Stopnutí Kováči vypredali sálu v Brezne

Plná sála, dlhotrvajúci potlesk, standing ovation. To je odkaz z Brezna pre banskobystrického župana Mariana Kotlebu, ktorý pred mesiacom prerušil a zastavil divadelné predstavenie Kováči. Miestni divadelníci ho v sále, kde sa incident stal, odohrali vo štvrtok večer.

17.04.2016 12:00
divadlo, predstavenie, brezno, kováči, Foto: ,
Presne po mesiaci od stopnutého predstavenia Kováči ho Divadelný súbor Jána Chalupku odohral v tej istej sále v Brezne.
debata (127)

Po mesiaci, na deň presne, čo Kotleba stopol predstavenie, lebo sa mu nepáčilo, do sály mestského domu kultúry v Brezne smerovali desiatky ľudí. Okrem domácich si hru prišli pozrieť aj ľudia z blízkeho i vzdialenejšieho okolia, od tínedžerov až po seniorov. Zaplnili sálu s takmer štyrmi stovkami sedadiel. Vtipné dialógy odmeňovali spontánnym smiechom a potleskom. Z predstavenia odchádzali nadšení.

„Mne sa to veľmi páčilo, pretože tam bola veľká medzinárodná myšlienka,“ vyjadril svoje pocity tínedžer Dominik Kováčik z Brezna. Priznáva, že s kamarátom prišli zo zvedavosti.

„Mal som trochu iné očakávania, lebo ohlasy neboli pekné a dokonca sa hovorilo o tomto predstavení ako niečom, čo by sa nemalo vôbec hrávať. Videl som ho a myslím si, že to tak určite nie je,“ dodal. Z rovnakého dôvodu prišiel i ďalší Brezňan Andrej Lešák. „Motivovala ma tá udalosť spred mesiaca. Mne sa to však skutočne páčilo,“ povedal.

Spokojná odchádzala aj Breznianka Dana Moravčíková. „Nijaký dôvod, aby som odišla, nebol, pretože to bolo spracované tak, že nejaké tie vulgárnejšie slová úplne zapadali do kontextu,“ uviedla.

Slovami chvály nešetrila ani šesťdesiatnička Anna Gálisová z Pohorelskej Maše: „Máme super zážitok.“ Ako perfektné označil predstavenie Marian Farárik z Brezna. „Ako každé od chalupkovcov. To, čo sa stalo pred mesiacom, bola jasná arogancia moci,“ povedal.

O úspechu Kováčov hovorí aj anketa, ktorú si urobili divadelníci. Diváci po predstavení mali možnosť vhodiť svoje lístky do dvoch schránok a vyjadriť sa, či sa im predstavenie páčilo alebo nie. V schránke so slovíčkom Nie sa ocitol len jeden.

Myšlienka „dohrať“ stopnuté predstavenie sa zrodila spontánne ako reakcia na Kotlebov počin, keď 14. marca uprostred deja zastavil divadelníkov a hru nedohrali. Išlo o akciu ku Dňu učiteľov, ktorú si objednal kraj. Župa to zdôvodnila tým, že v hre používali vulgarizmy, resp. expresívne výrazy.

Podnet vzišiel od ľudí i mesta a mestských poslancov. „Nemohli sme súhlasiť s tým, čo sa presne pred mesiacom udialo v tejto sále. Mesto jednoznačne malo morálnu povinnosť, a bolo to aj zo srdca, postaviť sa za náš divadelný súbor, ktorý počas svojho 90-ročného pôsobenia žal úspechy doma i v zahraničí, podržať ho a ukázať ľuďom, že aj toto ich predstavenie je dobré a má svoju myšlienku. Som presvedčený, že najväčšou zbraňou proti nekultúrnosti je umenie,“ zdôvodnil brezniansky primátor Tomáš Abel, ktorý prevzal záštitu nad predstavením.

Vstupné bolo dobrovoľné. Štyroch hercov Divadelného súboru Jána Chalupku mesta Brezno, ktorí účinkovali v hre srbského autora Miloša Nikoliča Kováči, plná sála a aplauz divákov potešili.

„Bolo vidno, že je to úprimné, že ľudia nám fandia a predstavenie sa im páčilo. Chceli sme, aby si urobili vlastný názor a nech sami posúdia, či to bolo, ako sa hovorilo, veľmi vulgárne a či sú tam skutočne také výrazy, ktoré na scénu nepatria,“ povedal šéf súboru Gabriel Obernauer.

Na zastavené predstavenie spred mesiaca sa s odstupom času pozerá s nadhľadom. „Robíme kultúru pre ľudí a nie pre jedného človeka, ktorý chce rozhodovať, čo je kultúrne a čo nie. My vieme, čo je to kultúra, nemáme sa za čo hanbiť a toto predstavenie má určite svoju výpoveď. Je o možných následkoch vojny a tragikomických udalostiach a príbehoch,“ dodal Obernauer.

V hre sa stretávajú traja kováči, bývalí vojaci – Nemec, Srb a Rus, ktorých osudy sa preplietli počas vojny. Každý splodil svoje potomstvo a pokračovateľa svojej kováčskej vyhne. Po desiatkach rokov zisťujú, že otcom ich synov je ten druhý, pričom nezmyselné otázky „čistých rás“ a „veľkých národov“ sú čoraz viac zamotanejšie a nezmyselnejšie.

Kotlebovu minútu za Tisa posúdi prokuratúra

Žiadosť poslanca extrémistickej ĽS NS Mariana Kotlebu o minútu ticha za prezidenta slovenského fašistického štátu Jozefa Tisa v parlamente si všimla aj Generálna prokuratúra. „Generálna prokuratúra posúdi túto medializovanú informáciu tak, ako v každom obdobnom prípade posudzuje informácie, z ktorých by mohlo vyplynúť podozrenie z trestnej činnosti a následne prijme eventuálne zákonné opatrenie,“ odpovedala na otázku Pravdy, či sa Kotlebova žiadosť môže považovať za propagáciu fašizmu, čo je u nás trestným činom.

Ten sa otvoreným listom obrátil na predsedu parlamentu Andreja Danka s požiadavkou, aby do programu schôdze 18. apríla zaradil minútu ticha pri príležitosti úmrtia Tisa. Toho súd pred 69 rokmi odsúdil na smrť pre vlastizradu, kolaboroval s fašistami.

Danko Kotlebovej požiadavke nevyhovel. V súvislosti s inou aktivitou tejto extrémistickej strany sa skupina 130 občanov v piatok obrátila na premiéra, ministra vnútra, ministerku spravodlivosti, policajného prezidenta a lídrov parlamentných strán s výzvou Odmietame štát v štáte. Výzva je reakciou na samozvané hliadky kotlebovcov vo vlakoch. Signatári od predstaviteľov štátu požadujú, aby použili všetky zákonné prostriedky na zamedzenie kotlebovskému „vytváraniu štátu v štáte“.

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba
Viac na túto tému: #divadelné predstavenie #Marian Kotleba #Kováči