Pre baktériu bolo v nemocnici v Čadci v karanténe šesť ľudí

Šesť pacientov v nemocnici v Čadci sa minulý mesiac ocitlo v karanténe. Dôvodom bola nebezpečná baktéria Klebsiella pneumoniae, ktorá ťažko chorým môže spôsobiť smrť. Do nemocnice ju mohli priniesť samotní pacienti, ktorých tam preložili z iných zdravotníckych zariadení. Jej nebezpečenstvo spočíva v tom, že na ňu neúčinkujú antibiotiká. V Čadci nespôsobila vážne komplikácie.

18.08.2016 07:00
čadca, nemocnica Foto:
Šesť pacientov Kysuckej nemocnice v Čadci sa minulý mesiac nakazilo baktériou Klebsiella pneumoniae.
debata

Riaditeľ Kysuckej nemocnice v Čadci Martin Šenfeld povedal, že baktériu zistili preventívnym opatrením. „Pacientom s vážnymi ochoreniami robíme takéto kontrolné vyšetrenia, aby sme včas zistili takúto nákazu," vysvetlil Šenfeld s tým, že výskyt baktérie okamžite nahlásili regionálnym hygienikom a riadia sa ich pokynmi. Chorých izolovali od ostatných pacientov a sprísnili hygienické opatrenia.

Výskyt baktérie v nemocnici potvrdili aj hygienici, išlo o šesť pozitívnych vzoriek. „Klebsiella pneumoniae bola potvrdená u pacientov hospitalizovaných na rôznych oddeleniach nemocnice v Čadci,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Martina Merková.

Baktéria sa prenáša kontaktom

Úrad nariadil protiepidemické opatrenia, aby sa baktéria nešírila ďalej. Tá sa prenáša kontaktom. Išlo o včasnú izoláciu pacientov, u ktorých sa baktéria zistila, sprísnila sa hygiena a dezinfekcia rúk, zdravotníckych pomôcok. Hygienici tiež prikázali dekontamináciu malých a veľkých plôch oddelení.

Opatrenia podľa Merkovej priebežne kontrolujú. Súčasťou je aj mikrobiologická kontrola pacientov, ktorí boli v nemocnici v kontakte s chorými aj so zdravotníckym personálom.

V súčasnosti je podľa riaditeľa Šenfelda v karanténe už len jeden človek. Robia mu kontrolné stery a vo štvrtok by mali byť známe výsledky. U piatich boli testy negatívne. „Niektorí ľudia sú len nosiči, im táto baktéria neškodí, ak je organizmus dostatočne silný, vie si s ňou poradiť," doplnil. Rizikom môže byť práve pre chorých v ťažkých stavoch, napríklad na anestéziologicko-resuscitačných oddeleniach, ktorí majú ešte ďalšie zdravotné problémy. „Tieto oddelenia u nás máme v poriadku," dodal.

Dá sa ľahko zničiť dezinfekciou

Do nemocnice podľa neho baktériu priniesli pacienti, ktorí prišli z iných nemocníc. Je veľa rôznych baktérií, ktoré z času na čas migrujú po zdravotníckych zariadeniach. „Preložením chorých z iných nemocníc sa dostala aj k nám, našťastie sme ju včas zistili a pacientov izolovali," priblížil Šenfeld s tým, že iné nemocnice takéto nákazy hygienikom nehlásia. Baktéria sa podľa neho dá pomerne ľahko zničiť dezinfekciou, používa sa na to alkoholový roztok.

Klebsiella pneumoniae

Klebsielly sa bežne nachádzajú v pôde a vo vode. Zároveň sú v tráviacom trakte človeka. Keď sa dostanú mimo svoje prirodzené prostredie, spôsobujú problémy. Najčastejšie ide o infekcie močových a dýchacích ciest. Postihujú pečeňové, žlčové vývody a vyvolávajú pooperačné infekcie rán. Výnimočne sa môže vyvinúť sepsa (zápal krvi) a postihnutie centrálneho nervového systému. „Ide o podmienené patogénne mikroorganizmy, ktoré sa často uplatňujú pri nemocničných infekciách, najmä na novorodeneckých oddeleniach a jednotkách intenzívnej starostlivosti,“ doplnila hovorkyňa Merková.

V minulom roku bolo nahlásených spolu 9 094 nemocničných nákaz pri celkovom počte viac ako 1,14 mil. hospitalizovaných pacientov.

Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu Henrieta Hudečková poukazuje, že nemocničným nákazám sa nedá vyhnúť úplne. „Je to celosvetový problém a u nás ho riešia všetky nemocnice," poznamenala hlavná odborníčka. Ohrozený je podľa nej takmer každý pacient, ktorý absolvuje operáciu alebo invazívny zákrok.

Obrnili sa proti antibiotikám

Baktérie klebsielly sa podľa odborníkov obrnili proti užívaniu antibiotík. Tie sa u nás používajú často, a to aj na liečbu chrípky, z preventívnych dôvodov pred operáciou, ale aj u pacientov, ktorí sú nosičmi baktérií, aj keď choroba ešte neprepukla. Nové antibiotika nie sú. Ich vývoj je dlhodobý a drahý, farmaceutické spoločnosti preto peniaze do výroby nových neinvestujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #baktéria #Čadca #Klebsiella pneumoniae