Pri Ľvove, kde hrozil útok, jazdia aj vlaky zo Slovenska

Dvojročný konflikt na Ukrajine eskaloval až na hrozbu bombových útokov. Pätica mužov plánovala vyhodiť do vzduchu železničnú trať v okolí Ľvova na západe krajiny, po ktorej jazdia aj pravidelné linky zo Slovenska.

09.08.2016 12:00
debata (4)

„Pri špeciálnej operácii agenti dolapili a zatkli päť členov teroristickej skupiny, ktorí plánovali zničiť trate v troch rôznych smeroch súčasne,“ informovala včera ukrajinská tajná služba SBU.

Na Ukrajinu pravidelne cestujú zo Slovenska do hlavného mesta Kyjeva dva nočné vlaky. Jeden má odchod z Prahy, druhý z Bratislavy a oba prechádzajú cez mesto Ľvov, v ktorého blízkosti mala byť na trati umiestnená jedna z bômb. Denník Pravda sa pýtal železničnej spoločnosti, aká je ich obsadenosť, zatiaľ však na otázky neodpovedala.

K našim susedom na východe pravidelne jazdí tiež 19 párov nákladných vlakov a dva páry „osobákov“, ich trasy vedú iba neďaleko slovenských hraníc.

V súvislosti s odhalením útoku na ukrajinskej železnici ministerstvo zahraničných vecí vníma možné riziko ohrozenia našich občanov. Zastupiteľský úrad ministerstva v Kyjeve už celú situáciu monitoruje. „Pracujeme na získaní doplňujúcich poznatkov v tejto veci, venujeme pozornosť aj prípadným dopadom na bezpečnosť vlakovej dopravy,“ ozrejmil riaditeľ tlačového odboru rezortu zahraničných vecí Igor Skoček. Tým, ktorí plánujú cestu na Ukrajinu, rezort zahraničia odporúča čítať cestovné upozornenia na stránke minis­terstva zahraničných vecí a v prípade cesty sa aj zaregistrovať v registračnom systéme ministerstva.

SBU jedného teroristu prichytila priamo pri čine, keď kládol bombu na železničnom moste pri obci Dubljany.

Teroristický čin sa zložkám tajnej služby podarilo eliminovať v jeho zárodku. SBU jedného teroristu prichytila priamo pri čine, keď kládol bombu na železničnom moste pri obci Dubljany. Rozpútala sa prestrelka, pri ktorej sa zranil jeden zasahujúci dôstojník aj podozrivý, obaja sú však mimo ohrozenia života. SBU pri operácii zhabala množstvo zbraní, medzi ktorými boli automatické pušky, protitankové päste, viac než päť kilogramov výbušnín a rozbušky. Podľa hovorkyne tajnej služby Oleny Hitljanskej malo zničenie tratí za cieľ destabilizovať situáciu v krajine. „Aktívne pracujeme na tom, aby sme zmarili teroristické útoky ešte v štádiu ich prípravy,“ povedala pre televíziu 112, o zatknutých tajná služba neuviedla bližšie podrobnosti.

Niektoré tamojšie médiá spájajú túto akciu s víkendovým pokusom o atentát na jedného z vodcov proruských separatistov Igora Plotnického z opačného konca Ukrajiny. Šéf povstalcov bol ťažko ranený po výbuchu jeho auta, separatisti z pokusu o atentát obvinili „ukrajinských sabotérov“. Kyjev však akúkoľvek účasť poprel s vysvetlením, že by sa tým nič nevyriešilo, a pokus označil ako prejav mocenského boja medzi separatistami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #železnica #Ľvov #bombový útok #Ukrajina