Parlament po novom. Žiadne aféry ani transparenty

Kratší čas na prejav, menej rečnenia, zákaz telefonovania či nahrávania na mobil, nijaké plagáty a hlavne vysoké pokuty. To je časť opatrení, ktoré plánuje zaviesť predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

10.08.2016 12:00
transparent, NR SR, parlament, schôdza, Igor... Foto:
V júni tohto roka priniesol líder hnutia OĽaNO do parlamentu transparent.
debata (173)

Pracovnú verziu nového rokovacieho poriadku už majú v rukách predsedovia poslaneckých klubov. Budúci utorok zasadne grémium – poradný orgán predsedu parlamentu, na ktorom budú zástupcovia politických strán o ňom debatovať. Koaliční poslanci tvrdia, že nové pravidlá prinesú kultúru do rokovaní, opozícia zase hovorí o nedemokratickom riešení.

Napriek rečiam o politickej kultúre sa poslanci čoraz viac uchyľujú k urážkam, vulgarizmom či búrlivým reakciám a gestám. Rokovania neraz skĺzavajú na politické dno. Vrcholom bola júnová mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej sa opozícia snažila odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka z jeho funkcie. Poslanec Igor Matovič (OĽaNO) roztiahol v plene transparent a na výzvu, aby ho zbalil, nereagoval. Šéf parlamentu Danko schôdzu viackrát prerušil, Matovič však opakovane nosil transparent do rokovacej sály.

Predsedovia poslaneckých klubov už majú v rukách návrh novely zákona o rokovacom poriadku, ktorý má podobné výstrelky zastaviť. Okrem toho určuje poslancom aj čas, ako dlho môžu v pléne rečniť. Doteraz ich vystúpenie nie je obmedzené.

Podľa nového poriadku im bude musieť stačiť na vystúpenie 20 minút. Ten ďalej určuje, že v rozprave bude môcť zákonodarca vystúpiť len raz. S príspevkom budú môcť prísť aj europoslanci, čo doteraz nemohli. V sále budú zakázané transparenty, ak bude poslanec vyvádzať, predsedajúci preruší schôdzu a poslanca zo sály vykáže. Za porušenie poriadku hrozia vysoké sankcie, dvetisíc eur, za opakovanie porušenia štyritisíc.

Igor Matovič vysypal na poslanca Martina... Foto: TVNOVINY.SK
Igor Matovič, Martin Poliačik, parlament, zasadanie, schôdza, NR SR Igor Matovič vysypal na poslanca Martina Poliačika injekčné striekačky.

Podľa poslanca Miroslava Číža (Smer) je úplne samozrejmé a nevyhnutné, že ak v súdnej sieni niekto vyskakuje a nevie sa vpratať do kože, sudca ho vykáže z miestnosti. To isté by malo byť samozrejmosťou aj súčasťou rokovacieho poriadku. „Až do príchodu OĽaNO do parlamentu bolo nemysliteľné, aby bolo treba vôbec siahnuť k takýmto opatreniam. Dramaticky sa však zmenila atmosféra, zažil som Matovičove excesy a stalo sa, že ho vykážete z miestnosti a jednoducho zo sály neodíde,“ pripomenul Číž.

Číž predpokladá, že práve tieto nové pravidlá prispejú k riadnemu rokovaniu bez obštrukcií. „Nemalo by sa stať, tak ako to bolo viackrát v minulosti, že začneme rokovanie o rozpočte a potom sa postaví OĽaNO a začne rokovať o prerušení tehotenstva alebo o tom, že holé ženy nesmú byť v novinách,“ doplnil Číž.

Opoziční poslanci nové pravidlá kritizujú. Považujú ich za totalitný a nedemokratický nástroj. Martin Poliačik (SaS) tvrdí, že rozprávať sa o zmenách v rokovacom poriadku v tejto atmosfére je nezmysel. „Nemôžeme uprostred dvoch nelegitímne prerušených schôdzí prísť s nástrojom, ktorý je úplne jasne nastavený tak, že obmedzuje opozíciu v činnosti, je to jednoznačný útok na demokraciu na Slovensku,“ povedal Poliačik. Podľa neho má byť nový rokovací poriadok predmetom odbornej diskusie vnútri parlamentu, no nie je to tak.

Navrhované pravidlá pre poslancov

  • obmedzenie dĺžky prejavu poslanca na 20 minút (30 minút bude mať poslanec poverený poslaneckým klubom)
  • k prerokúvanej veci môže poslanec vystúpiť len raz
  • obmedzenie aj počtu vystupujúcich poslancov, ak budú dávať návrh viacerí poslanci, tak k tejto veci smú vystúpiť ako navrhovatelia najviac traja
  • poslanec bude môcť použiť poznámky len v papierovej či elektronickej po­dobe
  • ak poslanec porušuje pravidlá a hranice slušnosti, bude môcť predsedajúci prerušiť schôdzu a vykázať ho von
  • poslancom sa zakazuje nosiť plagáty či transparenty, materiály propagujúce politickú stranu do rokovacej sály
  • zákaz telefonovania a nahrávania počas rokovania
  • zákaz donášať jedlo do rokovacej sály
  • za porušenie poriadku hrozí poslancovi pokuta dvetisíc eur, pri opakovanom porušení 4-tisíc eur
  • so súhlasom parlamentu budú môcť na rokovaniach vystúpiť aj europoslanci

Za totalitný návrh považuje novelu poriadku aj poslanec hnutia OĽaNO Jozef Viskupič. Myslí si, že takto si chce Danko vyrovnávať účty s opozíciou. „Je tam cítiť vyrovnávanie si účtov s konkrétnymi poslancami, čo je absolútne neakceptovateľné, a myslím si, že tento návrh ide ďaleko-ďaleko za hranicu demokratického cítenia,“ doplnil Viskupič.

Koaličný poslanec Gábor Gál (Most-Híd) pripomína, že ide zatiaľ o pracovnú verziu poriadku. „Mnohé z týchto vecí vypadnú, určite sa pár nových doplní,“ poznamenal Gál. Obmedzenie poslaneckého prejavu na dvadsať minút je podľa neho vecou dohody a rozhodne sa o tom bude ešte hovoriť. Napríklad aj v rakúskom parlamente podľa neho platí časový limit pri rečnení. Gál priznal, že telefonovanie v parlamente je problém, ale úplne by to nezakázal.

V roku 2013 poslanec Alojz Hlina  fyzicky... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Jozef Valocký, Igor Matovič, Jozef Viskupič, parlament, schôdza, NR SR V roku 2013 poslanec Alojz Hlina fyzicky napadol Antona Martvoňa.

Návrh rokovacieho poriadku analytik Ján Baránek hodnotí ako prvý nástrel, o ktorom sa ešte bude viesť debata. „Rokovací poriadok neslúži jednej vláde, bude sa o tom ešte diskutovať a určite príde k dohode tak, aby bol prijateľný, hoci sa nikdy nedá vyhovieť každému,“ hodnotí Baránek. Určite sú podľa neho veci, ktoré treba riešiť, napríklad kultúru v parlamente.

Tak isto je podľa neho na diskusiu obmedzenie časového limitu na vystúpenie poslancov. Ide o nevyváženú úpravu, pretože na jednej strane ministri nemajú časový limit, poslanec áno. „Toto považujem za logický nezmysel,“ dodal s tým, že búrlivú diskusiu určite vyvolajú aj sankcie, ktoré môže udeliť mandátový výbor za prekročenie hraníc slušnosti. Baránek pripomenul, že treba presne formulovať, čo sú to hranice slušnosti. Dnes podľa neho nemáme arbitra, ktorý by to určil.

Výber zo škandálov v parlamente

  • v júni tohto roka priniesol líder hnutia OĽaNO Igor Matovič transparent s nápisom „Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne“, šéf parlamentu Andrej Danko prerušil schôdzu parlamentu. Na júnovej schôdzi Matovič tiež v sále rozhádzal makety päťstoeuroviek, priniesol aj transparent tváre Roberta Kaliňáka
  • v roku 2013 poslanec Alojz Hlina (v tom čase OĽaNO) fyzicky napadol Antona Martvoňa (Smer), ktorý Hlinu obvinil, že zarobil na predaji alkoholu
  • pred tromi rokmi Matovič zas zozadu napadol a začal strkať do Jozefa Valockého (Smer), dôvodom bola maketa premiéra Roberta Fica, ktorú chceli poslanci Smeru vyniesť von z rokovacej sály, do incidentu boli zapletení viacerí poslanci
  • v roku 2012 Matovič vysypal na poslanca Martina Poliačika (SaS) injekčné striekačky, prekážalo mu Poliačikovo tvrdenie, že čistý heroín nie je sám osebe škodlivý

© Autorské práva vyhradené

173 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #rokovací poriadok #NR SR #politická kultúra