Pedagogičku v Turecku vypočúvala polícia

Sylvia Tiryakiová, Slovenka žijúca v Istanbule, musela vysvetľovať veľa vecí polícii. Turecké médiá ju počas víkendu totiž zaradili na zoznam údajných pučistov zo zahraničia.

09.08.2016 20:00
Profesorka Sylvia Tyriaki Foto: ,
Sylvia Tiryakiová.
debata (57)
To, čo spočiatku vyzeralo ako absurdná situácia, dnes nabralo obrovské rozmery a odborníčku úrady podozrievajú z plánovania prevratu.

Politologička Sylvia Tiryakiová odmieta podozrenia, že by sa na nepodarenom prevrate akokoľvek zúčastnila. Tvrdenia novín, že by sa krátko pred pučom stretli ľudia zo zahraničia, aby ho naplánovali, pokladá za nedorozumenie. Odborníčka, žijúca v Turecku 15 rokov, vysvetľuje, že išlo o každoročnú konferenciu. „Iba hlúpou náhodou stretnutie časovo korešpondovalo s víkendom po potlačení vojenského puču,“ hovorí Slovenka.

Zároveň dodáva, že konferencia sa týkala regionálnych otázok, situácie v Iráne, v Sýrii, v Iraku, v Afganistane a v regióne. Vzniknutou situáciou sa spočiatku príliš nezaoberala, keďže ju považovala za absurdnú. Zoznam údajných pučistov zo zahraničia, na ktorom sa objavilo aj meno Slovenky, však začali preberať aj ďalšie turecké médiá. Nikto ju podľa jej slov z novinárov nekontaktoval a ona si uvedomila, že ľudia považujú tento zoznam za pravdivý.. ,,V člán­ku, v ktorom je nepravdivý útok aj na moju osobu, sa spomína dokonca aj to, že napríklad na stretnutí sa zúčastnil Scott Peterson," hovorí politologička. Scott Peterson je vrah, ktorý si momentálne v USA odpykáva trest za vraždu. „Jeden Scott Peterson tam bol, ale ako priateľ účastníčky,“ konštatuje pedagogička.

V pondelok vypovedala aj na polícií. „Výsluch bol zdĺhavý, ale aspoň som dostala priestor na to, aby som im všetko vysvetlila,“ hovorí Slovenka. Dúfa, že sa jej podarí oddeliť kauzu od súčasnej situácie v Turecku. „Môj názor na situáciu v Turecku je taký, že sa v podstate celá krajina zjednotila v odsúdení nedávneho prevratu,“ uviedla. Pripúšťa však, že nedávne čistky v školstve mohli mať svoje opodstatnenie.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #pokus o prevrat v Turecku #Sylvia Tiryaki