Horský: O kreslo ministra dopravy môže byť spor

Je pravdepodobné, že súčasná štvorkoalícia sa odchodom pätice poslancov zo Siete do Mosta-Híd zmenší na trojkoalíciu, jej trvácnosť to však nepoškodí. Naopak, po prípadnom Procházkovom odchode ju môže posilniť ešte ďalší poslanec. Domnieva sa politológ Michal Horský. Vplyv vyrovnaných síl partnerov Smeru bude podľa neho záležať aj na ich vzťahoch.

16.08.2016 20:00
debata (23)
Politológ Michal Horský si myslí, že pravoľavé...

Ako by mala koalícia riešiť situáciu po odchode piatich poslancov zo Siete do Mosta-Híd?
Bezprostredne po sneme sa zdalo, že lídri trojčlennej vládnej koalície budú musieť jednať s dvomi od seba oddelenými subjektmi. Dnes už však je nová situácia a je veľmi pravdepodobné, že štvorkoalícia sa scvrkne na trojkoalíciu, ak poslanecký klub Mosta-Híd prijme piatich poslancov. Dokonca je možné, že ak expredseda strany opustí republiku a skončí v zahraničných službách, tak trojkoalícia môže byť posilnená ešte aj o ďalšieho poslanca. V každom prípade však treba skonštatovať, že zatiaľ je trvácnosť vládnej koalície zrejmá, nenaštrbená, aj keď ministerská stolička pod novopečeným predsedom strany Sieť sa vážne otriasa.

Mala by sa podľa vás otvárať koaličná zmluva?
V žiadnom prípade. Osud koaličnej zmluvy je pevne v rukách lídrov troch vládnych strán a jej otváranie sa zdá v tejto dobe nadbytočné. Aj keď kreslo ministra dopravy sa môže stať jablkom sváru.

Mala by sa strana Sieť s dvoma poslancami vzdať postu ministra dopravy v prospech Mosta-Híd?
V krátkej, 27-ročnej, histórii demokracie na Slovensku sa zatiaľ nestal prípad, že by sa akákoľvek strana dobrovoľne zriekla ministerského kresla.

Čo si myslíte o tom, že Most bude po zmenách počtom poslancov rovnako silný ako SNS? Pomôže to vládnej koalícii?
Prípadným príchodom piatich poslancov Platformy za zodpovednú politiku do poslaneckého klubu Mosta-Híd sa sila hlasov poslancov pána Bugára vyrovná sile hlasov poslancov pána Danka. Treba len veriť, že ich vzájomné, zatiaľ dobré, vzťahy táto nová mocenská rovnováha nenaruší. Politické lásky sú však často prelietavé.

Viete si predstaviť, že Roman Brecely zostane na svojom poste?
Pán Brecely v tomto čase vykonáva dve vážne a náročné funkcie, ministra dopravy a predsedu parlamentnej strany s neviditeľnou podporou verejnosti. Je veľmi pravdepodobné, že sa bude musieť jednej z nich zriecť.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Sieť #minister dopravy #Roman Brecely