Učitelia budú pochodovať v troch slovenských mestách

Učitelia základných, stredných a vysokých škôl plánujú spolu so študentmi a rodičmi žiakov opäť pochodovať v troch slovenských mestách - Bratislave, Košiciach a Ružomberku. Novému ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi tak chcú pripomenúť, že sú v štrajkovej pohotovosti a naďalej bojujú za splnenie svojich požiadaviek.

04.04.2016 11:26
debata (21)

Protestné akcie v Bratislave, Košiciach a Ružomberku sa uskutočnia v utorok 5. apríla. Informovala o tom Iniciatíva slovenských učiteľov na svojej internetovej stránke www.isu.sk.

V Bratislave sa učitelia a ostatní prívrženci požiadaviek Iniciatívy slovenských učiteľov stretnú o 16:00 na Námestí slobody pred Úradom vlády a následne pôjdu k ministerstvu školstva na Stromovú. V Ružomberku sa stretávajú rovnako o 16:00 v Parku Š. N. Hýroša. Protestné zhromaždenie v Košiciach sa uskutoční o 16:00 na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne.

„Konečne, keď sme očistení od obvinení zo spolitizovania a zlého načasovania štrajku, máme možnosť ukázať novej vláde, že sme tu a nenecháme sa už zmanipulovať. Už sa skutočne nie je na čo vyhovárať,“ povedal Viktor Pončák z Iniciatívy košických učiteľov. Podľa neho je tento štrajk životnou šancou pre školstvo, ale aj celú krajinu. K iniciatívne sa vraj pridávajú ďalšie iniciatívy a odbory, ktoré doteraz nejavili o školstvo záujem. "Je škoda, že až 400-tisíc odštrajkovaných hodín bolo nutných k tomu, aby sa spoločnosť konečne začala zaujímať. Nový minister to má jednoduché – stačí splniť len tri požiadavky. Ustúpiť z nich nižšie už prakticky nie je kam,“ myslí si Pončák.

Členka štrajkového výboru Iniciatívy vysokoškolských učiteľov Alžbeta Bojková hovorí, že štrajk bol označovaný za politický a zle načasovaný, no tieto argumenty už v súčasnej situácii neobstoja. "Je po voľbách, vo funkcii je nový minister, a učitelia sú stále tu, odhodlaní bubnovať tak hlasno, aby ich bolo počuť až do hlavného mesta. My, členovia akademickej obce stojíme za nimi a žiadame splnenie ich požiadaviek,“ zdôraznila Alžbeta Bojková z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Viktor Pončák dodáva, že v týchto dňoch spúšťajú aj webovú stránku, na ktorej budú monitorovať všetky aktivity smerujúce k splneniu požiadaviek učiteľov. "Odkazujeme novej vláde, že nemá sto dní. Pretože učitelia už pre tento štát niečo urobili. Teraz by to mala začať robiť aj vláda,“ dodal Pončák.

Viacerí učitelia všetkých stupňov, rodičia a študenti sú momentálne v štrajkovej pohotovosti, do ktorej prešli od pondelka 7. marca. Štrajk učiteľov materských, základných a stredných škôl sa začal v pondelok 25. januára. Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadali, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadali ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Ďalšou požiadavkou bolo zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou bolo, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

Vysokoškolskí zamestnanci do štrajku vstúpili na protest voči spôsobu, akým sa zaobchádza s ich kolegami v regionálnom školstve, na znak nesúhlasu so súčasným spoločenským postavením učiteľov, no predovšetkým na podporu troch požiadaviek Iniciatívy slovenských učiteľov. Do štrajku vstúpili v pondelok 15. februára a prevzali tak vtedy štrajkovú štafetu od učiteľov v materských, základných a stredných školách, ktorí svoj štrajk prerušili.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo #štrajk učiteľov