Galandia nepustí ľudí ani k vonkajšiemu bazénu

Viac ako pol roka zatvorené kúpalisko Galandia bude bez návštevníkov aj v lete. Ešte v apríli sa uvažovalo o sprístupnení vonkajšieho areálu, detský bazén, ktorý je jeho súčasťou, však kompetentné orgány neodporučili otvoriť.

20.07.2016 14:00
Galandia Foto: ,
Galandia funguje už sedem mesiacov v núdzovom režime.
debata

Nachádza sa totiž pri budove, ktorá má podľa statikov vážne nedostatky. Podľa Petra Pašku, primátora Galanty, by bez neho bola návštevnosť príliš nízka a kúpalisko stratové, niektorí poslanci však cestu videli.

Galandia funguje už sedem mesiacov v núdzovom režime. Bazény sú vypustené, pracujú tu len štyria zamestnanci. V decembri kúpalisko náhle zatvorili pre informácie o jeho zlom technickom stave, ktoré sa objavili v súvislosti s energetickým auditom budovy. Bezpečnosť návštevníkov dostala prednosť. Predbežne sa počítalo s odstávkou na 30 dní.

Mesto si dalo vypracovať statické posudky, aby vedelo, v akom stave je skutočne budova kúpaliska. Ich výsledky potvrdili, že objekt má niekoľko závažných nedostatkov. Ďalší posudok dal vypracovať aj projekčný tím kúpaliska. Mesto už rozbehlo verejné obstarávanie na sanačný projekt, ktorý mal vyčísliť náklady na rekonštrukciu Galandie.

Medzičasom ho však stoplo pre stavebno-technický prieskum budovy. Podľa poslanca Petra Závodského sa preň poslanci rozhodli na základe odporúčania jedného zo statikov. „Máme rôzne znalecké posudky a prieskum jednoznačne určí, čo sa má urobiť a v akom slede.“

Poslanci si podľa primátora Petra Pašku stále myslia, že na rekonštrukciu Galandie bude stačiť 100– až 150-tisíc eur. „Len tobogan bude stáť odhadom 200– až 250-tisíc eur. Ten, ktorý tam bol namontovaný ako nový, bol do Galandie privezený ako repasovaný,“ poznamenal Paška.

Výsledky prieskumu by malo mať mesto v priebehu augusta. „Jeho predmetom je zhodnotenie celkovej bezpečnosti stavby i vhodnosť použitých materiálov, teda či sú tam tie, ktoré tam mali byť,“ povedal primátor. Je presvedčený, že jeho závery nebudú odlišné od statických posudkov.

Aj keď sa v apríli uvažovalo, že počas letných prázdnin otvoria aspoň vonkajšiu časť areálu, nestalo sa tak. K dispozícii by mohol byť len 25-metrový plavecký bazén, detský bazén už nie. Nachádza sa totiž pri budove, ktorá nie je podľa statických posudkov v dobrom technickom stave. „Čakali sme na kompetentné orgány a tie sprístupnenie detského bazéna neodporúčali,“ povedal Paška. Vyjadrovala sa k tomu hygiena, inšpektorát práce či hasiči. Podľa primátora sa to za daného stavu neoplatí.

„Galandia je dlhé roky orientovaná ako rodinné kúpalisko a tým je aj známa. Deti by sa tam kúpať nemohli, tak pre koho by sme to otvorili?“ S plaveckým bazénom by bola podľa Pašku taká nízka návštevnosť, že by Galandia vyrobila stratu. Akvapark už generuje stratu tým, že je zatvorený.

Podľa Závodského mohla letná sezóna fungovať aj bez detského bazéna. „Osemdesiat percent obecných kúpalísk funguje s jedným bazénom a žijú. Prevádzkové náklady by boli totožné a Galandia by mala nejaký príjem.“ Aj keď je kúpalisko prezentované ako rodinné, počas týchto prázdnin to mohli podľa poslanca nastaviť inak. „Mohli to zamerať na mladých ľudí, urobiť tam koncerty. Neostáva nám však nič iné, len to rozhodnutie rešpektovať,“ dodal Závodský.

Podľa Pašku stále hrozí, že mesto bude musieť vrátiť eurofondy. Galanta získala na stavbu akvaparku nenávratný príspevok 4,3 milióna eur z eurofondov s podmienkou, že ho bude prevádzkovať 15 rokov. Funguje od roku 2007, samospráva ho teda musí udržať v činnosti do roku 2022. „Ak budeme Galandiu rekonštruovať, peniaze vracať nemusíme. O tú dobu, čo je zatvorená, sa však predĺži monitorovaná prevádzka,“ dodal primátor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #bazén #Galandia #statický posudok