Bláznivý apríl, aký má byť: teplo, mráz a búrky

Aprílové počasie sa chystá robiť česť svojmu menu. Cez víkend má byť krásne a teplo, potom sa ochladí, aby sa znova vrátili teplé dni. A k tomu ako prídavok mráz, búrky a dážď.

16.04.2016 08:00
počasie, jar, deti, dievčatá, Foto: ,
Víkend poteší tých, čo majú radi slnko a prehriaty vzduch.
debata (3)

Víkend poteší tých, čo majú radi slnko a prehriaty vzduch. Teploty v sobotu a nedeľu budú na toto ročné obdobie mimoriadne vysoké, dosiahnu 23 až 25 stupňov Celzia. Takýto charakter máva počasie na začiatku leta, a nie uprostred jari. Aj búrky v strede týždňa boli skôr letné, dosť silné a s množstvom elektrických výbojov, čo tiež nie je typické pre súčasné ročné obdobie.

"V tomto čase sa síce búrky vyskytujú, ale nebýva pri nich toľko bleskov a intenzita dažďa nebýva pri nich taká, aká bola v stredu večer. Stalo sa aj to, čo sa stáva v letnom období, že búrky prišli z Rakúska a tiahli cez Záhorie, Malé Karpaty po okraji Podunajskej nížiny smerom na Trnavu, Piešťany a Ponitrie.

Veľká časť Podunajskej nížiny nemala pri týchto búrkach žiadne zrážky," vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Takéto búrky vznikli preto, že jar je teplejšia. Podľa dlhodobého normálu by mali byť teploty v najteplejších oblastiach cez deň okolo 15 stupňov Celzia, nie 20 stupňov, ako je teraz.

Ako bude

  • Sobota Prevažne polooblačno, ojedinele prehánky, možnosť búrky. Denná teplota 19 až 23, na Orave, Liptove a Spiši okolo 17 stupňov.
  • Nedeľa Prevažne malá, postupne zväčšená oblačnosť, ojedinele prehánky alebo búrky. Denná teplota 21 až 25 stupňov.
  • Pondelok Od západu postupne veľká oblačnosť, na viacerých miestach dážď, ojedinele búrky. Denná teplota 10 až 15, na juhu okolo 17 stupňov.
  • Utorok Jasno až polooblačno, na východe doznievanie zrážok. Denná teplota 13 až 18 stupňov.
  • Streda Jasno až polooblačno, na severe a východe miestami dážď, od stredných polôh sneženie. Denná teplota 11 až 16, na severe okolo 9 stupňov.
  • Štvrtok Jasno alebo len malá oblačnosť, ráno ojedinele hmla. Denná teplota 12 až 17 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

Po víkende sa však ochladí. Spôsobí to poloha tlakovej výše, ktorá sa nachádza nad Britskými ostrovmi a južnou Škandináviou. Po jej prednom okraji by mal na naše územie preniknúť chladnejší vzduch. A v suchšom vzduchu pri nočnom vyjasnení treba očakávať mráz.

„Tým, že sa zmenší oblačnosť, bude existovať riziko výskytu minimálne prízemných mrazov, aj v tých najteplejších oblastiach Slovenska. To znamená, že aj v nížinách môžu byť prízemné mrazy, s tým by mali ľudia počítať,“ upozorňuje Faško.

Ďalší vývoj naznačuje, že v polovici budúceho týždňa by mohlo byť teplejšie, a po oteplení zase môžu prísť dažde. Počasie nebude zlé, bude skôr nestabilné. Také, aké k aprílu patrí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplo #slnko #búrky #jarné počasie