Obce v Zamagurí sú odkázané na satelity

Zamagurské obce v slovensko-poľskom pohraničí si za sledovanie verejnoprávnej RTVS, ale aj ďalších televízií musia priplatiť. Ak ich chcú sledovať, musia si najskôr kúpiť satelit a zaplatiť si príjem televíznych staníc. Pritom však platia koncesionársky poplatok. Terestriálne si našu verejnoprávnu televíziu totiž nenaladia. Sú mimo dosahu televíznych vĺn.

08.06.2016 12:30
Satelit, televízia Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Zamagurské obce doplácajú na svoju polohu. Ležia v lokalite, kde terestriálne chytia skôr nejakú poľskú televíznu stanicu ako našu. „Situácia v príjme televízií sa zhoršila odvtedy, ako sa prešlo na terestriálne digitálne vysielanie. Bolo nám síce ponúknuté, že v lokalite neďaleko nás bude postavený televízny vysielač, no to by bolo finančne náročné, preto ho nemáme," vysvetľuje starosta Veľkej Lesnej v okrese Stará Ľubovňa Ján Michna.

Miestnym preto nezostávalo nič iné, ak chceli sledovať televíziu, ako si zakúpiť satelity. Dnes je tanier na priečelí takmer každej domácnosti, ale ľudia sú aj tak nespokojní. Satelitná televízia podľa starostu priebežne zvyšuje poplatky, čo sa ľuďom nepáči. Teraz chce štát zvýšiť zo 4,64 na sedem eur aj koncesionársky poplatok. „Je to dosť veľa. Niet tu práce, ľudia preto nemajú ani peniaze," zdôrazňuje starosta.

Už šesť rokov je odkázaná na pozeranie televízie cez satelit aj Mária Irhová z Veľkej Lesnej. „Žije tu dosť veľa nezamestnaných, vdovcov, vdov, teda ľudí, čo sú v domácnosti sami a pre nich je platenie za televíziu príliš náročné. Zvýšenie koncesionárskych poplatkov na sedem eur by bolo pre nás veľmi nespravodlivé," podotkla Irhová.

Obcí, kde signál RTVS terestriálne nechytia, je v Zamagurí viac. Len v okolí Veľkej Lesnej majú podobný problém aj v Lesnici, Haligovciach či vo Veľkom Lipníku. Ján Gondek, starosta Lesnice s päťstovkou obyvateľov v Staroľubovni­anskom okrese, poznamenáva, že nebyť satelitného príjmu, televízia by sa u nich už pozerať nedala. „Nemám vedomosť o tom, že by niekto u nás chytal televíziu terestriálne. Aj predtým, než sa zdigitalizovala, to bývalo problémom," poznamenal Gondek. Na plánované zvyšovanie koncesií reagoval tak, že by to nebolo spravodlivé, ale ak by to viedlo k odpútaniu sa verejnoprávnej televízie od vplyvu a závislosti od politikov, nebol by proti.

RTVS tvrdí, že svoj televízny program šíri terestriálnou sieťou s pokrytím 97 percent obyvateľstva, a to aj napriek tomu, že zákon ju zaväzuje k dosiahnutiu pokrytia na úrovni 80 percent. „RTVS si svoje povinnosti voči divákovi plní aj zazmluvnenou kapacitou na satelite a šírením satelitného vysielania s pokrytím dosahujúcim hranicu 100 percent,“ uviedla hovorkyňa RTVS Dominika Šulková.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #koncesionárske poplatky