Holokaust je tragédiou európskeho priestoru, tvrdí Ravasz

Holokaust je slovom mnohých významov s nepredstaviteľným obsahom a zároveň tragédiou európskeho priestoru, tragédiou Židov, Rómov a iných skupín obyvateľstva. Vyhlásil to splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz pri príležitosti utorkového medzinárodného dňa spomienky na holokaust Rómov.

02.08.2016 14:57
Ábel Ravasz, rómsky splnomocnenec Foto: ,
Rómsky splnomocnenec Ábel Ravasz.
debata (57)

„V rokoch 1939 až 1945 zahynulo v Európe viac ako 300-tisíc európskych Rómov. Jeden z najväčších koncentračných táborov, v ktorom boli internované celé rómske rodiny, bol v Auschwitz-Birkenau. Jeho bránami prešlo viac ako 21-tisíc ľudí. Likvidácii tábora predchádzalo kruté vyvražďovanie. V noci z 2. na 3. augusta 1944 skončilo v plynových komorách 2 900 rómskych mužov, žien a detí,“ priblížil.

Dnes si tak podľa Ravasza už po 72.-krát pripomenieme deň, keď príslušníci SS vyvraždili v roku 1944 v plynových komorách Osvienčimu posledných 2 900 Rómov a Sintov, medzi ktorými boli deti, matky a starší ľudia. Každý jeden osud v koncentračných táboroch je podľa neho príbehom nesmierneho utrpenia a za každým jedným osudom je meno a život.

„Rómovia umierali v koncentračných táboroch, boli internovaní v pracovných útvaroch, zomierali na miestach masových popravísk alebo priamo na miestach, kde žili. Málo ľudí vie, že na Slovensku sa zapojili aj do protifašistického odboja a po potlačení SNP boli súčasťou partizánskeho hnutia, alebo že partizánom pomáhali napríklad so zásobovaním,“ vysvetlil rómsky splnomocnenec s tým, že mnohí z nich položili za svoje presvedčenie život.

„Preto by sme nemali zabúdať a mali by sme si pripomínať a vzdelávať deti a mládež, aby vedeli a spoznali trpkú minulosť a históriu svojich predkov a národa. Čas beží a pomaly od nás odchádzajú poslední z tých, ktorí na vlastnej koži prežili útrapy vojnových čias. Je dôležité, aby ľudia nezabudli, čo priniesla Druhá svetová vojna, koľko smútku spôsobila ľudská nenávisť. Minulosť sa už nikdy nemôže opakovať a je len na nás, aby sme urobili všetko pre to, aby sa akákoľvek forma rasizmu a xenofóbie už nikdy neopakovala,“ dodal Ábel Ravasz.

V noci z 2. na 3. augusta 1944 bolo pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Osvienčime – Brezinke zavraždených 2 900 Sintov a Rómov. Nacisti ich usmrtili v plynovej komore, prevažná časť obetí boli starí a chorí ľudia a matky s deťmi.

Pamiatku týchto obetí si európski Rómovia uctievajú každoročne 2. augusta počas pamätného Dňa rómskeho holokaustu. Kým Židia na likvidáciu svojho národa používajú slovo holokaust, ktoré v gréčtine znamená spálenie, Rómovia svoju cielenú likvidáciu v koncentračných táboroch označujú rómskym slovom poraimos, čo znamená požieranie.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #rómsky holokaust #Ábel Ravasz