Okresy Poltár a Revúca dostanú dvetisíc pracovných miest

V chudobných regiónoch Slovenska pripravuje štát razantný boj s nezamestnanosťou. V okresoch Revúca a Poltár môže za štyri roky počet ľudí bez práce klesnúť až o polovicu. Definitívne zrušenie hladových dolín majú zabezpečiť vládou pripravované akčné plány.

12.08.2016 14:00
práca, majster, robotník Foto:
Vláda postupne pripravuje návrhy finančnej podpory na zníženie vysokej nezamestnanosti aj v ďalších slovenských okresoch.
debata (14)

Najnovšie je na stole plán za 118 miliónov eur pre okresy Revúca a Poltár. Vďaka nemu má v nich počas najbližších štyroch rokov vzniknúť takmer dvetisíc nových pracovných miest v oblasti priemyslu, spracovania dreva, poľnohospodárstva a cestovného ruchu. Ak sa tento zámer podarí, nezamestnanosť tu môže klesnúť zo súčasných 20 na 10 percent. Po schválení projektu štát plánuje firmám zaplatiť až polovicu z nákladov investície nad 100-tisíc eur a počíta sa aj s razantnejšou podporou výstavby nájomných bytov pre pracujúcich.

„S prácou to je u nás veľmi zlé a väčšina firiem hľadá ľudí ochotných pracovať za minimálnu mzdu. Šéf vám k nej väčšinou vždy ešte prihodí sto až dvesto eur na ruku, ale tieto peniaze nie sú nikdy isté, a tak už pri pravidelnom príjme 500 eur mesačne sa môžete považovať za šťastného človeka,“ povedal vysokoškolák Tibor Kúska, pochádzajúci z mesta Poltár. „Ako väčšina mojich kamarátov aj ja plánujem odísť preč. U nás je totiž veľmi ťažké nájsť slušnú prácu a bez pritiahnutia väčších investícií sa to ani nikdy nezmení. Určite je fajn, že sa vláda snaží riešiť nedostatok pracovných miest v našom okrese a uvidíme, ako to dopadne. Hádam sa podarí aspoň trochu zlepšiť ťažkú pracovnú situáciu,“ dodal Kúska.

V Poltári za posledné tri roky priemerná nezamestnanosť klesla z 25,6 percenta na 20,9 percenta. Bez práce je tu každý piaty človek. Na túto situáciu reagujú aj pracovné inzeráty personálnych agentúr núkajúce zamestnanie v iných častiach Slovenska. „Nenarobíte sa! Zarobíte 900 eur! Bývate zdarma! Stravujete sa zdarma! Cestujete zdarma. Na čo čakáte? Kým Vás predbehnú iní?“ Na takýto inzerát láka ľudí z Poltára personálna agentúra ponúkajúca prácu v priemyselnom parku v Galante.

Ešte horšia je situácia v okrese Revúca, kde miera evidovanej nezamestnanosti je aktuálne 21,47 percenta. Až 60 percent tohto okresu tvoria lesy, čo vytvára predpoklad pre rozvoj drevospracujúceho priemyslu. Najväčším zamestnávateľom je spoločnosť Slovenské magnezitové závody v Jelšave, ktorá dáva prácu 865 ľuďom.

Podpora obidvoch okresov bude mať vplyv aj na štátny rozpočet. Do okresu Poltár sa v najbližších štyroch rokoch zo štátneho rozpočtu naleje niečo nad 2,6 milióna eur a ďalších 78,4 milióna miliónov eur príde z eurofondov. V tomto regióne vláda počíta aj s podporou zo strany súkromných firiem, a preto celková finančná injekcia pre Poltár môže dosiahnuť až 107 miliónov eur. Za tieto peniaze vznikne v najbližších štyroch rokoch približne 800 nových pracovných miest. Nejde o malé číslo, keďže v okrese Poltár býva 22¤074 obyvateľov a hustota zaľudnenia predstavuje 46,19 obyvateľa na štvorcový kilometer. Do Revúcej priamo z rozpočtu pôjde v najbližších štyroch rokoch vyše 3,8 milióna eur. Väčšina peňazí, až 33,2 milióna eur, bude z eurofondov a celková podpora tak má dosiahnuť plánovaných 37 miliónov eur.

V oboch hladových regiónoch je dlhodobý problém s prácou pre Rómov. Pre citlivosť témy sa firmy k ich zamestnávaniu oficiálne nerady vyjadrujú. Podľa ich skúseností je zamestnanie ľudí žijúcich v osadách ťažko riešiteľný problém. Dnes na pracovnom trhu uspejú len tí najlepší s kvalitným vzdelaním potrebným pre prax. V prípade manuálnej práce sa zas vyžaduje ochota zvládnuť tvrdé pracovné tempo neraz za prácu pohybujúcu sa okolo minimálnej mzdy. Aktuálne je na Slovensku minimálna mesačná mzda vo výške 405 eur v hrubom.

„Je dlhodobo známe, že len podpora čisto pracovných miest nebude v prípade Rómov žijúcich na úplnom okraji spoločnosti stačiť. Je potrebné zamerať sa aj na zlepšovanie predškolskej dochádzky a bytovej otázky,“ povedala sociologička Slovenskej akadémie vied Zuzana Kusá. Stavba bytov pre Rómov naráža na nespokojnosť ostatných. „Majú pocit nespravodlivosti, keď oni sa musia o všetko starať a Rómovia dostanú niečo zadarmo. Lenže bez väčšej podpory sa veci budú aj naďalej len zhoršovať a majoritné obyvateľstvo bude ešte viac nespokojné,“ pripomenula Kusá. Na razantnejšie riešenie problému chýba aj dostatok peňazí na výstavbu bytov a vytváranie umelých pracovných miest pre tých, ktorí sa ťažko presadia na konkurenčnom trhu práce.

Poltár a Revúca nie sú jediné okresy, ktoré by sa mali dočkať podpory. Vláda postupne pripravuje návrhy finančnej podpory na zníženie vysokej nezamestnanosti v okresoch Rimavská Sobota, Kežmarok, Rožňava, Sobrance, Sabinov, Vranov nad Topľou, Trebišov, Veľký Krtíš a Gelnica.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Slovensko