Podpredsedami eurovýboru sa stali Klus a Cséfalvayová

Podpredsedami parlamentného výboru pre európske záležitosti sa stali Martin Klus (SaS) a Katarína Cséfalvayová (Sieť). Za podpredsedov ich zvolili členovia tohto výboru. Od ustanovujúcej schôdze je predsedom výboru Ľuboš Blaha (Smer-SD). Ten výbor viedol aj v minulom volebnom období.

19.04.2016 10:14 , aktualizované: 15:19
debata

Dnes zvolili podpredsedu aj vo Výbore NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Stal sa ním Juraj Blanár (Smer-SD). Predsedom tohto výboru je Martin Poliačik (SaS).

Podpredsedu zvolili aj v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti NBÚ. Stal sa ním Augustín Hambálek (Smer-SD). Za overovateľov boli zvolení Martin Fecko a Dušan Valocký. Ako dnes pre agentúru SITA povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorého na prvej schôdzi parlamentu 23. marca zvolili za predsedu výboru na kontrolu činnosti NBÚ, výbor bude viesť čo najnezávislejšie. „Záleží mi na tom, aby kontrola strategicky významných inštitúcií, ktorou NBÚ nesporne je, bola odborná a kvalitná. Určite je čo kontrolovať,“ do­dal.

Ešte v pondelok večer 18. apríla zvolili poslanci aj dvoch podpredsedov vo výbore pre školstvo. Stali sa nimi Veronika Remišová (OĽaNO) a Eva Smolíková (SNS).

Podľa pôvodných povolebných dohôd mala strana Mariána Kotlebu získať šesť postov podpredsedov vo výboroch. Tam, kde však strana kandidátov navrhla, neboli zvolení. Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko má napokon jediného podpredsedu výboru. Jediným zvoleným za podpredsedu výboru je Stanislav Drobný vo výbore pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Vo výbore pre bezpečnosť a obranu nebol zvolený za podpredsedu Kotleba. Strana tiež mala obsadiť posty podpredsedov aj v ústavnoprávnom, zahraničnom, hospodárskom výbore parlamentu a tiež vo výbore pre nezlučiteľnosť funkcií.

Výbory sú iniciatívne a kontrolné orgány parlamentu. Ich hlavnou úlohou je podrobne prerokovať návrh zákona, ktorý im národná rada pridelila. NR SR prideľuje návrh zákona spravidla dvom alebo trom výborom, pričom jeden z nich určuje ako gestorský výbor. Ten prostredníctvom svojho člena, ktorý je označovaný ako spoločný spravodajca výborov, informuje národnú radu o stanoviskách výborov k návrhu zákona a o ich návrhoch na jeho zmenu a doplnenie. Výbory majú aj právo predkladať návrhy zákonov, na svoje schôdze môžu pozývať členov vlády, vedúcich iných orgánov štátnej správy a generálneho prokurátora a vyžadovať od nich správy, vysvetlenia a potrebné podklady.

Členmi výborov môžu byť výlučne poslanci národnej rady. Väčšinou má jeden výbor 12 členov, pričom poslanci sú zaradení najviac do dvoch výborov. Zloženie výborov odráža zastúpenie strán v parlamente.

debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentný výbor