Z trhu sťahujú šaržu detskej kaše

Zo slovenského a českého trhu sťahujú jednu šaržu detskej kaše pre zvýšený obsah atropínu. Ide o látku (alkaloid) s halucinogénnymi účinkami, ktorú obsahujú ľuľkovité rastliny.

15.04.2016 20:00
debata (10)
Kaša sa používa na prikrmovanie detí a dojčiat. Foto: NESTLÉ SLOVENSKO
kaša, nestlé, Kaša sa používa na prikrmovanie detí a dojčiat.

V jedle môže vyvolať podráždenosť, vo vyšších dávkach aj zvýšenú akciu srdca. Do kaše sa mohol dostať pri zbere plodín, z ktorých je vyrobená. Výrobca už zabezpečil prešetrenie prípadu. Na Slovensko bolo podľa neho dodaných 600 kartónov tohto výrobku, čo je 5 400 kusov.

Takmer osemnásobné prekročenie povoleného limitu atropínu v nemliečnej osemzrnnej kaši Nestlé zistila česká štátna poľnohospodárska a potravinová inšpekcia (SZPI). Kaša sa používa na prikrmovanie detí a dojčiat, ktoré sú staršie ako šesť mesiacov.

Z pultov sa momentálne sťahujú produkty s výrobným číslom L53030291 a dátumom minimálnej trvanlivosti 04/2017, ktoré boli vyrobené v španielskom závode Nestlé, La Penilla de Cayon.

Náš úrad verejného zdravotníctva sa o nebezpečnom výrobku dozvedel cez rýchly výstražný systém. Regionálni hygienici už vyrazili do predajní, ktoré tento tovar ponúkajú.

„V súčasnosti prebiehajú kontroly príslušnými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva v prevádzkach podľa získaného distribučného zoznamu na zabezpečenie stiahnutia predmetného výrobku z trhu Slovenskej republiky,“ povedala Martina Merková z mediálneho odboru úradu.

Spotrebiteľom úrad odporúča, aby si konkrétnu šaržu výrobku nekupovali a už kúpenú kašu nepoužívali, prípadne ju vrátili späť do predajne.

„V súčasnosti zisťujeme od českej inšpekcie všetky relevantné informácie. Ako preventívne opatrenie sme sa rozhodli požiadať našich zákazníkov o stiahnutie tejto šarže výrobku z predaja a súčasne sme tiež pristúpili k ďalšiemu testovaniu spomenutej šarže v nezávislom laboratóriu a internému prešetreniu celého prípadu,“ reagoval hovorca Nestlé Slovensko Róbert Kičina.

Pripomenul, že pri výrobe firma uplatňuje prísny systém kontrolných opatrení, vrátane kontroly prítomnosti alkaloidov ako atropín a skopolamín. „Kvalita a bezpečnosť výrobkov je pre Nestlé zásadnou prioritou, pri ktorej nerobíme kompromisy,“ doplnil Kičina.

Českí inšpektori sa domnievajú, že atropín sa do kaše pravdepodobne dostal pri zbere plodín. Keďže pri bio produktoch sa na poliach nepoužívajú pesticídy, preto medzi obilím môžu rásť aj parazitné plodiny, ako ľuľky či durmany, ktoré v sebe majú aj zložky obsahujúce atropín.

„Keď sa to nezachytí už v čase zberu, to znamená, že sa parazitné rastliny nevytrhajú, tak sa zložky z týchto rastlín môžu dostať do finálneho produktu. Niekedy sa to potom v analýze prejaví tak, že je prekročený limit pre prítomnosť atropínu,“ vysvetlil hovorca SZPI Pavel Kopřiva.

Atropín sa v malých dávkach využíva aj ako liek. Podľa detskej lekárky sa uplatňuje pri liečbe očných chýb, napríklad pri poruchách zrakového nervu. V minimálnych množstvách sa využíva pri chorobách srdca u dospelých pacientov. Deťom sa nepredpisuje.

Po konzumácii jedla s atropínom môže mať dieťa rôzne prejavy. „U detí sa môže objaviť tras, môžu byť nespokojné, viac plačúce a viac podráždené. Dlhodobejšie užívanie by mohlo spôsobiť zápchu a zvýšenú teplotu a potom by dieťa mohlo mať pri zvýšených dávkach aj zrýchlenú akciu srdiečka. Ale to už v tých naozaj vyšších dávkach,“ konštatovala detská lekárka Anna Kečkešová.

Pripomenula, že len čo lekár zistí, že dieťa prijíma niečo, čo mu spôsobuje problémy, automaticky a hneď pátra aj po tom, čo jedlo. Vo svojej praxi sa s prípadom požitia jedla s atropínom ešte nestretla.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nestlé #kaša pre deti