Zvolá Kotleba zasadnutie poslancov na výročie SNP?

Banskobystrický župan Marian Kotleba skúša, kam až môže zájsť. Naposledy sa krajským poslancom vyhrážal, že ich rokovanie zvolá na deň Výročia SNP, ktorý je štátnym sviatkom. Historici aj ľudskoprávni aktivisti to považujú za provokáciu, ktorá prináša už len veľké znechutenie.

12.08.2016 13:00
volby 20106, Marian Kotleba, Foto: ,
Marian Kotleba plánuje zvolať rokovanie krajských poslancov v deň Výročia SNP, ktorý je štátnym sviatkom
debata (132)

Kotleba už roky dehonestuje SNP, o povstalcoch hovorí, že sú to dezertéri a červení vrahovia. Aj preto jeho slová o termíne novej schôdze popudili župného poslanca Ľubomíra Motyčku (nezávislý). „Povedal to s patričným zlomyseľným úsmevom, z ktorého bolo cítiť, akú radosť mu urobí, ak zabráni poslancom zúčastniť sa na oslavách SNP,“ zdôraznil Motyčka. O termíne 29. augusta hovoril Kotleba tento pondelok na mimoriadnom zastupiteľstve, ktoré sa nakoniec neuskutočnilo pre nízku účasť. „To je taký pekný deň,“ poznamenal župan v súvislosti s výročím.

Poslanci teraz čakajú pozvánky. „Zatiaľ som nedostala nič. Nebola som ani na poslednom zasadnutí 8. augusta, pretože som na péenke. Ak by sa ďalšie malo konať 29. augusta, keď je výročie SNP, pre väčšinu poslancov, ktorí si ctia dejiny, by to bola dilema. Ja by som si zvolila cestu uctenia si histórie a zastupiteľstvo v tento deň by som brala ako provokáciu,“ reagovala poslankyňa župy Ľudmila Laššáková (Smer).

Mimoriadne zasadnutie na deň Výročia SNP by však bolo porušením rokovacieho poriadku. „Zastupiteľstvo by malo byť zvolané do štrnástich dní od dňa toho, ktoré bolo neuznášania schopné. Teda do 22. augusta,“ vysvetlil Motyčka, ktorý podotkol, že Kotleba si vysvetľuje zákony po svojom.

Ak by aj župan porušil rokovací poriadok, žiaden trest by ho nečakal. „Zákon o samospráve vyšších územných celkov neurčuje právne následky, prípadne sankcie za nedodržanie tejto povinnosti predsedom,“ podotkla Marta Fabianová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Denník Pravda oslovil s otázkou termínu úrad kraja. Jeho riaditeľ Milan Uhrík presne nevedel, kedy bude ďalšie rokovanie. „Pokračovanie mimoriadneho zastupiteľstva bude zrejme až v októbri v rovnaký deň, kedy je naplánované riadne rokovanie poslancov,“ uviedol v stanovisku Uhrík. Na mimoriadnom zasadnutí sa má prerokúvať žiadosť spoločnosti Svet zdravia o odpredaj chátrajúcich pavilónov nemocníc v Žiari nad Hronom a v Rimavskej Sobote.

Kotleba sa prejavil v deň Výročia SNP už vlani, keď na budove úradu v Banskej Bystrici dal vyvesiť čiernu zástavu. Konanie aj výroky župana považuje historik Ivan Kamenec za prejav neúcty k 29. augustu ako významnému výročiu dejín, ale aj za napľutie občanovi do tváre. „To, že sa takéto prejavy Kotlebovi prepečú, je aj dôsledkom tolerancie príslušných štátnych orgánov. Kotleba a jeho spolupracovníci jednoznačne tiahnu k fašistickým myšlienkam. Tak to vidím nielen ako historik, ale aj ako občan,“ zdôraznil Kamenec. Podľa Kamenca kotlebovci stále skúmajú a skúšajú, kam až môžu zájsť. „Kotleba by si však mal uvedomiť, že už nie je "Jano z búdy“, ale poslanec a župan štátu, ktorý má svoje štátne symboly, a tie by nemal urážať," zdôraznil historik.

Riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev by zvolanie zastupiteľstva počas štátneho sviatku vnímal ako jasný úmysel zamedziť poslancom, aby sa zúčastnili na oslavách. „Čo iného však od pána Kotlebu môžeme čakať ?“ opýtal sa Mičev.

„Je to provokácia, mne je absolútne jasné, čo tým chce povedať. Neuznáva pamiatku SNP a celkom určite je to snaha na úkor tohto sviatku vytĺkať politický kapitál. Je to absolútna drzosť. Poslanci by takéto zasadnutie mali bojkotovať. Pokiaľ viem, tak Múzeum SNP v Banskej Bystrici organizuje v ten deň viacero podujatí, takže poslanci by sa mohli zúčastniť toho. Určite by nemali reagovať pozitívne na provokácie a snahy pošpiniť odkaz SNP,“ zhodnotil Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv

Východiskom zo súčasného stavu v banskobystrickej župe sú podľa poslanca Motyčku ďalšie voľby. „V tých by sa demokraticky zmýšľajúci ľudia a strany mali dohodnúť na jednom spoločnom kandidátovi. Ak budú kandidovať trebárs piati, môže to dopadnúť zle,“ uzavrel poslanec.

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #SNP #Marian Kotleba #štátny sviatok