Múmia bude dočasne v Betliari. Vedci už vedia, o koho ide

Najstaršia zachovaná slovenská múmia je späť v Gemeri. Po antropologickom a mikrobiologickom výskume, ktorý na nej pol roka robili odborníci v Bratislave, ju v stredu priviezli do kaštieľa v Betliari. Na hrad Krásna Hôrka, kde sa jej mumifikované telo našlo, sa vráti až po ukončení rekonštrukcie zhorenej pamiatky. To bude najskôr v roku 2018.

12.05.2016 20:00
múmia, Žofia Serédy, Foto: ,
Múmiu Žofie Serédy uvidia návštevníci kaštieľa v Betliari už o mesiac.
debata (11)

Mumifikované telo by malo patriť Žofii Serédy, ktorá bola manželkou Štefana I. Andrássyho a patrila medzi legendárne hradné panie. Žofia bola jednou z hrdiniek románu Móra Jókaiho Levočská biela pani. Po požiari hradu Krásna Hôrka v roku 2012 a dočasnom zatvorení expozícií využili múzejníci možnosť zrekonštruovať sarkofág, v ktorom ležala a ktorý už bol poškodený, a zároveň urobiť výskum tela. Nájsť odpoveď na otázky, ako k mumifikácii došlo, koľko mala žena rokov, keď umrela, a zistiť aj to, či naozaj ide o Žofiu Serédy. Začalo sa totiž špekulovať, že múmiou by mohla byť iná žena – Terézia Dóryová, manželka Štefana III. Andrássyho.

„Telo strávilo dlhší čas v laboratóriách Slovenskej akadémie vied a Katedry antropológie Univerzity Komenského v Bratislave. V stredu ho priviezli v klimatizovanom vozidle do Betliara, ktorý bude jej dočasným sídlom,“ informovala hovorkyňa Múzea v Betliari a hradu Krásna Hôrka Judita Krajčiová. Konkrétne výsledky výskumu zatiaľ múzejníci prezradiť nechcú, urobia tak 9. júna v rámci otvorenia výstavy Žofia – Pani Krásnej Hôrky, ktorá potrvá do 18. septembra tohto roku.

Riaditeľ múzea Július Barczi však prezradil, že mikrobiologické výsledky už poznajú. „Antropologické sa ešte kompletizujú. Môžem však povedať, že na ich základe už bola nakreslená tvár, ako múmia vyzerala, a tá nezodpovedá portrétom Žofie Serédy, ktoré máme v zbierkach. Akoby na portrétoch bola iná osoba. Na základe DNA vieme už na 90 percent povedať, komu mumifikované telo patrí,“ uviedol Barczi. Podotkol, že už poznajú aj obdobie, kedy žena umrela, koľko mala rokov, či aké mala choroby. Zistili, že spôsob mumifikácie tela bol prirodzený.

Kaštiel v Betliari. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kaštiel betliar Kaštiel v Betliari.

Okrem portrétu ženy predstavia múzejníci aj 3D model jej hlavy. Verejnosť bude môcť múmiu v Betliari vidieť od 10. júna. Okrem nej budú súčasťou výstavy aj rôzne predmety z obdobia jej života, zapožičané z múzeí v Maďarsku či Rumunsku. Po jej skončení bude múmia až do ukončenia rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka v Betliari, potom ju prevezú tam.

Krajčiová dopĺňa, že múmia Žofie Serédy opustila hrad Krásna Hôrka po požiari, bolo to vôbec prvý raz odvtedy, ako ju objavili. Naposledy ju preobliekali do nových šiat v roku 1979. „Zatiaľ bude múmia umiestnená vo výstavných priestoroch na prízemí kaštieľa v Betliari. Pripravuje sa rakva, v ktorej bude v lete vystavená, a už sa pre ňu šijú šaty z čierneho hodvábu s čipkami, v ktorých bude oblečená,“ zdôraznila hovorkyňa múzea.

Návratu múmie na Gemer sa tešia aj v Krásnohorskom Podhradí, ktorému dominuje hrad Krásna Hôrka. „Sme radi, že sa vráti domov, len ešte nevieme, kedy ju budeme mať u nás na hrade. Veríme, že Žofia bude priťahovať na hrad Krásna Hôrka návštevníkov ďalšie desaťročia,“ konštatoval starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo. Spokojní sú aj obyvatelia obce. „Len som sa najskôr zľakla, že už nebude u nás na hrade, ale natrvalo v Betliari. Našťastie tam bude len dočasne,“ podotkla 72-ročná Margita Misnerová. O rok staršia Mária Lenkeiová doplnila, že na múmiu sa chodievala pozrieť takmer každý rok a privíta, keď ju uvidí znova.

Žofia Serédy žila v 18. storočí. Neporušené telo objavili pri rekonštrukcii kostola v roku 1770. Odvtedy odpočívalo v rodovej kaplnke hradu Krásna Hôrka.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #múmia #kaštieľ Betliar