Židovská synagóga je opäť pýchou Lučenca

Asi po sedemdesiatich rokoch začne opäť slúžiť ľuďom. Vzácna židovská synagóga v Lučenci, ktorá je na zozname národných kultúrnych pamiatok, posledné roky chátrala a hrozilo jej poškodenie.

11.04.2016 15:00
synagóga, Lučenec Foto: ,
V druhej etape plánujú synagógu opraviť aj zvonka.
debata (89)

V predchádzajúcich mesiacoch však podstúpila kompletnú rekonštrukciu svojho interiéru a zaradila sa k dominantám sídla Novohradu. Už v máji ju sprevádzkujú a využívať ju bude verejnosť. V Lučenci zastreší najmä kultúrny život.

Synagóga postavená v roku 1923 vyrástla na základoch jej predchodkyne z roku 1863. Pred druhou svetovou vojnou ju v Lučenci využívala najmä židovská obec, ktorá mala v tom čase asi dvetisíc členov. Dnes žije v Lučenci podľa predsedníčky miestnej náboženskej židovskej obce Heleny Vajovej menej ako dvadsať členov židovskej komunity. O rapídny úbytok Židov v meste sa pričinila najmä druhá svetová vojna. Z tých, ktorí prežili, zostala len hŕstka, mnohí odišli do zahraničia. Židovská obec využívala synagógu do roku 1944. „V roku 1948 ju predali Miestnemu národnému výboru v Lučenci a odvtedy už nebola využívaná na žiadne podujatia,“ vysvetlila hovorkyňa Lučenca Michaela Hrnčiarová.

Interiér vynovenej synagógy. Foto: Roland Vass
synagóga, Lučenec, itneriér, Interiér vynovenej synagógy.

Objekt, ktorý je patrí medzi najkrajšie synagógy v strednej Európe, dlho chátral. Postupne však zosilneli snahy o jeho opravu, ale plány stroskotávali na nedostatku financií. Synagógu lučenecká samospráva začiatkom tohto tisícročia predala miestnej firme, ktorá však skrachovala. Vlastníkom objektu sa neskôr stala iná firma z Lučenca – Kobra. Tá sa dohodla s mestom na spoločnom postupe záchrany budovy.

Z eurofondov získalo mesto nenávratný finančný príspevok viac ako 2,3 milióna eur, čo bolo 95 percent nákladov. Firma Kobra financovala zvyšných päť percent nákladov. Objavili sa aj ďalšie nepredvídateľné náklady 237-tisíc eur, ktoré hradilo z vlastných zdrojov mesto. Práce v interiéri už boli ukončené. „V synagóge sa obnovil nielen interiér, ale objekt bol aj staticky zabezpečený. Tiež sa naň dávala nová strecha. V druhej etape, keď sa podarí získať ďalšie peniaze z eurofondov, plánujeme opraviť na budove fasády. V súčasnosti sa ešte ukončuje oprava ciest a výstavba chodníkov v blízkosti synagógy,“ poznamenala Hrnčiarová.

Pri rekonštrukcii objavili sklenenú nádobu, v ktorej sa nachádzalo štrnásť mincí z čias Františka Jozefa¤I. Bola tam aj listina, ktorá by mohla byť pamätnou zakladacou listinou uloženou pri výstavbe synagógy. Podobnú časovú schránku pripravujú súčasníci aj pre ďalšie generácie. V synagóge bude aj lapidárium s malou expozíciou pripomínajúcou židovskú komunitu. Vo vynovenom priestore sa plánujú koncerty, stretnutia obyvateľov s umelcami, divadelníkmi, hudobníkmi či výtvarníkmi. Primátorka mesta Alexandra Pivková zdôraznila, že synagóga bude patriť spolu s historickou radnicou, ktorú sa tiež podarilo opraviť, k dominantám mesta.

Pavol Mešťan z Múzea židovskej kultúry v Bratislave považuje synagógu v Lučenci za obrovský skvost. „To, že sa ju podarilo zachrániť, je niečo úžasné. Bol som v nej pred pár rokmi, keď chátrala, a ten pohľad bol skľučujúci,“ pripomenul Mešťan. Podľa jeho informácií je na Slovensku vyše sto židovských synagóg. Len asi tretina z nich je opravená, ostatné chátrajú.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #lučenec #synagóga