Pri nehode autobusu v Srbsku zahynuli traja Slováci a dvaja Česi

Pri nehode autobusu cestovnej kancelárie Aeolus, ktorá pôsobí na českom i slovenskom trhu, zomreli v Srbsku traja Slováci, dve ženy a jeden muž. O život prišli aj dve Češky. Pôvodne zahraničné médiá informovali o piatich mŕtvych Slovákoch. Do Srbska letel slovenský vládny špeciál. Na palube stroja typu Jak bol aj intervenčný tím zložený z troch psychológov a dvoch duchovných.

21.06.2016 08:34 , aktualizované: 20:06
srbsko, autobus, nehoda, havária Foto:
Autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus zišiel z vozovky a zastavil sa vedľa nízkeho diaľničného násypu.
debata (46)

Minister vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že pri nehode autobusu v Srbsku zahynulo päť ľudí. Medzi obeťami zo Slovenska sú dve ženy a jeden muž. Dve obete sú vo veku okolo 60 rokov a jedna vo veku okolo 30 rokov. Minister detaily neuviedol.

Príčiny tragédie nie sú známe, objavili sa však informácie, že na autobuse prasklo čelné sklo, čo mohlo vodiča vyrušiť. Podľa informácií Pravdy srbskí policajti pracujú aj s touto verziou.

O návrate cestujúcich zo Srbska čítajte v článku: Vládny špeciál priviezol zo Srbska cestujúcich z havarovaného autobusu

Portál denníka Blic uviedol, že medzi slovenskými obeťami sú 62-ročný muž L.M., a dve ženy M.H. (34) a E.H. (67).

Slovenskú delegáciu čaká v Srbsku rokovanie. Podľa ministra stále nie je známe, koľko ľudí sa bude môcť v utorok vrátiť na Slovensko. Kaliňák uviedol, že v Srbsku je aj jedna ťažšie zranená žena, ktorú prevezú novým vládnym špeciálom so špeciálnym lôžkom hneď, ako to jej stav umožní.

Podľa ministra je vyšetrovanie nehody plne v rukách srbských úradov. O príčinách nešťastia nechcel špekulovať.

Univerzitná nemocnica v Bratislave už ohlásila, že je pripravená prijať zranených Slovákov a intenzívne komunikuje so zdravotníkmi v Srbsku. „Pripravujeme adekvátne pracoviská, kde bude zraneným poskytnutá potrebná zdravotná starostlivosť. Pacienti budú podľa zranení prijatí v Univerzitnej nemocnici na Kramároch, v Ružinove alebo v Petržalke. V prípade potreby budú k dispozícii aj naši psychológovia,“ povedala hovorkyňa nemocnice Zuzana Eliášová.

Tragický návrat z dovolenky

Päť pasažierov zahynulo po tom, ako sa autobus prevrátil a zostali pod ním uväznení, uviedla srbská televízia RTS, ktorá citovala policajné zdroje.

Podľa televízie utrpeli zranenia všetci pasažieri, teda ďalších 26 osôb. Podľa RTS previezli 16 zranených do mesta Niš, kde prijali aj jeden ťažký prípad. Priamo v Aleksinci po nehode hospitalizovali ôsmich pacientov, z ktorých dvaja utrpeli vážnejšie poranenia.

Lekári v Aleksinci uviedli, že najväčším problémom pri ošetrovaní zranených bola jazyková bariéra, pomohlo im však tlmočenie, ktoré poskytli tamojší Slováci. Dozvedeli sa tak, že cestujúcich zastihla nehoda v spánku a sťažovali sa najmä na bolesti nôh. Obyvatelia Aleksinca ponúkajú aj ďalšiu pomoc a prichádzajú do nemocnice darovať krv.

V autobuse bolo 29 cestujúcich a dvaja vodiči. Medzi turistami bolo 12 Čechov. Sedem utrpelo ľahké zranenia a krátko po ošetrení ich prepustili z nemocnice. Jeden Čech v nemocnici zostáva so stredne ťažkým zranením. Dve ženy nehodu neprežili. Česká strana podľa hovorkyne rieši situáciu spolu so Slovenskom. Do Bratislavy so slovenským vládnym špeciálom môžu po 16:00 hod odcestovať aj Česi. Tým, ktorí túto možnosť využijú, potom česká ambasáda zabezpečí cestu z Bratislavy domov, a to do Brna, Olomouca a Ostravy. Informovala o tom hovorkyňa českého rezortu diplomacie Michaela Lagronová.

Medzi pasažiermi boli najmä staršie manželské páry. Najmladší cestujúci mal 15 rokov.

Ľútosť nad tragédiou a úprimnú sústrasť pozostalým vyjadril na Facebooku premiér Robert Fico aj prezident Andrej Kiska. Obete havárie si minútou ticha uctili aj poslanci NR SR.

Na mieste nehody slovenského autobusu v Srbsku je náš policajný pridelenec. Podľa rezortu vnútra momentálne zisťuje rozsah zranení slovenských občanov.

V Srbsku je aj slovenská konzulka. Informoval o tom Igor Skoček z Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Ministerstvo zriadilo krízový tím, ktorý sa bude zaoberať riešením situácie. V týchto chvíľach upresňujú a overujú informácie a pokračuje identifikácia zranených a obetí. Cestujúci nemali pri sebe doklady, premiestňovali sa na sedadlách.

Cestovná kancelária Aeolus, ktorej autobus patrí, už poslala podľa Skočeka na miesto nešťastia náhradný autobus.

Podľa zástupkyne cestovnej kancelárie Viery Ložekovej bol autobus v dobrom technickom stave, mal nové pneumatiky a na sezónu bol pripravený. Šoféri sa podľa jej slov pri jazde striedajú a dodržiavajú predpísané prestávky. V čase tragédie boli iba na začiatku cesty.

K tragédii došlo okolo 03.30 hod na úseku diaľnice Belehrad-Skopje, približne 200 kilometrov južne od srbskej metropoly medzi mestom Aleksinac a obcou Ražanj. Autobus viezol turistov z gréckeho ostrova Korfu naspäť na Slovensko. Dopravu na diaľnici nemuseli prerušiť.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #Srbsko