Príde Kotleba o peniaze od štátu?

Chce, aby štát nefinancoval politické strany z peňazí daňových poplatníkov a aby politici boli hodnotení podľa činov a nie rečí. Extrémistická Kotlebova strana by mala dostať čoskoro takmer dva milióny eur zo štátneho rozpočtu ako príspevok za hlasy vo voľbách a neskôr počas volebného obdobia postupne ďalšie vyše tri milióny.

02.05.2016 12:00
najvyšší súd, kancelária súdnej rady, Foto: ,
Ak Generálna prokuratúra dospeje k názoru, že činnosť Kotlebovej strany nie je v súlade s ústavou, podá návrh na Najvyšší súd, aby ju rozpustil.
debata (167)

O tom, že sa peňazí daňových poplatníkov rovno vzdá, ako to avizovala pred voľbami, Kotleba už teraz nehovorí. „Akonáhle ich dostaneme, pripravíme deklaráciu, ktorou vyzveme aj ostatné politické strany, aby sa vzdali príspevku, či za hlasy, alebo mandát – to už sú technické otázky,“ vyhlásil nedávno šéf ĽSNS na otázku, čo urobí s financiami, ktoré strana dostane.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Rozpustia, nerozpustia?

„Ak táto strana nebude zrušená, do konca tohto volebného obdobia dostane niekoľko miliónov eur štátnu podporu, z čoho si môže zorganizovať svoje štruktúry a posilniť svoj potenciál do ďalších volieb,“ upozorňuje Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Pripomína, že ĽSNS sa hlási k vojnovému fašistickému Slovenského štátu, Kotleba nedávno žiadal minútu ticha v parlamente za prezidenta tohto štátu Jozefa Tisa, ktorého súd odsúdil ako vojnového zločinca. Aktivista za protiprávne označil aj kotlebovské hliadky vo vlakoch.

Škrt cez rozpočet extrémistickej Kotlebovej strany by mohol prísť v prípade, ak by Najvyšší súd rozhodol o jej rozpustení. Generálna prokuratúra už prešetruje jej činnosť. Ak zistí, že nie je v súlade s ústavou, podá návrh na Najvyšší súd, aby stranu rozpustil.

Ak by Kotlebova strana bola zrušená, podľa právničky Janky Debrecéniovej by prišla o príspevky, ktoré sa vyplácajú priebežne počas volebného obdobia. Peniaze, ktoré by dostala ešte pred rozhodnutím Najvyššieho súdu, by sa ako majetok strany stali súčasťou likvidácie. „Keď dôjde k zrušeniu politickej strany tým, že Najvyšší súd rozhodne o jej rozpustení, ak má strana majetok, Najvyšší súd nariadi likvidáciu. V zásade strana po svojom zrušení vstupuje do likvidácie, kde sa majetok vysporiadava spôsobom, ktorý je uvedený v stanovách strany,“ hovorí Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť.

Ďalšie príspevky, ktoré sa vyplácajú postupne, podľa zákona o politických stranách by už nenadobúdala. Zo štátnych dotácií, ktoré sa vyplácajú každoročne, by rozpustená strana musela do štátneho rozpočtu vrátiť peniaze pripadajúce na mesiace, v ktorých už bola zrušená.

Politické strany, ktoré sa dostali do parlamentu, dostávajú tri druhy príspevkov. Príspevok za hlasy, ktorý v prípade Kotlebovej strany predstavuje 1,85 milióna eur, sa vypláca v zásade po voľbách, keď strana odovzdá záverečnú správu, ktorá nemá nedostatky. Príspevok na mandáty – u kotlebovcov by to bolo celkovo 1,48 milióna eur za celé štvorročné volebné obdobie – sa vypláca raz za rok. Na činnosť zároveň celkovo počas štyroch rokov má Kotlebova strana dostať 1,85 milióna eur.

Ústavný právnik Eduard Bárány pripomína, že pri rozpustení strany by išlo o prvý prípad, ktorý by sa týkal parlamentnej strany. S tým, ako by sa potom vyriešili štátne príspevky, skúsenosť nemáme. „Veľkú úlohu by v tom zohrala samotná Národná rada a následne aj ministerstvo financií, ktoré príspevok vypláca. Osobne si však myslím, že keď niet strany, tak niet komu,“ hovorí Barány.

Právnik Peter Kresák zas predpokladá, že nárok na finančné príspevky by strane zostal, ak ich získala za hlasy, ktoré dostala vo voľbách. „V čase volieb to bola registrovaná politická strana a jej zrušenie by ťažko mohlo mať spätné účinky na financovanie,“ dodal s tým, že je tu otvorených ešte veľa otázok.

© Autorské práva vyhradené

167 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #financovanie #ĽSNS