Bošácka hruška skončila tretia v európskej súťaži

Vyše 200-ročná hruška ružová z Bošáce (okres Nové Mesto nad Váhom), víťazka slovenskej ankety Strom roka 2015 organizovanej Nadáciou Ekopolis, sa v ankete Európsky strom roka umiestnila na treťom mieste.

21.04.2016 11:07 , aktualizované: 22.04.2016 09:00
hruška ružová Foto:
Asi 200-ročná hruška ružová, ktorá rastie len v Bošáckej doline.
debata (2)

Celkovo získala 29 114 hlasov. Najstarší dub v Bátaszéku z Maďarska vyhral súťaž so 72 653 hlasmi, na druhom mieste sa so 43 451 hlasmi umiestnila tatobitská tisícročná lipa z Českej republiky. „Ďakujeme všetkým, ktorí hlasovali za slovenskú hrušku. Je to doposiaľ najlepšie umiestnenie i rekordný počet hlasov, ktoré náš slovenský zástupca v tejto ankete získal. Sme veľmi radi, že Slováci spojili sily a ukázali, že im na stromoch a životnom prostredí záleží,“ uvádza Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis. Slávnostné vyhlásenie výsledkov medzinárodnej súťaže sa uskutočnilo v stredu v Bruseli.

„Ďakujem všetkých hlasujúcim, pretože sa nám spoločne podaril husársky kúsok. Keď sa prestali zverejňovať priebežné výsledky hlasovania, boli sme na 5. mieste, ale napokon sme preskočili poľský a španielsky strom. Je to aj vďaka Pravde, keď pomohla bošácku hrušku spropagovať,“ povedal Daniel Juráček, starosta Bošáce.

Medzinárodnú súťaž organizuje Environmental Partnership Association, ktorej členom je aj Nadácia Ekopolis. Zmyslom súťaže je poukázať na zaujímavé staré stromy ako na dôležité prírodné i kultúrne bohatstvo, ktoré by sme si mali vážiť a chrániť ho. Každoročne sa do európskej ankety zapájajú stovky tisíc ľudí a počet zúčastnených krajín sa z pôvodných päť zvýšil na 15. Do hlasovania, ktoré prebiehalo počas celého mesiaca február, sa zapojilo takmer 230 tisíc ľudí.

Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už 14. ročník ankety Strom roka. Svoj obľúbený strom môžu do súťaže prihlásiť jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie do 9. mája. Všetky potrebné informácie o ankete Strom roka 2016 a nominačné hárky nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.ekopolis.sk.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky strom roka #Bošáca