Zaplietli sa prokurátori do kauzy Bašternák?

V bytovom komplexe pod bratislavskou Kolibou, ktorý stavala firma podnikateľa Ladislava Bašternáka podozrivého z daňových únikov, majú vlastniť byty prokurátori spojení s jeho kauzou.

24.06.2016 11:59 , aktualizované: 25.06.2016 10:00
debata (138)

S týmito podozreniami prišla v piatok opozícia. Jeden, Vladimír Pravda, je novým dozorujúcim prokurátorom vyšetrovania daňových únikov Bašternákovej firmy, druhý, Bystrík Palovič ml., dozoruje vyšetrovanie Filipa Rybaniča pre trestný čin ohrozovania bankového tajomstva. Asistent poslanca SaS nelegálne získal informácie o bankových účtoch Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka a zverejnil ich.

Informácie o bytoch bratislavských prokurátorov poslanec za OĽaNO-Nova Daniel Lipšic posunul generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi.

Čižnár reagoval tak, že nariadil, aby sa obaja k tomu vyjadrili. "Generálny prokurátor ihneď uložil vedúcej organizačno-kontrolného oddelenia, aby v spolupráci s krajskou prokurátorkou v Bratislave zabezpečila vyjadrenie dotknutých prokurátorov k zisteným skutočnostiam,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Očakáva, že sa tak stane na budúci týždeň.

Lipšic upozornil, že byt na Tupého ulici vlastní Palovič mladší. Zverejnil aj výpisy z katastra. Z nich má vyplývať, že v prospech jeho otca, tiež prokurátora, bolo zriadené záložné právo na byt a nebytový priestor v tomto komplexe.

Poslanec predpokladá, že prokurátor dal na papieri Bašternákovi pôžičku, ktorú mu on spláca. Z dokumentov, ktoré majú, nie je možné vzťah podrobnejšie vysvetliť, pokiaľ sa k tomu nevyjadrí samotný prokurátor.

V majetkovom priznaní na meno Bystrík Palovič, ktoré je zverejnené na webe Generálnej prokuratúry, vyplýva, že v roku 2000 dostal do daru byt, bez ďalších podrobností. V druhom majetkovom priznaní Bystrík Palovič uvádza kúpu troch bytov v rokoch 2003, 2011 a 2015. Ktoré majetkové priznanie patrí synovi a ktoré otcovi, sa z dokumentu nedá zistiť. Mená majú rovnaké, starší pracuje na Okresnej prokuratúre Bratislava I, mladší na prokuratúre v piatom bratislavskom okrese. Na realitnom trhu ponúkajú v tomto komplexe trojizbový byt s plochou 115 štvorcových metrov a lodžiou za 253-tisíc eur, štvorizbový s terasou takmer za 270-tisíc.

Jeden z bytov v komplexe na Tupého ulici vlastní aj nový dozorujúci prokurátor Vladimír Pravda. Ten v majetkovom priznaní uviedol vlastníctvo bytu, ktorý si mal kúpiť v roku 2005. Lipšic to však považuje za príliš veľkú súhru náhod, aby v kauze vykonávali dozor prokurátori, kde je výrazné podozrenie na prepojenia na Bašternáka. Zo zákona ak sa cíti prokurátor zaujatý, je povinný sa v trestnej veci namietnuť. Opozícia preto navrhne, aby na prokuratúre boli spisy prideľované náhodným výberom ako na súdoch.

© Autorské práva vyhradené

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Ján Počiatek #Daniel Lipšic #Robert Kaliňák #kauza Bašternák