Náprava krívd v penziách?

Krivdy v penziách by sa mali začať naprávať. Minister práce Ján Richter (Smer) včera potvrdil, že v programovom vyhlásení vlády bude zmena valorizácie penzií. Tento rok mnohých penzistov pobúril plošný rast penzií len o 1,90 eura mesačne.

07.04.2016 12:00
peniaze, eurá Foto:
Ilustračné foto.
debata (60)

Napriek tomu, že pri nulovej inflácii ide nielen o nominálny, ale aj reálny rast dôchodkov, je suma nízka. Po novom by mal byť stanovený spodný limit. Napríklad keď sa penzie dvíhali v roku 2015 o päť eur mesačne, kritika bola menšia. Dôchodcovia však chcú ešte vyšší rast.

Pevnú valorizáciu Richter predpokladá aj v ďalších rokoch, hoci v penzijnej reforme Smeru prijatej v roku 2012 sa už od roku 2018 predpokladalo opätovné obnovenie percentuálneho modelu. „V prvom rade ideme meniť valorizáciu dôchodkov. Pripravujeme iný jej mechanizmus a riešime, či sa bude valorizovať percentuálne, alebo pevnou sumou,“ potvrdil s tým, že sám sa prikláňa k pevnej sume.

Nič sa podľa ministra nebude meniť v súvislosti so schváleným ďalším zvyšovaním dôchodkového veku. Od budúceho roku sa začne každoročne dvíhať automaticky, v súlade s predlžovaním veku dožitia. Takisto v druhom pilieri zostáva v platnosti zámer znovu začať postupne zvyšovať odvody sporiteľov do dôchodkových správcovských spoločností tak, aby sa v roku 2024 dostali z terajších štyroch na úroveň šesť percent.

Novinkou bude, že časť úspor z druhého piliera si sporitelia po dovŕšení dôchodkového veku budú môcť vybrať v hotovosti. Teraz si za ne musia „kúpiť“ penziu, ktorá je pre vysoké marže súkromných poisťovní často nižšia ako štátny dôchodok. Vláda bude tiež riešiť starú krivdu, keď výpočet dôchodkov pre ľudí odchádzajúcich do penzie po roku 2004 je výhodnejší. Zmenu presadenú niekdajším ministrom práce Ľudovítom Kaníkom dodnes pociťuje ako veľkú nespravodlivosť 80-tisíc starodôchodcov.

Na stole sú aj ďalšie zmeny, ktoré chce presadiť vláda Smeru, SNS, Mostu – Híd a Siete. Navrhuje sa plná náhrada mzdy pre ženy na materskej. Pre dôchodcov vyššia garantovaná valorizácia. Oklieštenie zisku zdravotným poisťovniam. Zodpovednosť predsedov súdov za nekvalitné rozhodovanie sudcov. Pokračovanie reformy verejnej správy ESO. Boj proti nelegálnej migrácii, organizovanému zločinu, korupcii. Viac starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí.

Materská sa zvýši už tento rok

Podrobnosti o svojich plánoch šéfovia rezortov včera na vláde ešte nechceli odhaliť. Stále sú zahalené tajomstvom. „Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ zdôvodnil tento postoj v mene kolegov Richter. Ako dodal, k zámerom treba ešte zozbierať pripomienky, od koaličných partnerov aj odborníkov, až potom sa upravia do konečnej podoby.

„Prioritou priorít“ pre toto volebné obdobie je pre Richtera zmenšiť obrovskú skupinu nezamestnaných, ktorí nepracujú rok a viac. Pripustil, že problém bude najmä so 113-tisíc jej členmi, ktorí nemajú žiadnu kvalifikáciu, ba často ani základné vzdelanie. Podľa neho bude preto jednou z prvých legislatívnych úloh rezortu vypracovať nový zákon o sociálnych podnikoch. V nich sa takíto ľudia naučia zručnostiam a návykom, ktoré by im zhruba do dvoch rokov mohli pomôcť nájsť si bežné zamestnanie. „Očakávam, že v priebehu tohto roka by ten zákon mal byť schválený,“ dodal minister.

Pokračovať chce Richter aj v úspešných projektoch zamestnávania ďalších rizikových skupín, mladých do 29 rokov či ľudí nad 50. Využiť sa na to chystá asi miliardu z eurofondov. Prístupný je najnovšie aj dialógu s koaličnými partnermi o rozdielnej minimálnej mzde pre niektoré sektory, nie však pre regióny. Venovať sa bude aj fenoménu „čiernej práce“. „Je nežiaduca, likviduje súťaž, každý poctivý zamestnávateľ ju musí odsúdiť,“ povedal. Nie je podľa neho únosné, aby si ľudia chodili na úrady práce po „štempeľ“, že si aktívne hľadajú prácu, v montérkach, v ktorých si „odskočili“ z nelegálneho zamestnania.

Sociálny rezort sa zameria aj na problémy opatrovateľov. Príspevky pre matky, ktoré sa starajú o ťažko zdravotne postihnuté deti, by Richter rád aspoň priblížil k minimálnej mzde. Má tiež záujem, aby sa rodičom, ktorí sa o takéto deti starajú do 18 rokov, započítal tento čas do rokov penzijného poistenia. Mamičkám chce ešte tento rok zvýšiť materskú dávku o ďalších päť percent, teda na 75 percent predchádzajúcej hrubej mzdy, čo už prakticky zodpovedá celej mzde v čistom.

Učitelia si prilepšia zrejme v januári

Koaličné strany sa pred časom dohodli na výraznom zvýšení investícií do školstva. Či budú v programovom vyhlásení aj údaje o tom, o akú sumu pôjde, je otázne. Napríklad číslo, o koľko sa budú zvyšovať platy pedagógom, vo vládnom vyhlásení zrejme nebude. „Nie je o tom dohoda, a keď sa budú platy zvyšovať, tak od budúceho roka,“ povedal Pravde zdroj z prostredia koalície. Líder SNS Andrej Danko v utorok tvrdil, že platy učiteľov by sa mohli zdvihnúť o šesť až desať percent. Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) však doteraz nebol konkrétny.

Minister v „horúcom kresle“ zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) včera svoje priority nekonkretizoval. Prezradil iba jedinú, ktorá sa vraj vo vládnom programe objaví určite – mieni obmedziť zisk zdravotným poisťovniam. „O ďalších bodoch, ktoré sú rozpracované, by som hovoriť nechcel, ešte prebiehajú rokovania aj s jednotlivými komorami a zväzmi, aby sme ich doladili,“ doplnil. Naznačil ešte, že v rezorte je problém s netransparen­tnosťou, nakladaním a účelnosťou verejných zdrojov, ktoré podľa neho nemajú pravidlá.

Keď pritom krátko po voľbách všetci štyria koaliční partneri – Smer, SNS, Most – Híd a Sieť – rokovali o vládnych prioritách, pre zdravotníctvo si ich stanovili niekoľko: transparentné nakladanie s verejnými zdrojmi, obmedzenie zisku zdravotných poisťovní, zavedenie DRG systému klasifikácie diagnóz v plnom rozsahu, aplikácia elektronickej zdravotnej karty eHealth, skrátenie čakacích dôb na vyšetrenie či zavedenie prehľadných pravidiel pri poplatkoch.

Nové klientske centrá

Staronový minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) za svoj rezort prezradil, že bude riešiť ďalšie výzvy v oblasti boja proti nelegálnej migrácii a organizovanému zločinu, aby Slovensko „patrilo medzi najbezpečnejšie krajiny“. Pokračovať mieni v reforme verejnej správy ESO, otvárať nové klientske centrá, ktoré by občanom poskytovali čoraz kvalitnejšie služby. Spoločne s ministerstvom spravodlivosti sa chce venovať aj potláčaniu korupcie.

Minister zahraničia Miroslav Lajčák (Smer) sa vo svojom druhom funkčnom období plánuje prvotne zamerať na úspešné predsedníctvo Rade EÚ. Rád by tiež zabezpečil vyšší objem peňazí na širšiu starostlivosť o Slovákov žijúcich v zahraničí, aby si napríklad udržali slovenčinu ako rodný jazyk. „Tradičná krajanská politika nie je adekvátna tomu, čo potrebujeme,“ do­dal.

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) zdôraznil, že jeho prioritou je zaistiť bezpečnosť a obranu štátu. Je presvedčený, že občania si to zaslúžia, no konkrétne návrhy, ktoré na vláde odovzdal, už komentovať nechcel. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most – Híd) len krátko naznačila, že v rámci robenia poriadku v súdnictve mieni brať na zodpovednosť predsedov súdov, ktoré nerozhodujú kvalitne a včas.

Kabinet by mal mať hotové znenie programového vyhlásenia do 13. apríla a do 18. apríla by sa malo posunúť do parlamentu.

Čo z priorít novej koalície určite bude vo vládnom programe

  • Protikorupčný program – protischránkový zákon, zákon o preukazovaní pôvodu majetku, osobná hmotná zodpovednosť politikov, zvažuje sa aj reforma tendrov, podľa ktorej by výhodnosť každého nákupu kontroloval Inštitút finančnej politiky pri rezorte financií
  • Sociálne veci – úprava valorizácie penzií (rast penzií o minimálnu pevnú sumu), možnosť výberu časti úspor z druhého piliera po dosiahnutí penzijného veku či materská vo výške 100 percent čistej mzdy (už tento rok)
  • Dane a odvody – zníženie dane z príjmov firiem z 22 na 21¤%, zrušenie daňových licencií, zvýšenie limitov na uplatňovanie paušálnych výdavkov pre živnostníkov
  • Zdravotníctvo a školstvo – snaha obmedziť zisk súkromných zdravotných poisťovní, vyšší každoročný rast platov učiteľov
  • Diaľnice – čo najskoršie dobudovanie D1 z Bratislavy do Košíc (2020), obchvat Bratislavy, venovať väčšiu pozornosť rýchlostnej ceste R2 z Trenčína juhom SR do Košíc, R7 z Bratislavy na Lučenec, R3 z Trstenej na juh do Šiah a R4 od Duklianskeho priesmyku smerom na juh po hranicu s Maďarskom

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #penzie #programové vyhlásenie vlády #materská