Účty vidí príliš veľa zamestnancov bánk

Protizákonné zverejnenie informácií o účtoch slovenských politikov otvára otázky ohľadne bezpečnosti údajov bankových účtov klientov. Časté sú prípady, keď občana prekvapí telefonát z banky s ponukou na úver či investíciu vzhľadom na stav jeho konta.

14.06.2016 12:00
debata (40)

V niektorých bankách majú aj zamestnanci za priehradkami presný prehľad o tom, koľko peňazí a od koho chodí ľuďom na účet. Od vyzradenia citlivých údajov zamestnancov odrádza strata zamestnania a hrozba väzenia na tri až osem rokov.

„V minulosti som pracoval v banke za okienkom. Mimo účtu VIP klientov som mal k dispozícií prístup na všetky účty v rámci celého Slovenska. Dnes je prístup k účtom v niektorých bankách nastavený veľmi prísne a inde menej,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas. Odborník preto navrhuje, aby sa v súkromných bankách uskutočnil vnútorný audit, ktorý by zistil, či v praxi naozaj tak veľa zamestnancov bánk potrebuje mať k dispozícií údaje o účtoch klientov.

V Tatra banke, v ktorej asistent poslanca za SaS ako zamestnanec zverejnil údaje o pohyboch na účtoch politikov Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka, majú prístup k dátam klientov len oprávnení pracovníci. Banka patrí do rakúskej skupiny Raiffeisen bank.

„Každá práca s klientskymi dátami je prísne kontrolovaná a zaznamenávaná. To znamená, že ako banka vieme presne identifikovať, ktorý zamestnanec nakladal s ktorými klientskymi dátami. Ak by sme mali ako banka podozrenie na únik klientskych dát, bezodkladne by sme vykonali kroky, ktoré by viedli k minimalizácii spôsobených škôd a k riadnemu postupu kompetentných orgánov. Ak by sa preukázalo, že došlo k zneužitiu prístupov do systémov zo strany zamestnanca, postupovali by sme nekompromisne vrátane ukončenia pracovného pomeru či podania trestného oznámenia,“ vysvetlila jej hovorkyňa Zuzana Povodová.

Ochranu dát klientov v bankách kontroluje Národná banka Slovenska (NBS). Tá podľa jej hovorkyne Martiny Solčányiovej v prípade zistenia porušenia zákona môže banke alebo pobočke zahraničnej banky uložiť opatrenie na nápravu, alebo aj pokutu. Dohľad NBS však podlieha zo zákona mlčanlivosti, čo znamená že, regulátor nemôže povedať, či v Tatra banke teraz vykoná kontrolu.

V domácich bankách si histórie účtov môžu prezerať najmä zamestnanci klientskeho servisu. Ide o ľudí schvaľujúcich úvery, zamestnancov zodpovedných za bezpečnosť peňazí a odborníkov zameraných na boj proti praniu špinavých peňazí.

„Prístup k príslušným účtom klientov je striktne obmedzený len pre nevyhnutne potrebný okruh zamestnancov, ktorí zabezpečujú obsluhu daného klienta,“ priblížila Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Všetky údaje sú chránené bankovým tajomstvom a zamestnanci banky musia zachovávať mlčanlivosť aj po skončení pracovného pomeru. V opačnom prípade im hrozí väzenie v rozmedzí tri až osem rokov. „História prihlásenia a prezerania účtu je zaznamenaná a je možné vidieť, kto si účet klienta prezeral. Táto história je uložená a môžu ju vidieť systémoví administrátori a IT bezpečnosť,“ dodala Ďuďáková.

V jednej veľkej slovenskej banke dlhé roky bezpečnosť transakcií kontroloval Juraj Plauka. „Ak klientovi na jeho pomery odišla nečakane vysoká suma na účet v zahraničí, okamžite som ho telefonicky kontaktoval a poprosil o autorizáciu transakcie. Ak povedal, že o ničom nevie, okamžite sme prevod stopli, čím sme našim klientom ušetrili nemalé peniaze a starosti,“ priblížil Plauka. Ten momentálne pracuje v Anglicku a ešte ako zamestnanec našej banky mal prístup k celej histórii účtov jej klientov.

„Samozrejme, kým som pracoval v systéme Swift, videl som len odosielateľa a príjemcu a k histórií účtov som mal prístup, až keď som začal spolupracovať na bezpečnostných procesoch v banke. Z mojich pracovných skúseností menšia ochrana súkromia znamená väčšiu ochranu peňazí klientov banky,“ priblížil Plauka.

Prístup k histórii transakcií majú aj zamestnanci banky schvaľujúci úvery. „Po piatich rokoch v práci som sa rozhodol požičať si na byt. Hypotekárna poradkyňa pracujúca priamo v pobočke si vedela rýchlo overiť v systéme banky výšku môjho mesačného príjmu,“ uviedol Filip Struhár z Bratislavy. Do účtov všetkých klientov banky môžu nahliadať aj zamestnanci zodpovední za odhaľovanie prania špinavých peňazí. „Zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu zaväzuje banky, aby preverovali príležitostné transakcie v hodnote nad 15-tisíc eur. S prihliadnutím na špecifické okolnosti môžu byť preverované aj prevody v podstatne nižšom objeme, ako je 15-tisíc eur,“ poznamenal Jakub Mendel, hovorca Sberbank Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #osobné údaje #bankové tajomstvo