus, nakoniec to malo aj politický, aj súdny dopad,“ pripomenul. Tie sestry, ktoré zmluvy na delený úväzok (zdravotnícka a administratívna práca) odmietli podpísať, prepustili. Tri sa obrátili na súd a vyhrali. Tiež bude podľa Petka ohrozených až dvetisíc pracovných miest.

Súkromné zdravotné poisťovne nám avizovali, že ak nenastane dofinancovanie alebo presun peňazí v zdravotníctve, k prvému máju tohto roka dostaneme zmluvy s nižšími platbami za hospitalizácie a za výkony.
Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska

Nemocnice si nedokážu predstaviť, že dostanú menej peňazí od dvoch poisťovní. „Už teraz máme dlhy a keby nám znížili platby, tak by sme museli pristúpiť k radikálnym opatreniam, deliť úväzky alebo prepúšťať zamestnancov,“ pripomenula riaditeľka nemocnice v Topoľčanoch Marta Eckhardtová. K dofinancovaniu podľa nej bude musieť prísť, inak to bude katastrofa.

„Aj súčasné platby, ktoré sú od nového roka zvýšené, nám pokrývajú iba 50 percent mzdového nárastu,“ povedal riaditeľ nemocnice v Dolnom Kubíne Jozef Mintál. Od nového roka im stúpli náklady, pretože sa zvýšila minimálna mzda, platy lekárov aj ostatných zdravotníckych pracovníkov. „Vzhľadom na nárast miezd by nemocnica po znížení platieb od zdravotných poisťovní musela prestať platiť faktúry dodávateľov alebo pristúpiť k znižovaniu stavu zamestnancov. Veríme, že k takej situácii nedôjde,“ doplnil Mintál.

Riaditeľ nemocnice v Novom Meste nad Váhom Miroslav Šorf predpovedal ten najhorší scenár. „Aj pri maximálnom šetrení zo strany zariadenia, budeme pri nižších platbách zo strany poisťovní nemocnicu musieť z ekonomických dôvodov zrušiť,“ uviedol.

Podobnú situáciu už nemocnice zažili v minulom roku, keď po prerokovaní s ministerstvom zdravotníctva a ministerstvom financií došlo k dofinancovaniu rezortu o 86 miliónov eur. Preto dúfajú, že sa nakoniec všetko dobre skončí.

Na chýbajúce peniaze upozornil Petko aj ministra zdravotníctva Tomáša Druckera na rokovaní, ktoré sa konalo minulý týždeň vo štvrtok. „Minister si vypočul naše argumenty. Vysvetlili sme mu, že 55 miliónov, ktoré vyhradil štát na platy sestier, nestačí, pretože tu nejde len o ne,“ poukázal Petko. Zvýšila sa minimálna mzda, platy lekárov a všetkých zdravotníckych pracovníkov.

Hovorkyňa zdravotníckeho rezortu Stanislava Pondelová na otázku, či dofinancujú rezort, uviedla, že minister vníma napätú finančnú situáciu, ale najskôr si potrebuje preveriť, akým spôsobom sa vynakladajú finančné prostriedky v celom sektore. „Následne pripraví optimálne riešenie danej situácie,“ avizovala Pondelová.

Ak neuvidia nemocnice zo strany štátu riešenie, Petko uvažuje, že budú nútení obrátiť sa na Ústavný súd, či sú zákony o zvyšovaní platov zdravotníkov v súlade s ústavou. Ak štát podľa neho nariadil zvyšovanie platov, mal by garantovať aj zvýšenie zdrojov. „Nám je jedno, odkiaľ sa do systému presunú peniaze, z vnútorných zdrojov to nevieme zvládnuť a nevedia to ani štátne nemocnice, pretože majú 500-miliónový dlh, len sú ticho,“ doplnil Petko. Asociácia štátnych nemocníc tvrdí, že zatiaľ oficiálnu informáciu o znižovaní platieb od zdravotných poisťovní nemá.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovne #Dôvera #Union #nemocnice