Lajčák: Počas predsedníctva chceme pokrok v migračnej kríze

Predsedníctvo SR v Rade EÚ bude podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka aj príležitosťou skonsolidovať spoločné úsilie o silnejšiu a jednotnejšiu Európu.

07.04.2016 10:42
Miroslav Lajčák Foto: ,
Miroslav Lajčák
debata (3)

Lajčák to povedal počas pracovnej návštevy v Grécku, kde rokoval s rezortným partnerom Nikosom Kotziasom a prijal ho aj grécky prezident Prokopis Pavlopoulos.

„Predsedníctvo preberieme v čase, keď EÚ čelí vážnym výzvam a niektoré z nich sa týkajú aj Grécka. Chceme, aby naše predsedníctvo bolo úspešné, to znamená, aby sa podarilo dosiahnuť pokrok pri problémoch, s ktorými zápasí aj Grécko, či už je to kríza migračná alebo finančná,“ pripomenul Lajčák.

V tejto súvislosti povzbudil Grécko v jeho snahe prekonať finančnú krízu a stabilizovať ekonomiku krajiny. „Z vlastnej skúsenosti vieme, že zásadné reformy bolia. Zároveň však vytvárajú základ pre neskorší úspech,“ poznamenal Lajčák.

Grécko je podľa Lajčáka náš dôležitý partner a spojenec. „Naše historicky dobré vzťahy s Gréckom sa zakladajú na cyrilometodskej i antifašistickej tradícii, na rovnakej hodnotovej orientácii, na spoločnom členstve v EÚ a NATO a na spolupráci pri presadzovaní spoločných záujmov. Vhodnú platformu pre intenzívny dialóg a spoluprácu vytvára aj nastávajúce predsedníctvo SR v Rade EÚ,“ konštatoval Lajčák.

Dodal, že niektoré priority predsedníctva sa kryjú aj so súčasnými domácimi prioritami Grécka, ako je nezamestnanosť mladých, posilnenie spoločného trhu či energetika.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #predsedníctvo EÚ #utečenecká kríza