Fico sa zotavuje, o niekoľko dní ho prepustia

Premiér Robert Fico sa zotavuje po piatkovom kardiochirurgickom zákroku. Vo vyhlásení to uviedla hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) Dobroslava Krajačičová s tým, že verejnosť bude v najbližších dňoch informovaná po ukončení jeho hospitalizácie.

26.04.2016 13:57 , aktualizované: 27.04.2016 10:15
debata (136)

Po prepustení z nemocnice bude podľa Krajačičovej nasledovať povinná rehabilitácia. „Predseda vlády a jeho rodina považujú informácie o zdravotnom stave za čisto súkromnú záležitosť,“ dodala na záver.

Podľa prednostu kliniky kardiochirurgie Michala Hulmana zákrok prebehol štandardne. Podrobnosti o operácii nie sú známe, pravdepodobne predsedovi vlády robili viacnásobný bajpas. Ide o premostenie upchatých ciev, aby krv mohla lepšie prúdiť cez žily do srdca. Pri operácii chirurg otvára hrudník, prepiľuje hrudnú kosť, aby sa dostal k srdcu. Tá sa potom musí zrásť.

Šéf kabinetu by mal po prepustení z nemocnice začať s rehabilitáciou. Kardiológ Štefan Farský vysvetlil, že ide o cvičenie, ale aj o edukáciu o tom, aká má byť jeho životospráva aj ako má reagovať na stres. „Najskôr však musí absolvovať záťažové testy, z ktorých bude jasné, nakoľko môže zaťažiť svoje srdce, to znamená, do akej srdcovej frekvencie môže ísť, aby to bolo pre jeho organizmus prospešné,“ povedal Farský. Rehabilitáciu zrejme absolvuje priamo v ústave, mal by na ňu chodiť dva- až trikrát do týždňa. Potom, asi po dvoch týždňoch, by mal nastúpiť na kúpeľnú liečbu.

Ficovi v piatok 22. apríla podstúpil kardiochirurgický zákrok v NÚSCH v Bratislave. Zákrok urobil prednosta kliniky Michal Hulman, ktorý zdôraznil, že zákrok prebehol štandardne. Premiérovi lekári robili podľa informácií Denníka N bypass, pri ktorom sa pomocou spojky obídu zúžené cievy. V prípade premiéra išlo pravdepodobne o odstránenie zúženia ciev na viacerých miestach. Pri zavedení bypassov premostia slabo priechodné cievy cievami z inej časti tela, obvykle z nohy alebo hrudníka.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #operácia #Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH)