Bude Brecely novým šéfom Siete?

Budúcnosť Radoslava Procházku na čele koaličnej Siete je neistá. Sám doteraz neprezradil, či na mimoriadnom sneme 13. augusta v Trnave opäť zabojuje o predsednícku stoličku po tom, čo mu nedôveru vyslovila skupina poslancov okolo Andreja Hrnčiara.

28.06.2016 20:00
Andrej Hrnčiar, Radoslav Procházka Foto: ,
V Sieti je dusno od 17. júna, keď predseda Siete
debata (38)
V zákulisí sa hovorí, že by Procházku na poste lídra nahradil minister dopravy Roman Brecely. Ten je dočasne poverený funkciou prvého podpredsedu Siete namiesto Hrnčiara.

Procházka v utorok odkázal, že mu mandát končí na sneme a o tom, či sa bude uchádzať o jeho obnovu, bude informovať priamo delegátov snemu. Brecely svoju prípadnú kandidatúru nepotvrdil, ale ani nevylúčil. „Roman Brecely, ako manažér a nie dlhoročný politik, má pred sebou zásadnú výzvu uspieť manažérsky v riadení náročného a rozsiahleho rezortu dopravy, pohnúť s veľkými infraštruktúrnymi projektmi a dať novú šancu zaostávajúcim slovenským regiónom. O všetkých zásadných politických otázkach týkajúcich sa strany Sieť rozhodujú legitímne zvolené orgány a ich predstavitelia,“ povedala Brecelyho hovorkyňa Karolína Ducká. Ďalšou kandidátkou na post predsedu by mohla byť Katarína Cséfalvayová, ktorá patrí medzi Procházkových kritikov. Ani ona však dosiaľ nepovedala, ako sa rozhodne.

Skupina okolo Hrnčiara ohlásila v pondelok založenie straníckej platformy, ktorej členmi sú okrem Hrnčiara poslanci Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Eduard Adamčík a Igor Janckulík. Tvrdia, že Procházka stratil ich dôveru, nereprezentuje ich názory a postoje.

Naďalej však podporujú napĺňanie priorít Siete a vládneho programu. Procházka dianie v strane veľmi nekomentuje. Ako však v utorok pre Pravdu povedal, oceňuje, že nespokojní poslanci sa verejne zaviazali predostrieť svoju predstavu o ďalšom fungovaní Siete jej snemu. „Práve ten považujem za tú najlepšiu pôdu pre diskusiu o vnútrostraníckych témach,“ dodal Procházka. Zatiaľ je nejasné, či poslanci platformy odídu zo strany, ak by predsedom zostal Procházka. Hrnčiar pre Pravdu uviedol, že „v tejto chvíli sú otvorené všetky možnosti“. Nechcel povedať, či by poslanci požiadali o vstup do klubu Mostu-Híd, o čom sa v zákulisí hovorí. „Zatiaľ to boli len špekulácie v médiách, s nikým sme nerokovali o vstupe do žiadneho klubu,“ poznamenal Hrnčiar. Podľa neho chce mať pätica poslancov informácie z rokovaní koaličnej rady, na ktorej sa zatiaľ nezúčastňujú. „Sme súčasťou Siete, koaličná zmluva je podpísaná so Sieťou. Nechceme traumatizovať, používať nejaké vydieračské praktiky. Pokúsime sa to vyriešiť tak, aby bol zabezpečený prenos informácií,“ povedal.

O situácii v Sieti diskutovala v utorok aj koaličná rada. Podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára pre koalíciu je najdôležitejšie, aby mala podporu všetkých poslancov Siete. „Prísľub sme dostali,“ potvrdil Bugár. Podľa neho by Sieť mala tiež informovať členov platformy o záveroch koaličných rokovaní. O tom, že by aj hrnčiarovci mali svoju stoličku na koaličnej rade, reč nebola.

Štvorkoalícia sa v súčasnosti opiera o 81 hlasov. Sieť má v parlamente 7 poslancov. Piati vytvorili platformu, okrem Procházku sa k nej nepridala len Alena Bašistová. Zatiaľ nie je zrejmé, akú podporu má Hrnčiarova platforma medzi 1 800 členmi. Na snem prídu len vybraní delegáti z regiónov. Hrnčiar tvrdí, že kľúč výberu delegátov má v rukách predseda. Predsedníctvo strany však uviedlo, že nebude meniť zostavu predsedov miestnych a oblastných centier, aby nevznikli pochybnosti o manipulatívnom výbere delegátov.

Vznik platforiem bol v slovenskej politike vždy predzvesťou rozchodu so stranou. Programovú platformu Alfa založil v KDH aj Procházka v roku 2012. Hovoril, že sa usiloval o programovú obnovu kresťanských demokratov a o posilnenie regiónov. Na ďalší rok však z KDH odišiel. Vlani ohlásil názorovú platformu v SDKÚ Ľudovít Kaník, napokon SDKÚ opustil. V roku 2003 vytvorila platformu v SDKÚ skupina okolo Ivana Šimka s názvom Slobodné fórum. Už na ďalší rok sa platforma zmenila na samostatnú politickú stranu. V dávnej minulosti ešte v roku 1991 sa vytvorila v rámci VPN platforma Za demokratické Slovensko, z ktorej vzniklo HZDS.

Horský: Procházka nemá kapacitu na udržanie jednoty

Ak sa jasná väčšina nepostaví na sneme Siete za nového predsedu, tak budeme podľa politológa Michala Horského svedkami rozpadu strany na dve poslanecké skupiny.

Ako hodnotíte rozkol v Sieti?
Ide o dlhodobú diagnózu slovenskej straníckej scény. V každom volebnom období sa vždy objavia novotvary protestných voličov, ktoré nemajú dostatočnú súdržnosť a pevnosť a získavajú iba prelietavých voličov. V tejto vnútrostraníckej mizérii je pozitívum, že si obidve skupiny v Sieti uvedomujú spoločenskú zodpovednosť, ktorá na nich dopadá ako na poslancov vládnej strany.

Ako sa vývoj v strane prejaví na fungovaní koalície?
Pre fungovanie koalície je v tomto čase dôležité, aby aj ostatné tri koaličné strany pochopili zložitosť pomerov v Sieti a počkali, ako sa ustáli pomer síl v tejto strane, ktorá v najbližšom čase rozhodne na sneme o novom vedení.

Udrží si Procházka svoju pozíciu?
Procházka už nemá kapacitu na udržanie jednoty strany. Ak sa jasná väčšina na sneme nepostaví za nového predsedu, budeme svedkami rozpadu tejto strany na dve poslanecké skupinky. Dôležité je, či zotrvajú v podpore vládnej politiky.

Aká budúcnosť čaká piatich poslancov, ktorí založili v Sieti platformu?
Buď sa zmieria s novým vedením strany, alebo v parlamente budú dva poslanecké novotvary – skupinka poslanca Procházku s poslankyňou Alenou Bašistovou a skupinka Andreja Hrnčiara. S veľkou pravdepodobnosťou tento stav však znamená, že Sieť sa v budúcich voľbách ocitne za dverami parlamentnej politiky.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Procházka #Sieť #Roman Brecely