Zlý deň kamionistov. Havarovali na troch miestach

Tri dopravné nehody kamionistov v jeden deň. Prvý sa včera zrazil s vlakom, ďalší zletel z mosta a tretí sa dostal do kolízie s troma osobnými autami. Podľa dopravného analytika sú vodiči kamiónov dobrými šoférmi, ale ich nepriateľom sa často stávajú rutina a únava.

13.05.2016 15:00
dopravná nehoda, kamión, vlak Foto: ,
Zrážka maďarského kamióna s vlakom na železničnom priecestí medzi obcami Dolný Štál a Topoľníky v okrese Dunajská Streda.
debata (1)

Prvá a najtragickejšia z nehoda sa stala o pol šiestej ráno na železničnom priecestí medzi obcami Dolný Štál a Topoľníky v okrese Dunajská Streda. Zahynul pri nej 66-ročný maďarský šofér kamióna. „Vodič z Budapešti si pravdepodobne nevšimol, že sa nachádza na ceste tretej triedy, kde je jazda nákladným vozidlom nad 12 ton zakázaná. Zrejme až v poslednej chvíli postrehol aj železničné priecestie. Napriek snahe ubrzdiť sa však zrážke s osobným vlakom nevyhol,“ povedala trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Zomrel na mieste nehody, cestujúci vo vlaku neboli zranení.

Príčinou tragédie mohla byť neznalosť trasy. „Bližšie okolnosti polícia naďalej zisťuje,“ zdôraznila policajná hovorkyňa. Podľa Železníc Slovenskej republiky došlo k nehode na nezabezpečenom železničnom priecestí, z ktorého je však dobrý rozhľad a nechýba tam dopravná značka Stoj, daj prednosť v jazde.

Krátko predpoludním zas na najfrekventova­nejšej križovatke v Žiline zletel kamión prednou časťou z nadjazdu a náves zostal na moste visieť. Ako uviedla krajská hovorkyňa hasičov v Žiline Miroslava Ondrichová, odstrániť ho museli pomocou žeriavov, práce trvali niekoľko hodín. Kamionista (53) z Poľska asi dostal defekt. Podľa hovorcu záchrannej a zdravotnej služby Borisa Chmela sa nezranil, mal však zvýšený tlak a bol v strese.

Kamión na Horevaží v Žiline spadol po dopravnej... Foto: SITA, Prezídium HaZZ
dopraná nehoda, kamión, žilina Kamión na Horevaží v Žiline spadol po dopravnej nehode z mosta.

Tretia nehoda sa stala v hlavnom meste po 15. hodine na obchvate pri Avione v smere do Petržalky. Kamión sa tu zrazil s tromi osobnými autami. Nikto sa pri havárii nezranil. V Bratislave včera celý deň pršalo.

Podľa dopravného analytika Jána Bazovského môžu mať nehody kamionistov viac príčin, no tou najmenej pravdepodobnou z nich je šoférska zručnosť. „Kamionisti sú väčšinou zruční vodiči, ale ich nepriateľom za volantom môže byť rutina. Práve kvôli nej môžu niekedy podceniť dopravnú situáciu, čo môže viesť k nehode,“ povedal Bazovský. Ako príklad uviedol prechod kamiónov cez železničné priecestie. Kým bežný vodič si v takejto situácii obyčajne viackrát skontroluje stav vľavo aj vpravo na železnici, kamionisti tomu nie vždy venujú dostatočnú pozornosť.

Príčinou nehôd kamionistov môže byť aj fyzická únava a stres. „Niektorých môžu tlačiť zamestnávatelia, aby toho stihli absolvovať s kamiónom čo najviac, a to môže viesť aj k ich prepracovanosti a únave,“ zdôraznil analytik. Nevylúčil, že v niektorých prípadoch môže byť dôvodom kolízií aj neprimeraný až arogantný spôsob jazdy zo strany kamionistov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kamióny #vodiči #dopravné nehody