Učitelia chystajú štrajk od 13. septembra

V tieni pripravovaného štrajku učiteľov sa začal nový školský rok. Nespokojní pedagógovia oznámili protestnú akciu, aby prinútili vládu k výraznejšiemu zvýšeniu platov a k vynakladaniu viac peňazí na vzdelávanie.

05.09.2016 14:44
debata (102)

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá zastupuje časť pedagógov na Slovensku, usporiadala štrajk už pred marcovými parlamentnými voľbami. Do protestu sa ale zapojila len malá časť škôl a predchádzajúca vláda súčasného premiéra Roberta Fica odmietla požiadavky učiteľov splniť.

Teraz plánujú učitelia od 13. septembra štrajkovať v úvodnej fáze jednu vyučovaciu hodinu, v ďalších týždňoch chcú protest postupne predlžovať.

„Dôvodom obnovenia štrajku je nesplnenie požiadaviek štrajkujúcich pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva na zabezpečenie primeraného financovania školstva,“ uviedla ISU. Ministerstvo školstva v reakcii pripomenulo, že platy učiteľov stúpli na začiatku tohto roka o štyri percentá a o ďalších šesť percent od septembra. „V prvom rade chcem povedať, že vláda svoje sľuby plní. Som rád, že od septembra sa platy zvyšujú. Samozrejme, je to prvý krok,“ povedal v diskusnej relácii verejnoprávneho Slovenského rozhlasu minister školstva Peter Plavčan.

Súčasný koaličný kabinet premiéra Fica sľúbil pri svojom nástupe do úradu po tohtoročných voľbách vynakladať na školstvo viac peňazí a okrem tohtoročného prilepšenia učiteľom každoročné zvyšovanie ich platov od roku 2018 za predpokladu presadenia reforiem. Plavčan povedal, že rokuje s ministrom financií, aby mzdy pedagógov stúpli aj v budúcom roku.

Zvýšiť výdavky na vzdelávanie a zlepšiť odmeňovanie pedagógov predtým odporučila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Upozornila tiež, že počet škôl a stavy učiteľov klesli oveľa pomalšie ako počty žiakov.

Najmä platy začínajúcich pedagógov sú podľa odborov i ministerstva školstva nízke a výraznejšie zaostávajú za priemernou mzdou v krajine, ktorá je 867 eur.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #platy učiteľov #štrajk učiteľov