Palivá v lete drahé nebudú

Ceny benzínov a nafty postupne stúpajú, dovolenky to však medziročne nezdraží. Palivá budú totiž stále lacnejšie, ako boli vlani.

15.06.2016 07:00
benzín, auto, tankovanie, pumpa Foto:
Ilustračná snímka.
debata (8)

Podľa Štatistického úradu naposledy stúpla za týždeň priemerne cena benzínu o 0,02 eura, na 1,258 eura za liter Naturalu 95. Cena nafty sa zvýšila o 0,02 eura, na 1,076 eura za liter. Slovenské pumpy zdvíhajú ceny už niekoľko týždňov. Ešte pred dvoma mesiacmi vyšiel Natural 95 na 1,20 eura a nafta stála priemerne 0,99 eura. Na druhej strane pred rokom vyšiel benzín na 1,37 eura a nafta na 1,21 eura.

Ceny na pumpách ešte pôjdu v najbližších dňoch a týždňoch hore, ale vlaňajšiu úroveň nedosiahnu. „Dôvodom je fakt, že cena ropy Brent vyskočila už nad 51 dolárov za barel. Kartel OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu) na svojom ostatnom zasadnutí nezmenil produkčnú politiku. Očakáva totiž ďalšie zlepšenie situácie na trhu a postupné vymiznutie prebytku ropy. Kartel predpokladá, že do konca roka by sa cena mohla zdvihnúť na 60 dolárov za barel,“ komentoval situáciu ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Ešte začiatkom roka bola cena ropy na historických minimách, keď dosahovala úrovne 30 dolárov za barel. V tom čase motoristi na Slovensku tankovali historicky najlacnejšie. Cena nafty a benzínu na najlacnejších pumpách klesla pod jedno euro za liter.

Zdražovať sa bude aj kvôli letnej sezóne, pretože vyššia spotreba bude tlačiť ceny smerom nahor. „V najbližšom týždni očakávame na Slovensku ďalší rast cien benzínu i nafty o 1 až 2 centy. Pri cestách na dovolenku je dobré natankovať doma v prípade, že vodiči idú do západnej Európy. Naopak, ak pôjdu do Bulharska, tak sa nemusia báť natankovať pohonné hmoty tam, keďže Bulharsko má najnižšie ceny z celej EÚ,“ povedal Tomčiak.

Spotreba ropy rastie

Ešte pred časom sa celosvetovo vyprodukovalo o 1,5 milióna barelov ropy denne viac, ako bol dopyt. Teraz sa situácia obrátila. Banka Goldman Sachs dokonca tvrdí, že dopyt už momentálne prevyšuje ponuku. Dôvodom je aj zlepšenie situácie v Číne, ktorá je jedným z najväčších spotrebiteľov ropy. Čínsky dovoz stúpol v prvých piatich mesiacoch tohto roka o 16,5 percenta oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Produkcia ropy v krajine padá, takže rafinérie musia objednávať ropu zo zahraničia.

Na strane produkcie možno sledovať takisto pokračujúce znižovanie počtu ťažobných zariadení v USA a zároveň zvýšenie spotreby v krajine. Ministerstvo energetiky USA uviedlo, že v apríli sa spotreba pohonných hmôt v krajine zvýšila medziročne o 5,6 percenta, na 9,4 milióna barelov ropy denne. V lete očakáva rekordnú spotrebu pohonných hmôt v Spojených štátoch amerických.

Veľký vplyv na cenu ropy majú tiež útoky militantov v Nigérii. Produkcia ropy v krajine sa prepadla o 600-tisíc barelov, na 1,4 milióna barelov ropy denne, najnižšiu úroveň za posledných 20 rokov. „V krátkodobom horizonte predpokladáme, že pri oboch typoch ropy (americká ropa WTI a európska ropa Brent) zostane cena v doterajšom pásme medzi úrovňami 45 a 50 dolárov. V závislosti od výšky dopytu na severnej pologuli a najmä v USA počas tohto leta môžeme následne pred koncom roka vidieť ďalší nárast ceny. Oba druhy ropy by sa tak mohli pohybovať na cenách od 50 do 55 dolárov za barel. V roku 2017 by nárast mohol ďalej pokračovať, i keď miernejším tempom ako tento rok. V tejto chvíli neočakávame, že by cena do konca budúceho roku mohla prekročiť hranicu 65 dolárov,“ komentoval Oleh Hansea, komoditný stratég Saxo Bank.

„Ropa rástla už štvrtý mesiac v rade a udržala si pozíciu najvýkonnejšieho aktíva od začiatku roka. Pod nárast jej ceny sa podpísali najmä výpadky produkcie v Nigérii, Líbyi, Kanade či ďalších častiach sveta, pričom klesá aj produkcia z bridlíc v USA, kde prichádza k osekávaniu investícií do nových polí, pričom tie staršie rýchlo strácajú výdatnosť. Zároveň systematicky rastie dopyt z USA, Číny či Indie, čo znamená, že trh je bližšie k ponukovo-dopytovej rovnováhe,“ potvrdzujú narastajúci trend čierneho zlata na svetovom trhu aj analytici J&T Banky.

Kľúčoví hráči Irán a Rijád

Zamiešať kartami môže v najbližšom čase ešte Irán, ktorý chce v nasledujúcich mesiacoch pumpovať miliardy barelov ropy denne na trh. Krajina, ktorej po rokoch zrušili zbrojné embargo, má 158 miliárd barelov ropných zásob. Vývoz ropy bol do značnej miery doteraz práve v dôsledku sankcií zablokovaný. Sankcie zredukovali iránsky export ropy z 2,5 milióna barelov denne, na ktorých kulminoval pred rokom 2011, na úroveň tesne nad 1 milión barelov denne v posledných rokoch. Irán už ukázal, že už v priebehu pár mesiacov bol schopný zvýšiť svoju produkciu ropy z 2,8 milióna barelov na zhruba 3,3 milióna barelov denne. Do ďalšieho roka chce dokonca produkciu zvýšiť na 4,5 milióna barelov ropy denne.

Významné je však v tomto smere vyhlásenie kľúčového hráča na ropnom trhu, Saudskej Arábie, ktorá stojí na čele OPEC-u. Krajina chce v najbližších rokoch výrazne zmeniť zameranie ekonomiky, aby sa zbavila závislosti od tržieb z predaja ropy. Do roku 2020 chce zvýšiť podiel neropných aktivít na hrubom domácom produkte na 20 percent zo súčasných šiestich percent. Dá sa očakávať, že v najbližších rokoch bude skôr obmedzovať investície do hľadania a rozvoja ropných polí, čo môže mierne obmedziť ponuku ropy na trhu a zvýšiť teda jej cenu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #ropa #palivá