Lendvai: Šťastím Slovenska je, že má po brexite Lajčáka

Britský premiér Cameron sa správal ako politický analfabet, maďarský premiér Orbán sa teší z každého oslabenia EÚ a Slovensko má šťastie, že má v ťažkých časoch pri preberaní predsedníctva v Európskej rade na čele diplomacie vynikajúceho profesionála, hovorí pre Pravdu popredný rakúsky publicista maďarského pôvodu Paul Lendvai, ktorému nedávno vyšla na Slovensku ďalšia kniha s názvom Moje tri životy.

26.06.2016 16:00
Paul Lendvai Foto:
Paul Lendvai.
debata (109)

Čo znamená brexit pre Európu?
Je to takmer katastrofa, lebo vo všetkých krajinách z toho budú čerpať silu nacionalisti, xenofóbovia a krajná pravica. Je to veľmi nebezpečné pre celý kontinent, strednú Európu nevynímajúc. Poškodí to Európu z medzinárodného, hospodárskeho, politického a v neposlednom rade z ľudského hľadiska.

Strednú Európu to postihne nejako osobitne?
Špeciálne je to, že v Británii pracujú státisíce ľudí z visegrádskej štvorky. Situácia tamojších Maďarov, Slovákov i Poliakov sa pre brexit výrazne zhorší.

Čo brexit znamená pre Slovensko?
Popri tom, že ako ostatné krajiny visegrádskej štvorky má dôvod obávať sa o postavenie svojich občanov žijúcich a pracujúcich v Británii, prináša brexit Slovensku jednu ďalšiu obrovskú výzvu. Táto kritická situácia nastala len niekoľko dní predtým, ako Slovensko po prvý raz prevezme predsedníctvo v Európskej rade. Teraz je veľmi dôležité, aby Slovensko zohralo pozitívnu a konštruktívnu rolu pri manažovaní vzniknutej krízy.

Má na to predpoklady?
Slovensko má šťastie, že na čele jeho diplomacie stojí vynikajúci profesionál Miroslav Lajčák, ktorého schopnosti si vysoko vážim. Premiéra Roberta Fica vnímam ako politického chameleóna, je však obratný a nevylučujem, že pod ťarchou novej zložitej výzvy sa bude správať obozretne a zodpovedne.

Ponechajú veľkí hráči Európskej únie na čele s Nemeckom Slovensku priestor na to, aby zohralo klasickú rolu predsedajúcej krajiny alebo mu ju vzhľadom na núdzovú situáciu obmedzia a manažovanie krízy okolo brexitu vezmú výhradne do svojich rúk?
Slovensko je malá krajina, ktorá ťažko môže hrať prvé husle. Ale uvidíme, veľa bude záležať na tom, ako sa tejto úlohy chopí samo. Bratislava sa už pred referendom prejavila aktívne, keď vyzvala Britov k zodpovednému proeurópskemu rozhodnutiu.

Aj maďarský premiér Viktor Orbán agitoval proti brexitu. V britskej tlači dokonca zverejnil inzerát, kde tvrdil, že Maďarsko je hrdé na to, že s Britániou patrí k členom EÚ.
To len ukazuje Orbánov cynizmus.

Prečo? Myslíte si, že to nebolo úprimné a Orbán je spokojný s tým, že Briti opustia Európsku úniu?
Podľa mňa je spokojný so všetkým, čo oslabuje Európsku úniu a posilňuje nacionalizmus.

Netrápi ho ani osud státisícov Maďarov, ktorí odišli do Británie za prácou?
Predbežne sa o nich stará rovnako málo ako o 9,5 milióna Maďarov, ktorí zostali doma.

Orbán však prichádza v EÚ o svojho hlavného spojenca, či nie?
Áno, je známe, že spolu s Davidom Cameronom sa pokúšali zabrániť Jeanovi-Claudeovi Junckerovi v obsadení kresla šéfa Európskej komisie. Premiérov Británie a Maďarska spájal spoločný záujem o posilnenie národných vlád na úkor užšieho spoločného postupu únie. Cameron však spravil obrovskú chybu. Prejavil sa ako politický analfabet, správal sa vrcholne nezodpovedne. Po tom, čo vyhral voľby, v tomto referende prišiel o svoje víťazstvo.

Ako sa brexit prejaví na riešení utečeneckej krízy v Európe?
Žiaľ, rozhodnutie britského referenda zo všetkých aspektov posilní negatívne reakcie v utečeneckej otázke.

Posilní to pozície Slovenska a Maďarska, ktoré na súdnom dvore EÚ napadli systém kvót pri prerozdeľovaní utečencov?
Kvóty aj tak nebudú. Takže z tohto pohľadu je to zrejme jedno.

Spomenuli ste, že brexit posilní nacionalistov a xenofóbov. Týka sa to aj strednej Európy?
V strednej Európe sú žiaľ tieto trendy už dosť silné aj bez ďalšieho posilnenia novým impulzom spoza Lamanšského kanála. Čo sa týka krajnej pravice a extrémistov, ktorí už nielen v Maďarsku, ale aj na Slovensku sedia v parlamente, tak tí sa prirodzene pokúsia z krízovej situácie vytĺcť, čo sa dá, hoci si nemyslím, že by brexit sám osebe mohol nejako výraznejšie posilniť ich pozície.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Brexit