Krásnu Hôrku otvoria až v roku 2020

Návštevníci doň tak skoro nevkročia. Hrad Krásna Hôrka v okrese Rožňava, ktorý v marci 2012 vážne poškodil rozsiahly požiar, zostane pre verejnosť zatvorený ešte niekoľko rokov.

07.08.2016 15:00
Krásna Hôrka Foto: ,
Hrad Krásna Hôrka sa dá zatiaľ obdivovať len zvonku alebo z diaľky.
debata (42)

Podľa odhadov múzejníkov minimálne tri. Zrekonštruovaný skvost by však mali sprístupniť najneskôr v roku 2020.

Život národnej kultúrnej pamiatky dočasne ochromili deti, ktoré spôsobili v podhradí oheň a ten sa rozšíril aj na dominantu nad obcou Krásnohorské Podhradie. Plamene pohltili strechu a aj časť vnútorného zariadenia. Zo 4 229 zbierkových predmetov bolo poškodených 352. Niektoré sa podarilo zachrániť, iné nie. Roztavené boli niektoré sečné a bodné zbrane, meče či šable, no zhoreli napríklad dobové kostýmy aj iné zbierkové predmety. Podľa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Viktora Jasaňa poisťovne stanovili rozsah škôd na 7,1 milióna eur.

Jasaň spolu s víťazom projektového zabezpečenia celkovej obnovy hradu Petrom Kucharovičom v piatok informovali o aktuálnom stave opráv aj pripravovanej revitalizácii pamiatky. „Hrad je opäť zastrešený. Nová strecha je z medi a v rámci tejto etapy obnovy boli urobené komplexné protipožiarne opatrenia ako protipožiarne steny, aktívny bleskozvod, prečistená bola kanalizácia. Nová strecha je tak schopná odolať všetkým poveternostným podmienkam. Zároveň sa začali reštaurátorské práce v hradnej kaplnke,“ povedal Jasaň. Vlani v septembri do nej nainštalovali repliky pôvodných zvonov, ktoré tiež zničil požiar.

Hoci pri pohľade z obce sa zdá, že historická pamiatka by už čoskoro mohla byť v pôvodnom stave, nie je to tak. Vnútri zostalo zhorenisko v časti horný hrad a renovovať stále treba aj ďalšie časti. Najnáročnejšie práce sa budú vykonávať počas tzv. komplexnej revitalizácie hradu, s ktorou začnú v nasledujúcich mesiacoch. Nová Krásna Hôrka by mala podľa Kucharoviča vyzerať modernejšie ako jej predchodkyňa, no so zachovaním všetkých historických a architektonických daností. „Momentálne sme vo fáze prípravy projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie. Následne bude vypracovaný realizačný projekt a po ňom príde fáza obstarávania zhotoviteľa prác. Celý proces, kým sa začnú samotné práce, ešte môže trvať niekoľko mesiacov,“ priblížil Kucharovič. Súčasťou prác bude aj komplexná výmena elektroinštalácie či kanalizácie.

Kucharovič prezradil, že pripravujú aj novinky. Pri parkovisku pod hradom postavia novú budovu, v ktorej sa budú predávať lístky, skladovať bicykle či batožina. Prístupovú cestu k hradu budú lemovať posedenia, fontánky i výhľadové terasy. „Na samotnom hrade pribudnú okrem expozícií aj kaviarničky, viacúčelové využitie bude mať parkánová zóna. Bude na nej miesto pre menšie divadelné predstavenia, koncerty či aktivity škôl. Uvažuje sa aj o zriadení novej časti múzea, v ktorej budú vystavené zbierkové predmety Andrássyovcov, ktoré boli doteraz v depozitoch múzea,“ konštatoval architekt.

Dôležitá je aj stránka financovania. Riaditeľ múzea Jasaň zdôraznil, že okrem 7,1 milióna eur, ktoré získali z poistky, majú k dispozícii vyše 18-tisíc eur z verejnej zbierky. „Na rekonštrukciu hradu a reštaurovanie vybraných a zničených diel sa doteraz vynaložilo asi 4,8 milióna eur. Predpokladá sa však, že kompletné práce budú stáť odhadom 9 až 11 miliónov eur,“ tvrdí Jasaň. Je rád, že oprava hradu je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády, takže časť opráv bude financovať štát. Na Krásnu Hôrku sa vráti aj múmia Žofie Serédyovej, ktorá bola manželkou jedného z majiteľov hradu Štefana Andrássyho. Tú našťastie požiar nepoškodil. Mumifikované telo je dočasne umiestnené v kaštieli Betliar. Zástupkyňa riaditeľa múzea v Betliari Timea Mátéová informovala, že Žofiu privezú na hrad pri príprave a inštalácií exponátov pred znovuotvorením pamiatky.

Obci Krásnohorské Podhradie spôsobil požiar hradu a jeho zatvorenie finančné škody. Starosta obce Peter Bollo vyčíslil, že len zo vstupného na parkovisku obec získala okolo 35-tisíc eur. „Tieto peniaze nám chýbajú. Zároveň v obci registrujeme výrazný úbytok turistov,“ podčiarkol Bollo. Menej návštevníkov cítia aj v miestnych podnikoch. Prevádzkarka reštaurácie Železný gróf Andrea Jánošiová potvrdila, že turistov, ktorí sa u nich zastavovali po prehliadkach na hrade, je výrazne menej.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Krásna Hôrka