Banská Štiavnica potrebuje sanitku s lekárom

Nespokojnosť ľudí z Banskej Štiavnice a okolia so zdravotníckymi službami v ich regióne narastá. Minulý týždeň tam zatvorili známu pôrodnicu, predtým interné oddelenie a dávnejšie oddelenie urgentnej medicíny v tamojšej nemocnici.

20.04.2016 07:00
banská štiavnica, Foto: ,
Urýchlené zriadenie ambulancie rýchlej lekárskej pomoci žiadajú v Banskej Štiavniči už pred letnou turistickou sezónou.
debata (19)

Mesto nemá ani lekársku službu prvej pomoci, iba dve záchranky bez lekára. Za urýchlené obnovenie ambulancie rýchlej lekárskej pomoci, teda záchranky s lekárom, začali spisovať petíciu. Doktora, ktorý by bol v núdzi po ruke, je v meste treba aj preto, lebo túto lokalitu vyhľadávajú turisti a ich sezóna sa už pomaly začína.

Záchranku s lekárom nemajú Štiavničania tri roky, čo miestni vtedy prijali s nevôľou. Problém sa stal aktuálne vypuklejší práve po zrušení nemocničných oddelení a naposledy pôrodnice, ktoré presunuli do nemocnice v Žiari nad Hronom.

„V prípade úrazu, náhleho zhoršenia zdravotného stavu alebo inej kritickej situácie dostanú obyvatelia alebo návštevníci mesta urgentnú lekársku pomoc niekedy aj za viac ako pol druha hodiny alebo ich musia transportovať do niektorej z nemocníc, vzdialených 35 až 55 kilometrov,“ vysvetľuje dôvody petície aktivistka Miriam Húšťavová.

V praxi to v súčasnosti funguje tak, že k pacientovi príde iba rýchla zdravotnícka pomoc, čo je sanitka bez lekára. „Zdravotníci majú obmedzené kompetencie, nemôžu podávať niektoré lieky ako lekári, všetko musia konzultovať,“ spresňuje Húšťavová.

„Kým príde sanitka bez lekára, môže to trvať pol hodiny, potom príde druhá s lekárom, to je ďalšia polhodina. Pokiaľ sa pacient dostane do nejakej nemocnice, či už v Žiari nad Hronom, vo Zvolene, v Leviciach alebo v Banskej Bystrici, to je zase najmenej hodina navyše. Ak sa to vôbec podarí pri stave našich ciest,“ dopĺňa mestský poslanec a člen petičného výboru Mikuláš Pál.

V Banskej Štiavnici žije 10-tisíc ľudí, celý okres má približne 17-tisíc obyvateľov. Odhadovaná ročná návštevnosť mesta, zapísaného v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, sa pohybuje okolo 200-tisíc návštevníkov, pričom väčšina turistov prichádza najmä v letnej sezóne.

„Návštevnosť nášho mesta a okolia stúpa. Keď sem príde autobus školákov a niečo sa prihodí, tak si majú brať so sebou lekára? Chceme, aby nielen domáci, ale aj turisti mali pocit istoty, že v prípade potreby dostanú urgentnú starostlivosť, ktorú mu poskytne sanitka s lekárom,“ dodáva Pál.

Ministerstvo zdravotníctva podľa medializovaných informácií plánuje opätovne zriadiť rýchlu lekársku pomoc k 1. septembru tohto roku. Podľa iniciátorov petície je to však neskoro. Záchranku s lekárom je podľa nich potrebné zriadiť okamžite, pretože sa už v podstate začína letná turistická sezóna.

Ján Roháč z petičného výboru zdôrazňuje, že niet dôvodu, aby ďalšie štyri mesiace mesto zostalo bez urgentnej medicíny, poskytovanej lekárom. „Pravdupovediac, nemáme nijaké záruky, že na jeseň či dokonca v zime to bude lepšie,“ dodáva.

Denník Pravda oslovil aj zdravotnícky rezort s otázkou, či je možné záchranku s lekárom zabezpečiť pre mesto skôr ako na jeseň.

„Rýchla lekárska pomoc v meste Banská Štiavnica bude zabezpečená prostredníctvom Záchrannej zdravotnej služby Bratislava, a to v najkratšom možnom termíne, ktorý je nevyhnutný na zabezpečenie potrebného počtu lekárov. Predbežne by to malo byť od 1. septembra. Rezort zdravotníctva sa však bude usilovať o to, aby to bolo skôr, teda už počas letných dovolenkových mesiacov, keď je zvýšená pravdepodobnosť rôznych úrazov,“ odpovedal jeho tlačový odbor.

Iniciátori petície oslovia okrem Štiavničanov aj obce z regiónu. „Sanitka s lekárom je v našom regióne nutnosť. Keď je vážny prípad, musí prísť aj druhá sanitka s lekárom a čas beží,“ uviedla starostka neďalekého Prenčova Alena Ciglanová s tým, že petíciu určite podporia. Rovnako sa vyjadrila aj starostka obce Beluj Monika Zlesíková: „Čím skôr to bude, tým lepšie.“

Podporu petícii vyjadrili svojou účasťou v petičnom výbore i známi štiavnickí lekári, ktorí tu pred rokmi budovali zdravotnú starostlivosť. Postavilo sa za ňu tiež viacero osobností z Banskej Štiavnice alebo tých, ktorí k nej majú blízky vzťah, napríklad Magda Vášáryová, Oskar Rózsa, Jana Kirschner či Zdenka Predná.

„Myslím si, že je to hanba, aby takéto mesto nemalo urgentnú starostlivosť. Som matka a tiež sa bojím, keby sa niečo stalo. Často sú to minúty, ktoré rozhodujú. Ja bojujem hlavne za seba a svoje dieťa,“ povedala speváčka a Štiavničanka Zdenka Predná.

Petícia, do ktorej sa možno zapojiť aj cez internet, potrvá zhruba dva týždne. Jej iniciátori očakávajú, že ju podpíše najmenej 5-tisíc ľudí. Potom ju predložia ministerstvu zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica