Premiér prekvapil, prišiel na rokovanie vlády

Pred pár dňami premiéra prepustili z nemocnice, v stredu už viedol rokovanie vlády. Robert Fico sa zúčastnil iba na prvej časti, potom ho nahradil vicepremiér Robert Kaliňák.

04.05.2016 11:12 , aktualizované: 20:00
fico, robert fico, Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico počas rokovania 6. schôdze vlády SR.
debata

Ten jeho príchod označil za „milé prekvapenie“, podľa lekára však nie je Ficov skorý návrat do práce správny.

„Predseda vlády napriek rehabilitácií udržiava pravidelné kontakty s vládou, komunikuje so svojím najbližším pracovným okolím a vykonáva svoju funkciu,“ povedala hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová.

Z nemocnice pritom Fica pustili do domáceho liečenia len v nedeľu. V bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb ležal viac ako dva týždne a 22. apríla absolvoval náročný kardiochirurgický zákrok. Kardiológ Štefan Farský nepovažuje premiérovo rozhodnutie zúčastniť sa na rokovaní za dobré. Teraz by mal podľa neho myslieť viac na svoje zdravie ako na pracovné povinnosti. „I keď to mohol myslieť dobre, ale z hľadiska jeho zdravotného stavu to nie je správny postup. Nemôže vylúčiť nejakú stresovú situáciu, tam sú skutočne náročné veci, ktoré ho môžu rozrušiť, vyplaví sa mu adrenalín, čo môže viesť k arytmii. Mal by byť doma a rehabilitovať,“ konštatoval Farský.

Pacienti po takýchto zákrokoch podľa neho bývajú práceneschopní mesiac alebo dva. Sú doma a majú nanajvýš vychádzky. Z hľadiska imunity podľa neho problém nie je, takže prípadná chrípka alebo viróza niektorého z členov vlády by nemala byť pre premiéra riziková. „Ide najmä o kardiovaskulárny systém. Dostal nové cievy, musia sa zapracovať do systému, aby správne prekrvovali sval. To chce nejaký čas,“ dodal kardiológ.

Na premiérov skorý návrat reagovali aj viacerí členovia vlády. "Tí, ktorí ho poznajú, vedia, že až také prekvapivé to nie je. Vôľa a sebazaprenie u premiéra sú všeobecne známe,“ myslí si Kaliňák. Ako dodal, prišiel na limitovaný čas a pre všetkých členov vlády to bol dobrý signál, že je s nimi a myslí na nich.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker bol podľa vlastných slov o Ficovej aktivite informovaný. Premiér je podľa neho dôsledný pacient, snaží sa rýchlo zotaviť a chodí na pravidelné kontroly, preto predpokladá, že to, čo robí, konzultuje s lekármi.

Podpredseda parlamentu a šéf Mostu-Híd Béla Bugár povedal, že v stredu s Ficom telefonoval. S predsedom parlamentu Andrejom Dankom, ktorý je tiež po operácii, dokonca telefonoval trikrát. Bugár si myslí, že najväčším problémom premiéra bude zvyknúť si, že nemôže denne cvičiť tak ako doteraz. „Má však pevnú vôľu a ak bude dodržiavať pokyny lekárov a naberať sily, tak nebude žiadny problém. To, že sa dnes (v stredu – pozn. red.) ukázal na vláde, je dobré,“ povedal Bugár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Národný ústav srdcových a cievnych chorôb