Fico: Neodsťahujem sa len preto, že si to praje Matovič

Premiér Robert Fico (Smer) je ochotný vysťahovať sa z bytu v lukratívnom bratislavskom komplexe Bonaparte iba vtedy, ak sa potvrdí, že jeho vlastník Ladislav Bašternák porušil zákon. „Ak sa preukáže, že majiteľ môjho bytu je zločinec, okamžite odtiaľ odídem. Ale nebudem sa sťahovať len preto, že si to praje pán Matovič,“ vyhlásil Fico v nedeľu v debate spravodajskej televízie TA3.

20.06.2016 09:41
debata (268)

Zdôraznil, že ako predseda vlády má nárok na byt od štátu, ktorého sa však vzdal a v prenajatom byte si sám hradí aj nájomné. A dodal, že jeho susedmi sú aj iní významní ľudia, napríklad šéf zahraničnej banky.

Fico opäť zopakoval, že minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) má dôveru jeho aj poslaneckého klubu strany, keďže „jasne preukázal dokladmi", že neporušil žiadny zákon a od podnikateľa Bašternáka, podozrivého z miliónových daňových únikov, nijaké peniaze nebral.

„Každý politik, ktorý prichádza z podnikateľského prostredia, si nesie so sebou svoju minulosť a kontakty," povedal v súvislosti s tým, že Kaliňák kúpil podiel v Bašternákovej firme v roku 2012. Podľa premiéra by si Kaliňákovo odstúpenie z funkcie, po ktorom volá opozícia, v prípade akýchkoľvek pochybností voči jeho osobe vyžiadali aj európski ministri v čase predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. „Európa neodpúšťa," poznamenal.

Napriek tomu Fico volá po riadnom vyšetrení Kaliňákovej kauzy. Ako doplnil, kabinet už chystá kroky, ktoré by mali posilniť dôveru občanov voči polícii, prokuratúre aj súdom. Spomenul napríklad možnosť oddeliť inšpekciu ministerstva vnútra od tohto rezortu či posilniť verejnú kontrolu výkonu prokuratúry.

Premiér tiež tvrdil, že obvinený Filip Rybanič, asistent opozičného poslanca za SaS Jozefa Rajtára, si ako úradník Tatra banky nezákonne neprezeral iba bankové účty Kaliňáka a exministra Jána Počiatka. Podľa neho získaval informácie aj z mnohých iných účtov. Fico to podľa jeho slov zistil z komunikácie, ktorú mal s bankou. „Aj ja som sa pýtal, ako chcete vo vašej banke garantovať, že ľudia, ktorí tu majú účty, sa nemusia obávať, že nejaký poloblázon si zapne počítač, vyberie si všetky čísla, prevody a odovzdá to médiám za 50 eur,“ uviedol. Preto Rybaničovo konanie odmieta považovať za „akt vlastenectva", ako to tvrdí opozícia. Akceptovanie porušenia bankového tajomstva by podľa neho bolo znakom „rozpadu štátu".

Fico obvinil opozičných politikov, že sa nevedia zmieriť s výsledkami volieb a ich programom je iba deštrukcia štátu a „nenávistné aktivity". „Chcú znemožniť normálny výkon slovenského predsedníctva,“ povedal predseda vlády a dodal, že niektorí sa teraz hrajú na morálnych, napriek tomu, že sami v minulosti porušovali zákon. Nenávisť však považuje za veľmi nebezpečný politický program. Podľa neho, ak by sa aj na Slovensku prihodilo čosi také, ako bola minulý týždeň vražda britskej poslankyne Jo Coxovej, aj spolu s niektorými médiami by za to niesli zodpovednosť.

V súvislosti s možným odchodom Veľkej Británie z EÚ premiér uviedol, že tento krok investíciu Jaguar Land Rover na Slovensku neovplyvní. „Je to investícia súkromného charakteru, to sa netreba obávať, nie je možný krok späť," poznamenal s tým, že investícia Jaguar má historický význam pre investora i pre našu krajinu.

© Autorské práva vyhradené

268 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ladislav Bašternák