V kauze zneužitia financií Matice slovenskej má vypovedať predseda Tkáč

V rámci pojednávania s bývalým predsedom Matice slovenskej Jozefom M. by vo štvrtok na Okresnom súde Bratislava III mal vypovedať súčasný predseda inštitúcie Marián Tkáč.

22.05.2016 13:46
debata (4)

Prokuratúra v tomto prípade kladie Jozefovi M. za vinu obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa obžaloby tým, že v decembri 2007 podpísal zmluvu o prevzatí dlhu dcérskej spoločnosti Matice slovenskej – Matičného fondu, pripravil organizáciu o približne 215-tisíc eur (viac ako šesť miliónov slovenských korún).

Spôsobil tak organizácii škodu veľkého rozsahu. Bývalý predseda Matice, ktorý bol na čele organizácie v rokoch 1990 až 2010, vinu odmieta s tým, že jeho vtedajší postup odobrili orgány Matice.

Senát pôvodne plánoval Tkáča vypočuť už na prvom pojednávaní v apríli. Advokát Jozefa M. však požiadal o odročenie pojednávania, keďže jeho klient má údajne vážne zdravotné problémy a účasť na pojednávaní mu spôsobuje veľkú záťaž. Súd mu vyhovel a pojednávanie odročil. Tkáč tak stihol predniesť len požiadavku, že v prípade uznania viny obžalovaného požaduje Matica späť celú finančnú čiastku.

Polícia Jozefa M. obvinila z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku ešte v septembri 2014. Obžalobu na súd podala Krajská prokuratúra v Bratislave v januári tohto roka.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská #Marián Tkáč