Domy, ktoré vykúpili diaľničiari, obsadzujú bezdomovci

Domy, ktoré stáli v trase budúcej diaľnice z Čadce do Svrčinovca, ich pôvodní majitelia už dávnejšie museli opustiť. Teraz sa dívajú na to, ako domy, ktoré si kedysi postavili alebo kde vyrastali, pustnú a ubytovali sa v nich bezdomovci. Stavby vykúpila alebo vyvlastnila diaľničná spoločnosť, no diaľnica sa nestavia, a zatiaľ ani nie je známe, kedy sa výstavba začne.

21.08.2016 15:00
dom, diaľnica, zbúrané domy, Foto: ,
Niektoré domy zostanú, iné bude treba kvôli stavbe diaľnice zbúrať aj v osade U Ševca.
debata (4)

„Dostali sa sem bezdomovci. Všetko je porozbíjané, dvere a okná povybíjané, zárubne povylamované. Je to nepríjemné. Aj mestských policajtov sme už koľkokrát volali,“ hovorí Anna Rebrošová. Žije v Čadci, v časti U Manči, kadiaľ má viesť trasa diaľnice D3 v úseku Čadca, Bukov – Svrčinovec. Aj jej dom bude treba zbúrať, no ako hovorí, dosiaľ nie sú s diaľničnou spoločnosťou vyrovnaní, a tak v ňom, pokým sa so štátom nevyrovnajú, bývajú. Z nových susedov nie sú nadšení, obávajú sa, že bezdomovcov bude pribúdať.

Všetci by boli radšej, keby opustené domy dala diaľničná spoločnosť zbúrať. Mesto sa obáva, že tam môže dôjsť k úrazu či požiaru. „Ľudia opustili svoje domovy a teraz sa dívajú, že sa nič nerobí, ale do domov sa nasťahovali nielen z Čadce, ale aj z okolitých oblastí bezdomovci a plienia ich majetok. Chápem týchto občanov, ktorí by tam možno ešte mohli bývať, lebo diaľnica sa v tej oblasti ešte nezačala stavať,“ mieni primátor Čadce Milan Gura.

V osadách U Manči a U Ševca bude musieť kvôli diaľnici padnúť asi 15 domov. Už na prvý pohľad vidieť, ktoré sú opustené a do ktorých sa už niekto snažil dostať. Pri niektorých sa váľajú kusy oblečenia či paplón pripravený na chladné noci. Vnútri sú rozložené konzervy, zvyšky rôzneho jedla, obaly, hrnce, ale najmä množstvo prázdnych alebo nedopitých fliaš. Nik tam cez deň nie je. Len neporiadok.

Stopy po bezdomovcoch v podkroví jedného z... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
bezdomovci, diaľnica, Stopy po bezdomovcoch v podkroví jedného z domov v osade U Manči. Cez deň sa tam moc nezdržiavajú, prichádzajú až na noc.

„Vnútri je neporiadok a smrad,“ poznamenal mestský policajt Maroš Miškanin. Ľudia bez domova sa počas dňa zdržiavajú skôr v meste na lavičkách, do opustených nehnuteľností chodia až na noc. Aj keď ich odtiaľ policajná hliadka pošle preč, neskôr sa vrátia. „Keď nám to ľudia nahlásili, tak sme ich v opustených domoch našli. Boli tam tak po troch-štyroch, aj páriky, tak rôzne,“ opísal Milan Jurčík z Mestskej polície v Čadci.

Objekty nebude búrať diaľničná spoločnosť, ale firma, ktorá bude stavať diaľničný úsek. „Čo sa týka objektov určených na asanáciu, tú zrealizuje zhotoviteľ po podpise zmluvy,“ uviedla hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová.

Sľubov a termínov pre výstavbu diaľnice D3 v okolí Čadce bolo už niekoľko. „V súčasnosti prebieha vyhodnocovanie ponúk na výstavbu úseku D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec.  Ide o zložité a komplexné dielo, ktoré si vyžaduje dôsledné posúdenie,“ odôvodňuje zdržanie hovorkyňa NDS.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bezdomovci #Čadca #Svrčinovec