Letiská zvýšili ochranu pre údajnú teroristickú hrozbu

Tri slovenské letiská stráži viac policajtov. Na verejnosť prenikla informácia, že v Bratislave, Košiciach a Poprade museli zvýšiť bezpečnostné opatrenia. Dôvodom má byť údajný výhražný list, ktorý mala dostať jedna letecká spoločnosť. Ministerstvo vnútra ani polícia to nepotvrdili, ale ani nevyvrátili.

12.08.2016 12:31 , aktualizované: 19:30
Cestovanie lietadlom, lietadlá, bratislavské... Foto: ,
Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.
debata

„Bližšie informácie ani konkrétne opatrenia nebudeme zverejňovať z taktických a bezpečnostných dôvodov,“ ozrejmil riaditeľ tlačového odboru rezortu vnútra Ivan Netík.

O tom, že sa niečo môže diať, svedčí aj to, že v Poprade vo štvrtok zasadal mimoriadny bezpečnostný výbor. Povedala to riaditeľka popradského letiska Ivana Herkeľová. „Na základe dostupných informácií boli prijaté bezpečnostné opatrenia, ktoré budú platiť do odvolania,“ reagovala riaditeľka.

Podľa marketingového manažéra košického letiska Juraja Tótha na letisku a v jeho okolí je prísnejšia kontrola, a to v spolupráci s políciou. Ide však podľa neho o štandardné bezpečnostné opatrenia aj po útokoch v zahraničí. Cestujúcich sa to nijako významne nedotkne, dodal.

Denník Pravda sa bol pozrieť na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave. Na parkovisku pred budovou stáli dve policajná autá a pri budove hliadkovala trojica ozbrojených policajtov s automatickými puškami. Opýtali sme sa cestujúcich, tí si zmeny oproti iným dňom, keď z Bratislavy lietajú, nevšimli. Odlety a prílety sú podľa bratislavského manažmentu vybavované podľa letového poriadku.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že ak aj prišiel nejaký výhražný anonym, je povinnosťou bezpečnostných orgánov urobiť opatrenia, to znamená zvýšiť kontroly a dohľad nad rizikovými miestami. Pripomenul, že keďže informácií je málo, polemizovať o vážnosti ohrozenia sa nedá.

Na otázku, či by rezort vnútra nemal verejnosti viac prezradiť, Žitný odpovedal, že je to na zvážení samotného ministerstva. „Je to vždy na zvážení na základe daných okolností, od informácií, od stupňa hrozby, či je známy charakter útoku a mnoho iných faktorov, ktoré musíte mať k dispozícií a vyhodnotiť ich,“ uzavrel analytik.

Bezpečnostné opatrenia sú na Slovensku posilnené dlhodobo, naďalej zostáva v celej krajine zvýšený protiteroristický stupeň opatrení. „Momentálne sú zvýšené bezpečnostné opatrenia aj z dôvodu konania slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie,“ pripomenul Martin Wäldl z oddelenia komunikácie kancelárie prezidenta Policajného zboru a dodal, že polícia prijíma operatívne opatrenia na zabezpečenie ochrany nielen strategických miest a objektov, ale aj osôb.

Hrozba teroristických útokov v Európe je čoraz častejšia, Slovenska sa zatiaľ priamo nedotkli. Naposledy ukrajinská tajná služba odhalila teroristov, ktorí chceli vyhodiť do vzduchu železničnú trať pri Ľvove, kadiaľ prechádzajú aj vlaky zo Slovenska.

Jeden z najtragickejších teroristických útokov za posledné obdobie sa odohral približne pred mesiacom vo francúzskom meste Nice. Útočník v nákladiaku vrážal a strieľal do davu na promenáde, zabil 85 ľudí a stovky ďalších zranil.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #bezpečnostné opatrenia