Počas Noci múzeí a galérií nebude nuda

Múzeá a galérie v 65 mestách a obciach naprieč celým Slovenskom v sobotu otvárajú dvere verejnosti. Začína sa už 12. ročník podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré okrem rôznych podujatí či prehliadok ponúkne aj možnosť nahliadnuť do ich zá

21.05.2016 12:00
noc múzeí, kaštiel v markušovciach, Foto: ,
Kaštieľ v Markušovciach predstavil vlani počas Noci múzeí a galérií zbierku hodín. Aj tento rok pripravil na sobotu nočnú prehliadku kaštieľa.
debata

Do tohto ročníka sa prihlásilo až 106 inštitúcií. "Zapojilo sa viac múzeí, ale opäť aj takých zariadení, ktoré nie sú klasickými múzeami. Sme radi, že sa pridala aj súkromná galéria Nedbalka a ďalšie inštitúcie, ktoré prezentujú súčasť kultúrneho dedičstva, aj keď nevytvárajú zbierkové fondy,“ hovorí Peter Hyross, predseda Zväzu múzeí na Slovensku, ktorý je tradičným koordinátorom podujatia.

Aj keď názov napovedá, že ide o nočné podujatia, múzeá a galérie sú otvorené už od rána a hlavné programy sú sústredené po 14.¤hodine. Vo viacerých prípadoch až do polnoci. Spoločnou témou tohtoročného podujatia je Zbierkový predmet. Touto témou chcú inštitúcie upozorniť na to, že ich činnosť nespočíva len vo vystavovaní diel, ale najmä v ich získavaní a odbornej starostlivosti.

„Tento deň múzeá otvárajú verejnosti tajné komnaty a usilujú sa narušiť typickú predstavu o tom, čo je múzeum a galéria, že to nie je iba inštitúcia, ktorá niečo ukazuje. Skôr ako sa k prezentácii artefaktov kultúrneho dedičstva dostane, musí ich nejako získať a zároveň sa o ne postarať. Základom múzejnej činnosti nie je výstava, ale zbierkový predmet,“ vysvetľuje Gabriela Podušelová zo Slovenského národného múzea, pričom zdôrazňuje, že bez akvizičnej (zbierkovej) činnosti by neboli ani múzeá. Na tému podujatia nadväzuje aj súťaž, v ktorej budú môcť účastníci vybrať najobľúbenejší zbierkový predmet.

Tipy z programu

  • Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva Liptovský Mikuláš: 17. – 23. h – zostup jaskyniarskym rebríkom do speleologickej expozície, bohatý program pre deti
  • Spišský hrad: 20. – 23. h – nočné prehliadky, premiéra predstavenia Legenda o Spišskom hrade
  • Hornonitrianske múzeum v Prievidzi: 20. – 22. h – multimediálna prezentácia Keď bola svadba
  • Kaštieľ Veľký Biel (kaplnka): 19., 20., 21. h – divadelné predstavenie Thurzov bláznivý nápad
  • Vlastivedné múzeum Považská Bystrica: 16. – 20. h – renovácia hradnej zrúcaniny, prírodovedný exkurz faunou a flórou Považia, piknik na hrade
  • Hradné múzeum vo Fiľakove: 18. – 23. h – výstavy v Bebekovej bašte Fiľakovského hradu, rockový koncert a bubenícka šou, špeciálne osvietenie hradu
  • Historická budova SND: Hodina pred a počas predstavenia Špeciálna výstava venovaná Karolovi Machatovi

Slovenské národné múzeum sa aj tento rok snaží zlákať návštevníkov zaujímavým programom. V Prírodovednom múzeu v Bratislave sa počas prednášok dozvedia napríklad aj to, ako je to v skutočnosti s novými vírusmi alebo čo všetko o vás prezradí čiarový kód života – Barcoding.

Múzeum židovskej kultúry zase ponúkne obraz o židovských zvykoch a sviatkoch, ale aj premietanie dokumentárnych filmov s témou Holokaust na Slovensku. Jedinečný program ponúka aj Slovenská národná galéria v Esterházyho paláci, kde budú mať návštevníci možnosť po prvý raz uvidieť nové diela, ktoré galéria získala s podporou ministerstva kultúry – autoportrét Jána Kupeckého a sochu Žehnajúci Kristus (Apoštol?) zo Spišskej Novej Vsi.

Program uzatvorí čítanie z knihy návštev s hercom Robom Rothom s príznačným názvom To by som aj ja namaľoval. V hlavnom meste do rôznych múzeí a galérií ľudí odvezie vláčik Blaváčik. Jednotné vstupné bude aj tento rok dve eurá.

Banskú Bystricu a Zvolen spojí dobový parný vlak. Lístok bude stáť jedno euro a bude platiť aj na mestskú hromadnú dopravu. Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici si ako hlavnú tému zvolilo oheň a bude sa venovať aj najničivejším požiarom v histórii mesta.

Drevárske a lesnícke múzeum vo Zvolene zase spestrí svoj program koncertom skupiny Longital. Premiérovo sa na Noci zúčastní aj Múzeum mincí a medailí v Kremnici, kde si záujemcovia môžu vytvoriť vlastný návrh medailí. Najlepší návrh bude vyrazený.

Košice svoj program nadviazali na tému Európskeho mesta športu 2016. Nebude chýbať jazda na retrobicykloch či pokus o vytvorenie svetového rekordu v hraní bedmintonu pod Urbanovou vežou.

Pripravené sú aj rôzne výstavy so športovou tematikou, divadelné predstavenia či koncerty. V Krajskom múzeu v Prešove sa budú čítať staré písomnosti, návštevníci sa takisto môžu naučiť písať brkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Noc múzeí