Narcisy opäť spojili ľudí v boji proti rakovine

Slovenské mestá v piatok rozkvitli dožlta. Už po dvadsiaty rok sa ľudia počas Dňa narcisov pristavovali pri skupinkách dobrovoľníkov, nechali sa ozdobiť žltým kvietkom a peňažným darom prispeli na boj proti rakovine.

15.04.2016 17:36
deň narcisov 2016, deň narcisov, bratislava, Foto: ,
Deň narcisov bol jednou z prvých zbierok na Slovensku.
debata (10)

V Trenčíne sme skupinku mladých dobrovoľníkov stretli na Mierovom námestí, pod historickým hradom. Boli to študenti tunajšej strednej zdravotníckej ško­ly.

„Na Deň narcisov chodím ako dobrovoľník už štvrtý rok. Celkom ma to baví, oslovovať ľudí. Oslovovať, nie otravovať. Je to jubilejný 20. ročník a podľa toho, čo ľudia hovoria, pre mnohých je to jediná zbierka, do ktorej prispievajú. Našťastie, nepoznám nikoho v mojom okolí, kto by mal rakovinu. A dúfam, že nikdy ani poznať nebudem,“ vraví Marek Pieťka, maturant na Strednej zdravotníckej škole v Trenčíne.

Na námestí v blízkosti pošty stál s tromi spolužiačkami od pol ôsmej ráno. Za dve hodiny bolo všetkých tristo kvietkov, čo si priniesli so sebou, preč. Už ich mali na sebe ľudia, čo prispeli na boj proti zákernej chorobe.

„Väčšina ľudí sa pristaví a prispeje, aj keď pár centami. Niektorí prejdú ďalej, ale s vyslovene negatívnym, nepriateľským odmietnutím sme sa nestretli,“ dodala Andrea Kadlečíková, tretiačka na zdravotníckej ško­le.

Keď budúci zdravotníci porozdávali všetky narcisy, vybrali sa do školy po ďalšie. Oslovení darcovia sa zhodli v názore, že ľudia, ktorí trpia rakovinou, si zaslúžia spolupatričnosť a pomoc iných.

„Aspoň takto im môžem pomôcť. Toto je jediná zbierková akcia, ktorú podporujem. Moja mama pred pár rokmi pomáhala organizovať Deň narcisov v Trenčíne, poznám pozadie a mám z toho dobrý pocit,“ povedala 25-ročná Katarína Červeňanová. Aj Pavol Hyža (68) verí, že peniaze sa dostanú tam, kam majú ísť. „Zbierke dôverujem a chcem podporiť liečbu rakoviny,“ zdôraznil.

Skupinu dobrovoľníkov mohli ľudia stretnúť na... Foto: Milan Kráľ, Pravda
deň narcisov 2016, deň narcisov, trenčín, Skupinu dobrovoľníkov mohli ľudia stretnúť na Mierovom námestí v Trenčíne, pod historickým hradom.

So žltým narcisom na klope išiel aj ďalší Trenčan v zrelom veku, ktorý nechcel zverejniť svoje meno. Zrejme sa zapojil do boja proti rakovine, ale vraví, že so zbierkami nesúhlasí. „Je to smutné, že sa na to musí zbierať. Liečbu pacienta, jeho istotu, že sa mu dostane potrebná starostlivosť, to všetko by mal zvládnuť štát či zdravotné poisťovne. Veď aj na to predsa platíme zdravotné poistenie, či nie?“ položil otázku, na ktorú nečakal odpoveď.

Deň narcisov bol jednou z prvých zbierok na Slovensku. Pre ľudí to bola novinka, na ktorú si len postupne zvykali. Dnes už málokoho stretnete na ulici bez narcisu. Za dlhé roky sú ľudia o zbierke a jej poslaní oveľa viac informovaní.

„Deň narcisov sa stal dňom podpory a spolupatričnosti. Ľudia vidia, čo sa za peniaze vybudovalo. Počas našej dlhoročnej práce sme si získali dôveru a potvrdili dôležitosť toho, čo robíme,“ zhodnotila uplynulé dve desaťročia Miroslava Džupinová z občianskeho združenia Liga proti rakovine.

Za uplynulých 19 rokov sa počas dní narcisov vyzbieralo spolu vyše 10 miliónov eur. Liga proti rakovine uvádza, že aj vďaka tejto verejnoprospešnej zbierke sa vybudovali tri centrá pomoci, sedem bytových jednotiek pre rodiny s hospitalizovaným dieťaťom, zakúpili sa zložité zdravotnícke prístroje či pomôcky nevyhnutné na zabezpečenie primárnej zdravotnej starostlivosti.

Tisícky pacientov mohli využiť bezplatné týždňové relaxačné pobyty či psychologickú pomoc. Časť príspevkov putuje na preventívny predmet onkologická výchova či brožúry, ktoré vypĺňajú prázdne miesto v informovanosti o onkologickom ochorení. Sú často jediným kompletným zdrojom informácií krátko po diagnostikovaní rakoviny, a to nielen pre pacientov, ale aj pre ich blízkych.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Liga proti rakovine #Deň narcisov