Známym festivalom zoškrtali dotácie

Škrt cez rozpočet. Viaceré známe festivaly dostanú tento rok od štátu oveľa menej peňazí, ako by potrebovali. Niektorým, ako napríklad Jánošíkovým dňom v Terchovej či bratislavským Letným shakespearovským slávnostiam, dotácie dokonca zamietli.

24.04.2016 16:30
debata (88)

Organizátori podujatí vyzývajú na zmenu koncepcie prerozdeľovania peňazí. Fond na podporu umenia, ktorý ich prideľoval, sa obhajuje a tvrdí, že viaceré žiadosti boli predražené a rozpočty ponafukované.

Jánošíkove dni v Terchovej budú v lete už 54. raz. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Terchová, Jánošíkove dni Jánošíkove dni v Terchovej budú v lete už 54. raz.

Na podporu kultúrnych akcií bolo na tento rok vyčlenených 15 miliónov eur. Je to o päť miliónov viac ako vlani. Rozdiel je tiež v tom, že kým minulý rok prideľovalo peniaze ministerstvo kultúry, od januára sú financie v rukách Fondu na podporu umenia. Ten zverejnil dve výzvy, v ktorých organizátori kultúrnych podujatí mohli žiadať o financie. V prvej mali šancu získať 30– až 250-tisíc eur a v druhej od 1¤500 do 30-tisíc eur.

Pre organizátorov už 54.¤ročníka Jánošíkových dní je rozhodnutie fondu prekvapením. Ide totiž o jedno z najpopulárnejších podujatí svojho druhu na Slovensku. Festival pravidelne navštívi viac ako 60-tisíc ľudí a vystupujú na ňom folklórne súbory a sólisti z viacerých krajín.

Obec pod Rozsutcami vypracovala projekt, v ktorom odhadovala festivalové náklady na 130– až 140-tisíc eur. Od fondu žiadala viac ako 108-tisíc, no nedostala ich. V minulom roku jej ministerstvo kultúry dalo 22-tisíc eur.

Podľa riaditeľa fondu Jozefa Kovalčíka je to obrovský rozdiel a v takom prípade si treba vedieť veľmi dobre obhájiť, prečo je to tak. „Faktom je, že projekt Jánošíkových dní bol sporný predovšetkým v rozpočtovej časti. Neznamená to však, že nemôžu žiadať znova o nižšiu sumu, čo už aj urobili. Zasadnutie odbornej komisie k druhej výzve bude do 15.¤mája a následne bude zverejnené rozhodnutie,“ vysvetľuje riaditeľ.

Upozorňuje tiež, že v minulom roku dostalo ministerstvo kultúry 14 žiadostí na projekty nad 30-tisíc eur. Fond ich tento rok dostal 80. „Ľudia si často ponavyšovali rozpočty a my tiež nemáme neobmedzené zdroje. Navyše pracujeme s verejnými financiami,“ pripomína Kovalčík.

Navýšenie rozpočtu vysvetľuje starosta Terchovej Milan Laurenčík tým, že tento rok mali ambicióznejšie plány a rozsiahlejší projekt. Festival nie je zisková záležitosť, pretože veľká väčšina programov je pre návštevníkov zadarmo. Vstupné sa vyberá iba na amfiteátri, kde sa konajú hlavné programy.

„Peniaze, ktoré získame, slúžia na to, aby bol program pestrý počas všetkých štyroch dní. Dávame do toho asi 20 percent vlastných prostriedkov. Čakali sme, že dostaneme nižšiu sumu, ako žiadame, ale nie nulu,“ hovorí starosta. Program Jánošíkových dní tak bude podľa neho chudobnejší.

Letné shakespearovské slávnosti od fondu žiadali 31¤100 eur, pričom celkový rozpočet festivalu je viac ako 100-tisíc eur. „Boli sme presvedčení, že už len to, že takýto festival dokáže existovať a mať pozornosť a záujem divákov, je dostatočný argument na to, aby sme aspoň niečo dostali. Samozrejme, o tom, že je rok Shakespeara – 400. výročie – už ani nehovorím. Ale nedostali sme nič,“ hovorí riaditeľka slávností Janka Zednikovičová.

Kovalčík to vysvetľuje tým, že mnohí chceli sumu tesne nad hranicou 30-tisíc. Problém nastal, ak mali v žiadosti neoprávnené výdavky, ktoré im boli vyškrtané. „Dostali sa pod hranicu 30-tisíc, a teda s nimi nemôžeme uzavrieť zmluvu. Vtedy musia požiadať o druhú výzvu a stále majú šancu prostriedky získať,“ hovorí riaditeľ.

O tom, ktoré podujatie príspevok dostane, rozhoduje odborná sedemčlenná komisia na základe piatich hlavných kritérií. A to: umelecký prínos a potenciál projektu, prínos projektu pre cieľovú skupinu, doterajšie umelecké aktivity žiadateľa, rozpočet projektu a kvalita realizačného plánu.

Medzi podujatiami, ktoré dostali o 20 percent nižšiu dotáciu oproti vlaňajšku, je martinský festival Dotyky a spojenia, ktorý uvádza najznámejšie divadelné hry. Jeho organizátori poslali ministerstvu aj fondu otvorený list, v ktorom píšu, že tento rok musia program výrazne okresať, práve kvôli nižšej finančnej podpore. „Nikde nie je napísané, že kto dostal minulý rok nejakú sumu, dostane takú istú aj tento rok. Takto sa komisia rozhodla. Niekto dostal viac, niekto menej a niekto nič. Fond na podporu umenia rozhoduje o prideľovaní dotácií samostatne a ťažko sa dá každému vyhovieť,“ reagoval na list Kovalčík. Fond už prispel na viac ako dvadsať podujatí, napríklad na košickú Bielu noc 2016, Hontiansku parádu 2016, obci Hriňová na folklórny festival Muziky pod Poľanou či na Medzinárodný festival Ars Poetica 2016, ktorý sa koná v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #festivaly