Salaše bez testov čerstvý syr nepredajú

Na salašoch si v týchto dňoch zákazníci nekúpia čerstvú bryndzu, syr či žinčicu, ktoré sa vyrábajú zo surového mlieka.

05.06.2016 16:00
bryndza, syr, bielkoviny, vápnik, zdravá potravina Foto:
Ilustračné foto.
debata (29)

Veterinári na konci týždňa vydali mimoriadne opatrenie, podľa ktorého chovatelia oviec a kôz nemôžu predávať surové mlieko ani výrobky z neho, kým nebudú mať laboratórne testy o jeho bezpečnosti.

Dôvodom je epidémia kliešťovej encefalitídy, ktorú v okolí Košíc pravdepodobne spustil ovčí syr. V nemocnici skončilo až 30 ľudí. Epidemický výskyt kliešťovej encefalitídy tento týždeň hlásia aj regionálni hygienici z Banskej Bystrice. V nemocnici skončilo sedem ľudí.

Chovatelia môžu zatiaľ predávať produkty z pasterizovaného mlieka (tepelne upravené). Hlavný veterinárny lekár Jozef Bíreš pri tomto opatrení vychádzal z hlásenia hygienikov. „Vzhľadom na vážne nebezpečenstvo pre zdravie ľudí, ktoré predstavuje kliešťová encefalitída, nariaďujem mimoriadne núdzové opatrenie,“ uviedol v stanovisku Bíreš.

Na salaši Zbojská v Pohronskej Polhore podľa Anny Vlčkovej momentálne majú len pasterizované výrobky. „Poslali sme vzorky mlieka na rozbor, počkáme si, ako dopadnú testy,“ povedala Vlčková. Podobnú situáciu zažili aj minulý rok, keď sa objavila nákaza kliešťovou encefalitídou na salaši na severe Slovenska. Vtedy tiež muselo mlieko prejsť testami. Výsledky dostal salaš približne do troch dní. Čerstvý ovčí syr, bryndza ani žinčica nie sú v predaji ani na salaši Farmárik, ktorý patrí Družstvu Závada v okrese Topoľčany. „Dostal som to nariadenie, v pondelok máme stretnutie s veterinármi, predpokladám, že na stretnutí sa dohodneme, čo budeme robiť ďalej, zatiaľ výrobky nepredávame,“ reagoval predseda družstva Juraj Varga. Ak by nemohli ľuďom ponúkať čerstvé ovčie produkty, Varga poznamenal, že by prestal s chovom oviec.

Kvôli vírusovému infekčnému ochoreniu skončilo tento týždeň v košickej nemocnici na Klinike infektológie a cestovnej medicíny 30 pacientov, závažné komplikácie sa u nich nevyskytli. „Osem z nich sme už prepustili do domácej liečby. S takýmto hromadným výskytom sme sa nestretli za posledných päť rokov,“ pripomenula hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová. Poznamenala, že ochorenie je na ústupe. Klinika eviduje ročne priemerne šesť prípadov kliešťovej encefalitídy.

Pacienti sa pravdepodobne nakazili konzumáciou ovčieho syra zo salaša z Košickej Belej. Veterinári v ňom urobili kontrolu a zakázali mu predávať výrobky zo surového ovčieho mlieka.

Epidemický výskyt kliešťovej encefalitídy tento týždeň zaznamenal aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. „Do dnešného dňa (piatok) bolo celkom hlásených osem prípadov, v štyroch bol zistený spoločný faktor prenosu nákazy, a to konzumácia ovčieho syra zo salaša z Banskobystrického okresu, kde bola zakázaná výroba a predaj výrobkov,“ informovala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová. Sedem pacientov skončilo v nemocnici, traja z nich s ťažkým klinickým priebehom ochorenia. V epidemickom vyšetrovaní sa podľa Tolnayovej pokračuje.

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj konzumáciou surového kozieho, kravského a ovčieho mlieka a výrobkov z neho, ak surovina pochádza od nakazeného zvieraťa. Ochorenie môže v pokročilej fáze spôsobiť poškodenie nervového systému, ktoré sa prejaví príznakmi zápalu mozgových blán.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #mlieko #Salaš #kliešťová encefalitída #syr