Podľa Kaliňáka by sa zišiel ďalší útvar policajného zaistenia pre cudzincov

Slovensku by sa podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka zišiel minimálne ešte jeden útvar policajného zaistenia. Tam putujú cudzinci, ktorí nelegálne prekročili naše hranice, našli ich na našom území bez povolenia alebo existujú na ich zadržanie iné špecifické dôvody.

18.05.2016 15:12 , aktualizované: 16:05
Robert Kalinak Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (8)

Podľa šéfa rezortu vnútra však o tom nie je ešte rozhodnuté, pričom všetko závisí od finančných prostriedkov. „V tejto chvíli nie sú útvary policajného zaistenia preplnené, no v čase špičky migračnej krízy praskali vo švíkoch,“ poznamenal dnes po rokovaní vlády.

Ako Kaliňák pokračoval, tým, že Slovensko dôsledne plní readmisné dohody a dublinské pravidlá, a aj partneri v Maďarsku a na Ukrajine sú zodpovední, policajné útvary sa podarilo vyprázdňovať. „V tejto chvíli sú v štandardnom režime,“ doplnil.

Ministerstvo vnútra má viacero zariadení, ktoré by boli vhodné na nový útvar, pričom ide o rezortom využívané zariadenia. Podľa vyťaženosti sa v nich môže zmeniť režim, čiže nad žiadnou novou lokalitou sa neuvažuje, priblížil. „Zväčšili sme kapacitu tých útvarov policajného zaistenia, ktoré máme. Ak by bolo potrebné, uvažovali by sme o zmene časti zariadenia v Humennom,“ povedal minister.

Na Slovensku fungujú dva útvary policajného zaistenia, a to v Medveďove a Sečovciach, záchytný tábor v Humennom, pobytové tábory v Rohovciach a Opatovskej Novej Vsi a zariadenie pre utečencov v Gabčíkove.

Kapacity útvarov policajného zaistenia sú pre Slovensko dostatočné, uviedla predsedníčka Ligy za ľudské práva (HRL) Zuzana Števulová. „V čom vidíme medzery a na čom by mohol štát spoločne s občianskym sektorom pracovať, je vytvorenie systému, kde by rodiny s deťmi, ktoré majú byť vyhostené, nemuseli byť umiestňované počas procesu vyhostenia do zaistenia, ktoré môže na deti pôsobiť traumatizujúco,“ vysvetlila.

Vlani bolo u nás zaistených podľa nej veľa rodín s deťmi a pohľad na ne je vždy veľmi smutný. „Napriek tomu, že polícia sa im v Sečovciach snaží zlepšovať podmienky, deti a ich rodičia to znášajú zvyčajne veľmi ťažko a bolo by vhodné vymyslieť systém ich umiestnenia v komunite, ako je to v iných európskych krajinách,“ dodala Števulová.

Osobné kamery pre policajtov testujú

Polícia momentálne testuje osobné kamery, ktorými by v budúcnosti mali byť vybavené policajné hliadky. „Mali by sme vyhodnocovať vo fáze niekoľkých týždňov fungovanie týchto kamier,“ povedal v stredu po rokovaní vlády novinárom minister vnútra Robert Kaliňák. Ako dodal, bol by rád, keby bol kamerou vybavený aspoň jeden člen každej dvojčlennej hliadky.

„Najprv sa však sústredíme na kolektívnejšie zásahy a tam by sme to nasadili ako prvé a vyhodnocovali, ako to bude fungovať,“ uviedol. Kamery podľa Kaliňáka slúžia pri sporných zásahoch polície nielen na ochranu práv potenciálnych páchateľov, ale aj samotných policajtov.

„Aj páchateľ aj policajt majú možnosť vyhodnotiť, ako to bolo naozaj,“ vyhlásil. Podľa ministra v súčasnosti prezbrojujú políciu, čo funguje kontinuálne, keďže dodávatelia nemajú nové zbrane na sklade, ale priebežne ich vyrábajú. „Začali sme poriadkovou políciou a skončíme útvarmi, ktoré strieľajú najmenej,“ dodal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #Robert Kaliňák