Poslanci schválili skrátené konanie o kompetenčnom zákone

Parlament v stredu schválil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy (kompetenčný zákon). Rokovaním o tomto návrhu sa začala tretia schôdza Národnej rady SR. Návrh odôvodnil podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer - SD), podľa ktorého je účelné, aby eurofondy a informatizácia boli riadené z jedného úradu. Rokovanie o zmene uvedeného zákona v skrátenom konaní je podľa vlády potrebné, lebo štátu hrozia značné hospodárske škody. Ide zároveň o súčasť programového vyhlásenia vlády.

27.04.2016 10:43 , aktualizované: 11:57
debata (8)

K 1. júnu má vzniknúť úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu ako nový ústredný orgán štátnej správy. Bude mať väčšie kompetencie v oblasti eurofondov a informatizácie. Doterajšie pôsobnosti úradu vlády pri koordinácii úloh v oblasti informatizácie spoločnosti a využívania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie a ministerstva financií v tejto oblasti prejdú na nový úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

„Nie sú splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie,“ vyhlásil v rozprave poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO – Nova). Takýto postup sa podľa neho uplatňuje vtedy, keď treba rýchlo prijať zmeny v legislatíve. „Ak je dôvodom na skrátené legislatívne konanie tento zákon, tak potom môžeme prerokovávať v skrátenom legislatívnom konaní každý zákon,“ uviedol Lipšic. Ani ďalší opoziční poslanci na zrýchlené rokovanie o zmene kompetenčného zákona nevideli dôvod.

Návrhom na skrátené legislatívne konanie podľa poslankyne Renáty Kaščákovej (SaS) vláda priznala ohrozenie a nepripravenosť na čerpanie eurofondov v novom programovom období. Jej kolegyňa Erika Jurinová (OĽaNO – Nova) to označila za zlyhanie predošlej vlády pri využívaní peňazí Európskej únie. Zsolt Simon (nezaradený) žiadal návrh na skrátené konanie stiahnuť a Ondrej Dostál (SaS) ho navrhol dopracovať. Druhý z nich to označil za dôsledok toho, že vláda zle manažuje eurofondy.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý vyhlásil, že navrhovaný nový úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu má všetky znaky ministerstva, len pod iným názvom. Za všetko však podľa neho bude aj tak zodpovedať vedúci úradu vlády ako štatutár. „Je to spôsob ministerskej imunity,“ tvrdí Beblavý. Nový úrad v prípade eurofondov nebude mať podľa neho takmer žiadne nové kompetencie, s výnimkou krízového riadenia. Na úrade vlády je totiž centrálny koordinačný orgán (CKO) pre eurofondy.

Vicepremiér Pellegrini k rozprave povedal, že terajší úradníci CKO a ministerstva financií v oblasti eurofondov a informatizácie prejdú len pod iné riadenie. Úradníci CKO sú pritom platení najmä zo zdrojov EÚ a štátny rozpočet nestoja takmer nič. Obavy zo zvýšenia byrokracie v súvislosti s presunom kompetencií na nový úrad sú teda podľa neho neopodstatnené.

„Cieľom predkladaného návrhu zákona je zabezpečiť odborný, administratívny a personálny výkon kompetencií, za ktorých koordináciu a politické riadenie zodpovedá podpredseda vlády SR pre investície. Návrh zákona má vytvoriť reálny nástroj na plnenie Programového vyhlásenia vlády SR, v súlade s ktorým majú byť posilnené princípy transparentnosti, efektívnosti, účelovosti a výsledkovej orientácie pri využívaní fondov EÚ,“ vyplýva z návrhu vlády. Tento cieľ má byť dosiahnutý cez účinné opatrenia na posilnenie riadiacich, koordinačných a kontrolných kompetencií podpredsedu vlády pre investície.

Výkon navrhovaných kompetencií podľa vlády vyžaduje, aby boli centralizované na úrovni jediného subjektu s právnou subjektivitou. „Doterajšia fragmentácia medzi viaceré subjekty neumožňuje dostatočne silnú koordinačnú úlohu a včasné dosahovanie stanovených cieľov,“ uvádza sa v návrhu. Úlohy CKO by mal plniť nový úrad vicepremiéra. Podrobnosti o spôsobe výkonu kompetencií úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu upraví systém riadenia európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorý schváli vláda.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #zákony