Slovensko nedokončí cyklotrónové centrum, prenechá ho Rusku

Roky rozpracovaný projekt výstavby centra pre odhaľovanie nádorových ochorení, výrobu špeciálnych liekov a výskum Slovensko definitívne nedokončí. Zakúpené technológie prenechá Rusku, ktoré na oplátku poskytne slovenským študentom bezplatné pobyty na svojich vedeckých vysokých školách v oblasti jadrového výskumu. Informovalo o tom slovenské ministerstvo školstva, podľa ktorého je spomínaný postup výsledkom rokovaní zástupcov oboch krajín.

01.06.2016 14:08
cyklotrón v Bratislave Foto:
Na archívnej snímke nedokončené cyklotrónové centrum v areáli Slovenského metrologického ústavu v Karlovej Vsi v Bratislave.
debata (12)

Zámer vybudovať cyklotrónové pracovisko v rámci splácania dlhu niekdajšieho Sovietskeho zväzu voči Slovensku schválila slovenská vláda ešte v 90. rokoch. Projekt však v minulosti pre nedostatok peňazí pozastavili. Bratislave potom nevyšiel zámer vytvoriť s Ruskom spoločný podnik, do ktorého by Slovensko vložilo rozostavanú budovu a samotné technológie v hodnote asi 167 miliónov eur, zatiaľ čo Rusko by poskytlo na dokončenie projektu potrebných zhruba 73 miliónov eur. Slovensko preto z Ruska ani nedoviezlo príslušnú technológiu a roky ju skladovalo v Spojenom ústave jadrových výskumov v Dubne.

Podľa návrhu dohody Slovensko vyrobené zariadenia pre cyklotrónové centrum prenechá spomínanému ruskému ústavu na ďalšie využitie. V rámci kompenzácie bude môcť 200 slovenských študentov v najbližších rokoch absolvovať školenie a odbornú prípravu na ruských pracoviskách, napríklad v oblasti riadenia jadrových elektrární alebo v oblasti jadrovej fyziky.

Hodnota tohto kontraktu, ktorý by mali podpísať neskôr v tomto roku, dosiahne 16 miliónov eur. Ministerstvo školstva uviedlo, že Slovensko má kritický nedostatok vysoko kvalifikovaných špecialistov v oblasti energetiky.

Atómové elektrárne majú u nás najväčší podiel na výrobe elektriny. Význam jadra sa ešte zvýši po dokončení dvoch rozostavaných blokov elektrárne v Mochovciach.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #cyklotrónové centrum