Teploty opäť vystúpia nad 20 stupňov

Výhľad na víkend je celkom optimistický. Sobota by mala byť príjemná, v najteplejších oblastiach sa môžu teploty vyšplhať až na 20 stupňov Celzia. Nedeľa už bude o niečo horšia, objavia sa mraky a sem-tam aj spŕchne. Podobné počasie bude aj v prvých májových dňoch.

30.04.2016 07:00
debata (1)

„Od polovice budúceho týždňa by sa už počasie malo opäť zlepšiť, pretože ho bude ovplyvňovať tlaková výš, a to by malo priniesť dlhší slnečný svit. V druhej polovici týždňa by cez deň mala teplota vzduchu presiahnuť 20 stupňov Celzia. Počas nasledujúceho víkendu zrejme príde ďalšia zmena počasia, a tá už bude spojená aj s búrkami a prehánkami. Teraz búrky neboli, pretože vzduch bol veľmi studený,“ povedal Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Riziko prízemných mrazov by už nemalo byť také veľké, ako bolo doteraz. Predpovede na ďalšie obdobie podľa Pavla Faška naznačujú, že by sa nemala naplniť pranostika o májových ľadových mužoch (Pankrác, Servác, Bonifác, 12. – 14. mája). Studené počasie podľa všetkého je už za nami a ľadoví muži sa vybúrili na konci apríla.

Zaujímavé je, že v apríli bol porovnateľný počet mrazivých dní, ako vo februári. Napríklad v Piešťanoch zaznamenali počas februára prízemný mráz 11-krát, počas apríla 10-krát. (V tomto sumári nie je zohľadnený posledný aprílový deň.) Porovnateľná je dokonca aj sila mrazov, najsilnejší prízemný mráz vo februári bol mínus 10,1 stupňa, v apríli mínus 9,3 stupňa Celzia.

Silný mráz bol v utorok ráno, potom vo štvrtok a v piatok, medzitým pršalo. Zrážky však neboli také výdatné, ako by bolo treba, predovšetkým pre oblasť Podunajskej nížiny, kde ich bolo doteraz najmenej. Tam nepribudlo ani 10 milimetrov vlahy. Od začiatku marca je však deficit oveľa vyšší, za posledné dva mesiace tam napršalo 15 až 20 milimetrov, normálne by tam za toto obdobie mali úhrny zrážok presiahnuť 60 mm.

„Keby bola zem vlhkejšia, prízemné mrazy by neboli také silné. V princípe sa u nás uplatňovalo niečo podobné, s čím sa môžeme stretnúť na púšti. Tam je suché prostredie a cez noc dochádza k výraznému ochladzovaniu. Tento efekt suchého prostredia sa teraz prejavil v Podunajskej nížine, kde boli neobvykle silné mrazy. Suché prostredie bráni prenikaniu tepla z hlbších vrstiev pôdy na jej povrch a zároveň aj k prízemnej vrstve vzduchu,“ objasňuje klimatológ.

České médiá tento týždeň zverejnili zistenie meteorológa Petra Dvořáka, podľa ktorého sú najchladnejšími dňami týždňa sobota a nedeľa. Dôvodom by malo byť aj to, že cez pracovný týždeň preniká do ovzdušia priemyselné znečistenie, čo podporuje vznik oblačnosti a zakryté slnko znižuje teplotu. Pavol Faško pripomína, že tieto výsledky majú len regionálnu platnosť, čo platí pre Českú republiku, nemusí platiť pre Slovensko, ktoré sa nachádza východnejšie.

„Počasie mení svoj charakter v západo-východnom smere, v strednej Európe to tak je. Ak v Česku zaregistrovali pokles teploty, ktorý sa viaže k víkendu, tak u nás by tento pokles mal byť neskôr. Takisto aj zhoršenie počasia sa u nás prejavuje neskôr ako v Českej republike,“ dodal Faško.

Ako bude

Sobota - Jasno až polooblačno, bezvetrie alebo len slabý vietor. Denná teplota 15 až 20 stupňov.
Nedeľa - Prevažne oblačno, ojedinele dážď. Denná teplota 16 až 20 stupňov, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 14 stupňov.
Pondelok - Prevažne oblačno, miestami slabý dážď alebo prehánky, ojedinele búrky. Denná teplota 16 až 21, na severe 14 stupňov.
Utorok - Prevažne veľká, na západe aj zmenšená oblačnosť, miestami dážď, ojedinele búrky. Denná teplota 16 až 21 stupňov.
Streda - Oblačno až zamračené, na viacerých miestach dážď alebo prehánky. Denná teplota 12 až 17 stupňov.
Štvrtok - Premenlivá, prechodne až veľká oblačnosť, miestami dážď alebo prehánky, veterno. Denná teplota 12 až 17 stupňov. Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jarné počasie #chladné počasie