Horský: Snem ukáže, aký má Procházka vplyv v Sieti

Viac ako stovka delegátov sa v sobotu zíde na sneme, aby zvolila nového predsedu Siete. Jej súčasný líder a zakladateľ Radoslav Procházka plánuje rozhodnutie o tom, či sa pokúsi, alebo nepokúsi obhájiť svoj post, oznámiť až priamo na mieste. Podľa politológa Michala Horského však do súboja vstúpi tak či tak. Otázne je iba, či si trúfne na priamu, alebo nepriamu konfrontáciu. Najhorším výsledkom by podľa neho bola patová situácia bez novozvoleného predsedu. V znovuzrodenie strany už neverí.

12.08.2016 20:00
Michal Horský Foto: ,
Politológ Michal Horský.
debata (6)

Čo bude znamenať snem pre rozdelenú politickú stranu, ako je Sieť?
Podľa úplne najposlednejších správ, z ktorých vyplynulo, že stúpenci Platformy za zodpovednú politiku a stúpenci strany sa zhodli na delegátoch a aj na programe strany, sa zdá, že oba zainteresované bloky volia kompromisnú politickú dohodu a snem môže stabilizovať pomery v tejto malej mikrostrane.

Ako hodnotíte zatiaľ dvoch známych kandidátov Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu?
Pán Adamčík je verejnosti relatívne známy predovšetkým ako čerstvý poslanec parlamentu a zrejme si o ňom všetci členovia strany môžu utvoriť mienku. Na druhej strane pán Stoklasa ako právnik má tiež slušné renomé, ale zároveň je zrejmé, že delegáti, ktorí sa preňho rozhodujú, tak nespravia na základe poznania a ocenenia jeho kvalít, ale na základe toho, že je favoritom pána predsedu Procházku.

Kto z nich má väčšie šance?
Je to stále otvorená otázka, ktorá nezávisí od kvalít jednotlivých kandidátov, ale od toho, aké má v straníckych štruktúrach renomé ich doterajší predseda Procházka. Ak nízke, tak jeho kandidát prepadne, ak slušné, tak zvíťazí.

Ak nevyhrá kandidát platformy, bude to teda znamenať, že má slabú podporu?
Povedal by som, že to bude znamenať, že platforma má slabú podporu.

Môže zamiešať karty prípadná kandidatúra Radoslava Procházku?
Predovšetkým, ak si pán predseda trúfa, tak vstúpi do volebnej arény priamo. Ak si trúfa menej, tak na to použije svojho favorita.

Prečo do poslednej chvíle tajil, či bude, alebo nebude kandidovať?
To, že tají svoju kandidatúru a chce ju ohlásiť až priamo na sneme, svedčí na jednej strane o neistote o konečnom výsledku rozhodnutia delegátov. Ale je to aj jeho povahová črta váhavého muža, voľakedy nazývaného aj kunktátor (pozn. red. z latinčiny váhavý človek). Táto jeho črta negatívne ovplyvnila celú jeho doterajšiu politickú kariéru.

Čo bude z hľadiska fungovania Siete vo vládnej koalícii, ale aj v parlamente znamenať, ak žiaden kandidát nezíska trojpätinovú podporu a zo snemu nevzíde nový predseda?
To by bol najhorší variant nielen pre samotný snem, ale aj pre celú stranu. Bolo by to najhoršie východisko pre stranu, pretože by to znamenalo, že rozbroje by iba ďalej pokračovali a generovali stále väčšiu a väčšiu neistotu. Nielen v tejto mikrostrane, ale aj v parlamentnej koalícii.

Čo alebo kto by mohol ešte vzkriesiť stranu Sieť?
Ak sa v kuloároch hovorí, že Kresťanskodemo­kratické hnutie v žiadnom prípade nemôže prebrať k životu nový pán predseda Hlina, ale pomohla by svätená voda, tak v prípade Siete nepomôže už ani svätená voda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Sieť