Povodne v druhom polroku 2015 spôsobili škody za 52 805 eur

Povodne na území Slovenska od júla do konca decembra 2015 spôsobili škody vo výške 52 805 eur, z toho škody na majetku fyzických osôb boli 1 900 eur, na majetku obcí 44 900 eur a na majetku štátu 6 005 eur.

08.06.2016 12:30
debata

Údaje vyplývajú zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky, ktorú dnes schválila vláda, pričom zároveň súhlasila s uvoľnením 75 278 eur na úhradu výdavkov vynaložených na povodňové zabezpečovacie a záchranné práce. Na zabezpečovacie práce, ktorými sa predchádza vzniku povodňových škôd, sa vynaložilo 41 033 eur z prostriedkov MŽP a ministerstva vnútra (MV SR).

Vo výdavkoch MV SR nie sú zahrnuté náklady 137 779 eur za Prešovský kraj (obec Čirč) za jún 2015, ktoré neboli zahrnuté do predchádzajúcej správy a ani k 3. marcu 2016 neboli overené. Vo veci je už začaté trestné stíhanie pre zločin subvenčného podvodu v štádiu pokusu. Na povodňové záchranné práce, ktoré slúžia na záchranu životov, zdravia, majetku, kultúrneho dedičstva a životného prostredia, sa od júla do decembra 2015 vynaložilo 34 245 eur.

Pršalo menej

V roku 2015 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zaznamenal na Slovensku za celý rok 719 mm zrážok, čo je mierne podpriemerný úhrn, v percentuálnom vyjadrení predstavuje 94 percent z dlhodobého ročného normálu. V druhom polroku sa povodne vyskytli najmä v mesiacoch júl a august, pričom väčšina povodňových javov mala charakter prívalových povodní, ktoré vznikli ako následok intenzívnych, priestorovo izolovaných prívalových zrážok. V zimných mesiacoch sa v dôsledku slabej zrážkovej činnosti povodne prakticky nevyskytli. Minulý rok bol rokom s doteraz najnižším zaznamenaným počtom dní s povodňovou aktivitou, ktorých zaznamenali 47. Pre porovnanie v roku 2010 registrovali až 282 dní s povodňovou aktivitou.

Suchý polrok

Počas šiestich mesiacov zaznamenali na hydrologických staniciach SHMÚ povodňové aktivity 11-krát, z čoho v 10 prípadoch išlo o I. stupeň povodňovej aktivity a len v jednom prípade o II. stupeň. Obdobie júl až december 2015 bolo v povodí Dunaja zaujímavé tým, že sa počas celého tohto obdobia nevyskytol ani prvý stupeň povodňovej aktivity, čo je pre tento alpský vodný tok netypické. V tomto období nebol dosiahnutý žiadny stupeň povodňovej aktivity ani v staniciach na vodných tokoch riek Morava, Hron, Ipeľ, Slaná, Bodva, Bodrog a Poprad. V povodí horného a stredného Váhu zaznamenali povodňovú aktivitu sedemkrát.

Mimo hydrologických staníc SHMÚ bola v sledovanom období na území Slovenska vyhlásená jedenkrát mimoriadna situácia v obci Dolné Trhovište (okr. Hlohovec), deväťkrát III. stupeň povodňovej aktivity a dvakrát II. stupeň, ktoré boli zapríčinené vzostupom hladín na vodných tokoch, kde nie sú meracie stanice SHMÚ, alebo zaplavením intravilánu obcí svahovými vodami z prívalových zrážok.

debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #záplavy