Horúci víkend ohlási príchod leta

Tento víkend príde príjemná zmena. Teploty sa začnú šplhať nahor, nebudú ďaleko od tridsiatich stupňov. Na prechádzky v prírode alebo grilovačky na záhrade budú voľné dni ako stvorené.

21.05.2016 07:00
pocasie Foto: ,
Do bratislavského Sadu Janka Kráľa vylákalo pekné počasie rodiny s deťmi.
debata

„Víkend, ktorý máme pred sebou, by mal patriť k jedným z najkrajších od príchodu tohtoročnej jari. Bude slnečné počasie, teploty budú stúpať, v nedeľu bude ešte teplejšie ako v sobotu a bude viac ako 25 stupňov,“ sľubuje klimatológ Pavol Faško. Tento trend počasia bude podľa neho s výnimkou začiatku budúceho týždňa pokračovať aj v ďalších dňoch.

„V pondelok ovplyvní počasie u nás prechod poveternostného frontu, ktorý prinesie búrky a občasný dážď, no to by nemalo spôsobiť nejaké výraznejšie ochladenie. Už v druhej polovici týždňa bude pokračovať trend otepľovania a v posledných májových dňoch hrozia aj teploty tesne do tridsať stupňov,“ hovorí Faško. Nevylučuje, že môže padnúť aj táto magická hranica. Tohtoročná doteraz maximálna nameraná teplota na Slovensku dosiahla 27,5 stupňa Celzia, v posledných májových dňoch bude podľa názoru klimatológa určite prekonaná. Možno aj počas tohto víkendu.

Niektoré kúpaliská už stihli otvoriť svoje brány. Od 23. apríla je v prevádzke kúpalisko Vadaš v Štúrove. Správca bazénového areálu Ľudovít Gálik informoval, že už spustili do prevádzky plavecký bazén, relax bazén, perličkový bazén a bazén Hviezda. „Návštevnosť však zatiaľ vzhľadom na doterajšie počasie bola slabá,“ konštatoval Gálik. Predpovede počasia na najbližšie obdobie ho tešia a dopĺňa, že 1.¤júna už bude v prevádzke celý areál.

Ako bude

  • Sobota – počasie začne ovplyvňovať vyšší tlak vzduchu, denné teploty 20 až 25 stupňov
  • Nedeľa – jasno až polojasno, prúdenie teplého vzduchu, nočné teploty 11 až 6 stupňov, denné 23 až 27 stupňov
  • Pondelok – malá, miestami zväčšená oblačnosť, búrky, nočné teploty 14 až 9 stupňov, denné 22 až 27 stupňov
  • Utorok – oblačno, zamračené, miestami dážď, nočné teploty 13 až 8 stupňov, denné 17 až 22, na východe do 25 stupňov
  • Streda – premenlivá oblačnosť, nočné teploty 13 až 8 stupňov, denné 20 až 25 stupňov
  • Zdroj: SHMÚ

Počasie, ktoré očakávajú meteorológovia a klimatológovia na záver mesiaca, bude mať vplyv na to, že máj sa bude v konečnom účtovaní hodnotiť ako teplotne normálny. Hoci doteraz to tak nebolo. „V porovnaní s inými májmi v 21. storočí sa nám tohtoročný máj mohol javiť ako menej teplý, objavili sa v ňom viaceré záporné teplotné odchýlky, ale posledná májová dekáda to napraví,“ poznamenal Faško.

Čo sa týka predpovede na leto, Faško podotýka, že v tomto roku doznieva silné El Niňo z vlaňajška, čo spôsobuje určité anomálie v celom svete. V tej súvislosti by mohlo byť leto horúce, aj keď len ťažko špecifikovať, v ktorých častiach Európy to bude najciteľnejšie. Chladné by nemalo byť ani u nás. „Väčšina letných období v 21.¤storočí, ktoré sme u nás zažili, bola teplotne nadnormálna a tak by to malo byť aj tento rok. Riziko, že by u nás mohlo byť leto chladnejšie, je veľmi nízke,“ uzavrel Faško.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplo #JAR