Maloletý Afganec ušiel zo zariadenia v Medzilaborciach

Asi desaťročný Afganec, ktorý tento pondelok ušiel zo špecializovaného zariadenia pre maloletých migrantov v Medzilaborciach, je stále na úteku.

15.06.2016 20:00
Medzilaborce, detský domov Foto: ,
Detský domov Dlaň v Medzilaborciach, špecializované zariadenie pre maloletých migrantov.
debata (21)

Polícii sa ho nepodarilo nájsť ani dva dni po tom, čo opustil brány zariadenia. Podľa riaditeľa Detského domova Dlaň, kde bol chlapec umiestnený, nejde o prvý prípad.

Medzilaborský detský domov, ktorý patrí pod Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, je jediné zariadenie na Slovensku, v ktorom sú umiestňovaní detskí migranti. „Celková kapacita je pre osemdesiat detí, z toho pre tridsať cudzincov,“ vysvetlil jeho riaditeľ Vladislav Fejo.

Domov sídli v blízkosti frekventovaného centra mesta. Deti, ak sa im zo zariadenia podarí ujsť, rýchlo splynú s okoloidúcimi. Keďže ide o zariadenie otvoreného typu, nevedia možným únikom zabrániť. „Končí u nás neplnoletá mládež, ktorá sa na Slovensku ocitla bez rodičov. Po tom, ako sa ocitnú u nás, podliehajú určitému procesu. Prvým je tzv. príjmová časť. Tá trvá asi dva týždne a počas nej sa zisťuje zdravotný stav migrantov, potom odkiaľ sú a prečo k nám prišli. Tiež sa zisťuje, či chcú pobyt u nás legalizovať, alebo chcú požiadať o azyl a ísť do inej krajiny,“ konštatuje Fejo. V rámci tohto obdobia nemôžu zariadenie opustiť.

Druhá fáza, tzv. vnútorná adaptácia, trvá tiež asi dva týždne a v rámci nej sa už pohybujú po zariadení v sprievode vychovávateľa, v druhom týždni môžu ísť v sprievode vychovávateľa aj mimo zariadenia. „Po asi mesiaci už obyvatelia nášho zariadenia môžu chodiť aj na samostatné vychádzky do mesta, podpisuje sa im vychádzkový lístok,“ povedal Fejo.

Takmer všetci neplnoletí migranti, ktorí sa v domove ocitnú, chcú odísť preč. Niektorí do Nemecka, iní do Nórska a ďalších krajín, kde už majú príbuzných a známych. „Od prvej chvíle, ako sa ocitnú u nás, dávajú jasne najavo, že tu nechcú zostať. Po otvorení zariadenia sa u nás ocitali najmä migranti prichádzajúci z Ukrajiny. Ani ich cieľovou stanicou nebolo Slovensko a dupľovane nie je ani pre migrantov, ktorí sa u nás vyskytli po začiatku utečeneckej krízy. Tí už na Slovensko smerujú prevažne od Maďarska, zachytávaní sú v okolí Bratislavy či Dunajskej Stredy a potom sú premiestňovaní k nám,“ poznamenal Fejo. Čo sa národnosti týka, v medzilaborskom zariadení končia najmä mladí ľudia z Afganistanu, zo Sýrie, z Pakistanu, zo Somálska.

Podľa Feja prichádzajú bez dokladov a ich skutočný vek väčšinou nesedí s tým, ktorý uvádzajú. Zo svojho reálneho veku si uberajú priemerne tri až štyri roky. Asi o štyri roky viac mohol mať aj Afganec, ktorý v pondelok ušiel a hovoril, že je desaťročný. Na Slovensko prišiel so skupinou ďalších siedmich chlapcov a v Medzilaborciach bol zatiaľ len v úvodnej, teda príjmovej časti. Utiecť sa mu podarilo počas modlitieb cez okno. Minulý týždeň ušli z Medzilaboriec aj dvaja 17-roční Sýrčania, asi pred piatimi mesiacmi dve šestnásťročné dievčatá z Vietnamu, no tie sa už našli. Podľa polície po mladom Afgancovi aj dvojici zo Sýrie bolo vyhlásené pátranie. Afganec nemal so sebou náhradné oblečenie a hovorí iba afganským jazykom.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Medzilaborce